סיכום יחידת לימוד מס' 7

הפחד העתידי של האדם מחוסר עבודה מוביל לבעיות: לדאגה איך לפרנס את המשפחה, לחוסר מעש שעלול להוביל לפשע, לבעיות בקליטה מחדש למקום עבודה ועוד. אך האבטלה היא לא בעיה פרטית, אלא בעיה חברתית שעוברת על כולם. ואבטלה המונית, שמתפשטת בעולם כמו מגפה, עלולה להוביל למהפכות חברתיות.

לפני כמאתיים שנה היה בנו יחס נכון לעבודה: להשיג צרכים הכרחיים לקיום. אך בעקבות התפתחות התעשייה והטכנולוגיה התפנה זמן רב שלא הכרחי לקיומנו, ואת החלל מילאנו בפיתוח התמחויות שונות, משונות ומיותרות בכל תחומי החיים – במסחר ובתעשייה, במערכת הבריאות והמשפט, באופנה ובאומנות - וסביב ההתמחויות הללו בנינו מסחר בינלאומי מדומה.

תוצאות המשבר העולמי שפוקד אותנו: חוסר איזון בטבע, המשבר אקולוגי שנגרם עקב הרס האדם ועוד, הן למעשה סיכום מדאיג של התפתחות האדם והטכנולוגיה. המשבר ינפה את המקצועות המיותרים ואת האנשים שאינם הכרחיים לקיום החברה האנושית וגורמים לחוסר איזון בטבע. המשבר הוביל אותנו להכרה שאנו חייבים לפַנות את השעות שהקדשנו לייצור דברים מיותרים, לטובת מטרה אחרת - בניית האדם.

בשעות שיתפנו כתוצאה מצמצום שעות העבודה, נקבל חינוך אינטגרלי. כתוצאה מכך נלמד כיצד לשנות את האדם שבנו, כך שיהיה כפרט מחברה כללית, באיזון עם כללות הטבע. גם נדע להעריך את האדם לפי השלמת עצמו להיות "אדם", ולא לפי העיסוק והרווח שלו.

כמונו, גם ילדינו יקבלו חינוך אינטגרלי. עלינו לחנך אותם ולבנות מהם אדם, ולא לחנך אותם להיות בעלי מקצוע אגואיסטיים שמנצלים את הסביבה.

האתגר שנמצא לפנינו הוא שינוי המראה החברתי שלנו על ידי חינוך גלובלי אינטגרלי. רק כך המשבר ייעלם והבריאות הכללית תשתפר. שינוי קטן לטובה באחת משכבות המשבר יוביל לאיזון בכל מערכות החיים שתלויות זו בזו במכלול אחד.

כיום,המשברים העיקריים שמשפיעים עלינו הם המשבר האקולוגי שנובע מחוסר האיזון בטבע (ומי שגורם למשבר הזה הוא האדם) והמשבר הכלכלי, שמצביע באופן מובהק על שלב חדש בהתפתחות, מצב שבו עלינו לשפר את היחסים הלקויים בינינו.

גם קרלמרקס כתב על חינוך הפועלים לפני שהמצב ילך ויחריף. הוא טען שאדם ללא חינוך וללא עבודה יצא לרחובות ויבצע מהומות. מרקס רצה לפתח את בני האדם יחד עם ההתפתחות הטכנולוגית, בכך היו רואים שהם לא צריכים להיות עבדים ליד המכונות, אך ממשיכי דרכו של מרקס עיוותו את הקומוניזם ורצו את שינוי השלטון קודם לשינוי האדם.

האנושות היום על פרשת דרכים: או שהאגו שלנו יוביל אותנו בצורה טבעית למשטר ימני קיצוני ולמלחמה אטומית, או שניכנס לחינוך אינטגרלי שיוביל אותנו לחברה אינטגרלית חדשה, שבה הרגשת החברה האנושית כולה כגוף אחד תחיה את האדם, ותיתן לו להרגיש את השלמות והנצחיות שבטבע.

משימות לסיכום יחידת הלימוד

התבקשת להכין הרצאה קצרה בת 40 דקות לתלמידי תיכון בנושא החינוך האינטגרלי. על אילו נושאים תבחר לדבר? איך תציג אותם, ובאיזה סדר? מה יהיה המסר המרכזי של ההרצאה? כתוב תיאור של ההרצאה: מטרה מרכזית, תיאור קצר של חלקי ההרצאה ותזמון של כל אחד מהם. 

 

קרא את הכתבה הבאה. כתוב כיצד היחס המקולקל בינינו גרם לבעיה, ואיך תיקון היחס בינינו יפתור אותה. 

איך אתה מדמיין את המצב המתוקן של האנושות? איך ייראו מערכות היחסים בין בני האדם? האם השלטון והמוסדות הממשלתיים ישתנו? אם כן, כיצד? איך ייראו התרבות, הכלכלה והיחסים הבינלאומיים? תאר תמונה כמה שיותר מפורטת של החברה האנושית במצבה הטוב והמאוזן. 

מדוע לפני כמאה שנה האנושות לא הייתה בשלה לקבל את הרעיונות של מרקס? מה היה חסר? 

תאר לעצמך שחברך הטוב איבד את עבודתו לאחר שנים ארוכות של עבודה במקצוע. כבר יותר מחצי שנה הוא מחפש משרה חדשה, ואין אור בקצה המנהרה. הוא נמצא על סף ייאוש. איך תסביר לו על הצדדים החיוביים במצבו?