שיעור מס' 7 - גוף אחד

×

 

התמונה הזאת, שאנחנו רואים כבר ממש לנגד עינינו - מראה לנו בבירור עד כמה אנחנו תלויים זה בזה, קשורים זה לזה, רוצים או לא רוצים, בכל מיני תחומים. התלות בינינו היא באוכל, בביגוד, בחינוך, בתרבות, בטכניקה, באספקת אנרגיה, במים, בחשמל ואפילו באוויר - כי אם מישהו לא יקפיד בתעשייה שלו על חוקי זיהום האוויר – הסביבה לא תוכל לנשום. ואנחנו מכירים את "חוקי קיוטו", הקובעים איזו כמות של גזים רעילים מותר לפלוט לאטמוספרה, ובאיזו מידה אפשר לפגוע בסביבה.

 

הזכרנו כבר את הארגונים הבינלאומיים הרבים הקיימים כיום בעולם, ועוסקים במגוון גדול מאוד של נושאים לטובת העולם כולו. חלק מהם ממוקמים בפריז, בלונדון ובניו יורק, אבל רובם פועלים בג'נבה. גם דרכם אנחנו יכולים להרגיש את הקשר החזק בינינו, שנותן לאדם הרגשה של תלות הדדית חזקה. התלות הזאת הרבה יותר משמעותית מאשר במשפחה. במשפחה אדם יכול להתרגז ולהפסיק לדבר עם מישהו מבניה, ואפילו להתנתק ולהתרחק לזמן מה.

 

בין מדינות אי אפשר מבחינה זו להתנהג כמו במשפחה. מאות המדינות שקיימות בעולם, מסודרות במעין פסיפס אחד גדול דוגמת "לגוֹ", ואף אחת מהן לא יכולה לצאת מהלגו הזה, ולפנות לאן שהיא רוצה. אנחנו רואים את זה במציאות, שכל פעם שמדינה כלשהי רוצה לעשות איזשהו מהלך פרטי משלה, היא לא מצליחה בכך, ואחרי זמן מה חוזרת בה. לפעמים היא יכולה לעשות מעין מהלך כזה, אבל רק בצורה מילולית ולא באופן פעיל, כי בימינו כבר אי אפשר לנקוט בצעדים עצמאיים.

 

אפשר לדבר עוד הרבה על הקשר בינינו, שמחייב אותנו בזמן האחרון להיות קשורים גם רגשית, ולא רק בגלל חוקי האקולוגיה, התעשייה, המערכת הבנקאית, החינוך המשותף, הבריאות ושאר התחומים. האדם עצמו צריך להיכנס כיום לקשר טוב עם הזולת - כל אדם ואדם, ובהתאם לכך גם המדינות.

 

ההתפתחות הטכנולוגית והתרבותית שלנו, כל האבולוציה שלנו, הגיעה למצב של היום מדרגות ההתפתחות של דומם-צומח-חי-"אדם". וגם בדרגת "אדם" התפתחנו באותה צורה, עד שהגענו לכך, שאנחנו הופכים להיות כאדם אחד, כדמות אדם אחד הנקרא "אדם". 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

מערכת הקשרים העולמית הופכת אותנו ל "אדם אחד".

נושאי משנה

כמו במשפחה אחת כך גם בכל המערכות הקיימות בעולמנו, אנחנו לא יכולים להינתק זה מזה.

מקורות

ההתפשטות הגלובלית של רעיונות, מידע וניסיון חובקת בחובה את כל קשת מבנה ההיסטוריה האנושית."

cooperationcommons.com

מרבית הדברים שבשימושינו היומיומי מופקים יותר ויותר בתהליך יצור מורכב יותר ויותר מבחינה גאוגראפית."

google.co.il/books

יש התאמה בין הצלחה ברמה האזרחית והכלכלית ובין קיומן של רשתות חברתיות.

cooperationcommons.com

אתגרו את עצמכם

1)

א) אילו אסוציאציות עולות בך כשאתה צופה בקליפ הבא? (כתוב את המילים שעולות לך בראש לאחר הצפייה)

1._______________

2._______________

3._______________

אם עולות בך מילים נוספות (יותר מ-3), אתה מוזמן להוסיף 

ב) מה לדעתך יקרה אם נחתוך חוט אחד ממארג החוטים המתואר בקליפ?

ג) אם היית יכול לתפוס נקודה אחת במארג החוטים שראית בקליפ, ולהזיז אותה. מה עוד יזוז לדעתך?

ד) אם היו נותנים לך את הקצה המשוחרר של החוט, איפה היית מחבר אותו, אם בכלל?

2) במה אנחנו תלויים הדדית?

3) האם אנחנו יכולים לנתק את הקשר ההדדי בינינו?

4) אילו רגשות מתעוררות בך כשאתה שומע על הקשר ההדוק בינך לבין אנשים אחרים, שמחייב אותך להיות קשור לאדם אחר בקשר הטוב, אפילו יותר מאשר במשפחה?

האם תוכל לפרט מעט על הרגשות שציינת?

במה דומה הקשר בין המדינות לקוביות לגו המחוברות יחד?

5) הגיע הזמן לקצת נוסטלגיה. מתי בפעם האחרונה ראית את פול סיימון, דיאנה רוס, סטיבי וונדר, ברוס ספריסטין, בוב דילן ומייקל ג'קסון על מסך אחד? אנחנו מזמינים אותך למסע בזמן, אל שנות השמונים של המאה ה-20, אל הימים הרחוקים ההם, שעוד אפשר היה להיות תמים. נא להדק חגורות, אנחנו ממריאים... 

א) אם אתה מכיר את השיר, האם תוכל לשתף איך הרגשת בכל פעם שהזדמן לך להקשיב לו בעבר? 

אם אינך מכיר את השיר, האם תוכל לשתף את הרגשתך כשראית את הקליפ? מחשבה שעלתה בך, תקווה או חוסר תקווה? 

ב) קרא את הטקסט של שיעור מס' 5 "מעל כל ההבדלים" וענה על השאלה הבאה: מהו לדעתך ההבדל המרכזי בין פעילויות של ארגוני צדקה ( כמו we are the world ) ובין החינוך האינטגרלי, בכל הנוגע לפתרון בעיות הומניטריות? 

ג) באיזו צורה אפשר לדעתך להשתמש בכוח של המוזיקה ושל הזמרים כמעצבי דעת קהל, לבניית סביבה טובה יותר?