שיעור מס' 4 - משבר חברתי ואקולוגי
×
עוד בתחילת ההתפתחות התעשייתית אמרו מרקס ואחרים, שההתפתחות התעשייתית לא יכולה להימשך באותה הצורה. מרקס ביסס את דבריו על טבע ההתפתחות, שצריכה להסתיים במשבר. מנגד, באותו זמן עוד לא הייתה מודעות לבעיה האקולוגית שהתיעוש הביא עימו. הרס כדור הארץ, ריקונו מכל אוצרות האדמה, העובדה שיש גבול, שיש סוף לאוצרות האנרגיה, אם זה נפט, גז, פחם ואנרגיית האטום. ובאמת ככל שאנחנו שומעים, אז גם אם מגלים עוד בארות נפט וגז, לפי כל המחקרים, אלה לא כמויות שיספקו את צרכינו ליותר משלושים השנים הבאות.
בנוסף, פגענו בצורה הכללית של הטבע באופן בלתי הפיך, עד כדי כך שניכר שמערכות הטבע יצאו מאיזון, וברור שלא ניתן להמשיך כך. המשבר מחייב שינוי. וגם אנחנו נכנסים למצב מעוות במערכת התא משפחתי, עם ילדים הגדלים במסגרות חינוך מבוקר עד ערב מחוץ לבית, עם חוסר קשר בין גבר לאישה, שעסוקים בעצמם רוב שעות היום מחוץ לבית. ואנחנו לא מתפתחים כבני אדם. כל המיקוד הוא מקצועי, התפתחות בענייני העבודה, בכל מיני קורסים או הסבות מקצועיות.
אנחנו רואים שהמשבר שמגיע, בעצם, מסיים ומסכם את ההתפתחות שלנו במאתיים השנים האחרונות. חוץ ממרקס היו עוד הרבה אנשים שאמרו שהמצב הזה ייגמר בסופו של דבר במבוי סתום. כבר באמצע המאה הקודמת דיברו על כך שהאנושות בנתיב שיוביל למצב שהיא לא תוכל להתקיים. ואנחנו לא ראינו זאת, אנחנו התייחסנו לחיים בצורה אגואיסטית, היינו כעיוורים, לא רואים ולא מרגישים. לא רצינו להכיר בכך שאנחנו הורסים את כדור הארץ ואת עצמנו, את ילדינו ואת העתיד שלנו.
×
האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?
ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבאנושא ראשי
המשבר העולמי מסכם את ההתפתחות שלנו במאתיים שנים האחרונות.
נושאי משנה
- חוסר איזון בטבע
- קרל מרקס וההתפתחות התעשייתית
- המשבר האקולוגי: הקץ לאוצרות הטבע עקב הרס האדם.
מקורות
"מתוצאות המחקר הזה עולה כי לאבטלה יש השפעה שלילית על התפקוד הפסיכולוגי, כשהמובטלים הופכים לחרדים יותר, מדוכאים, ומודאגים מסימפטומים גופניים מאשר אלו שממשיכים לעבוד".
ncbi.nlm.nih.gov
"קצצו את שבוע העבודה למקסימום של 20 שעות. בני אדם הינם חיות חברתיות, והכלכלות המוצלחות האלה מבוססות על אמון ויושר".
neweconomicthinking.org
"האם אנו חיים רק לעבוד, ועובדים על מנת להרוויח, ומרוויחים על מנת לצרוך?"
guardian.co.uk