שיעור מס' 10 - שותפות הנקראת "משפחה"

×

בגלל שהאגו שלנו גדל כל כך, אנחנו לא מרגישים שאנחנו יכולים להתחבר עם אחרים, להשקיע בהם, לטפל בהם כדי שהם יטפלו בנו. אנחנו לא מרגישים במיוחד יכולת להתחבר למישהו, אלא אם כן זה משתלם לנו. החיים הזוגיים שלנו דומים יותר לשותפות ולא למשפחה כמו שהייתה פעם. היא עובדת ואני עובד, היא משלמת ואני משלם, אנחנו כאילו שותפים.

 

זה לא כמו שהיה פעם, כשהגבר היה ראש המשפחה, הביא פרנסה הביתה, והאישה טיפלה בבית ובילדים. היום שניהם יוצאים בבוקר מהבית, משאירים את הילדים במסגרת כלשהי שבה מחנכים אותם, ובערב כולם חוזרים הביתה. ובבית הם בקושי רואים זה את זה, הם צופים בטלוויזיה או עסוקים במחשב, מנקים, מטפלים בבית. הם כבר שותפים, לא בתפקידם הטבעי בטבע, כך שיש "בעל" ויש "אישה".

 

יוצא שהגענו למצב שהמשפחה איבדה את המבנה הקודם שלה ונעשתה שותפות. ובשותפות תמיד נבדוק את הכדאיות לקיום השותפות, ובהתאם לכך ניכנס אליה או נצא ממנה. ולכן יש כל כך הרבה שמתגרשים, או שלא רוצים אפילו להיכנס לשותפות כזאת. זו עובדה, ואנחנו נלמד את הסיבות לכך. האגו שגדַל דוחף אותנו לכך שנוותר על כניסה לשותפות שנקראת "משפחה" בשל חוסר כדאיות.

 

גם כלפי הילדים, בגלל האגו שלי, אני לא מרגיש קרבה כל כך גדולה אליהם, אני לא מרגיש שהם נמצאים ממש קרובים אליי, אלא שיש להם חיים משלהם. הם מקבלים חינוך, שהוא מאוד רחוק מהחינוך שאני קיבלתי. ההבדל בין הדורות הוא כזה, שהם לגמרי מנותקים ממני, הם "יצור" שונה ממני. יש להם אינטרסים אחרים. הם מאוד רחוקים ממני, כך שאני בקושי מבין מה הם, איך הם מדברים, במה הם עסוקים ומה מושך אותם. הקשר בין הדורות נקרע.

 

ואז אני נמצא במצב כזה שאני לא מסופק מהקשר עם הילדים, שאין לי מהם נחת. וגם הם, צריכים אותי רק בשביל כסף. יוצא שאני נהנה מהם כשהם קטנים, ובערך מגיל 13 והלאה אני כבר מאבד כל קשר איתם. בדור הקודם ציפינו גם שיהיו לנו נכדים, וכל עוד הם היו קטנים טיפלנו בהם, והייתה לנו נחת מהם. אבל היום גם זה דועך, כי הילדים כבר לא רוצים להתחתן ולהקים משפחה בעצמם. האדם לא עושה את החשבונות האלה בגלוי, אך הם עוברים בו בתת ההכרה, והוא מגיע למסקנה שלא כדאי לו להביא לעולם ילדים.

 

כל זה כתוצאה מהאגו המתפתח. אנחנו רואים שמבחינה דמוגרפית התפתחנו בצורה מאוד חדה, בעקומה מעריכית (אקספוננציאלית) חדה. ופתאום התחלנו להתמתן. עד כדי כך, שלפי מה שאומרים מומחים בדמוגרפיה, המגמה בהתפתחות החברה האנושית היא כזו, שישנה ירידה חדה מאוד במספר הילדים בעולם.

 

היום עדיין יש כמה תרבויות, כמו בארצות ערב, שיש בהן דחף, יש להן מניעים תורשתיים ודתיים ללדת יותר ילדים. אבל במדינות המפותחות יותר, המשפחה קיבלה צורה מודרנית, של משפחות מעוטות ילדים. בעבר המשפחות היו בנות עשרה עד חמישה עשר ילדים, והיום רווחות המשפחות בנות שניים עד שלושה ילדים. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

הרצון שגדל והגיע לסוף התפתחותו, פוגע ביכולת שלנו להתחבר לאחרים.

נושאי משנה

1. המשפחה מאבדת את המבנה החברתי שלה, והופכת עם השנים לקשר על בסיס שותפות וכדאיות.
2. הפער בין הדורות הולך וגדל, להורים קשה לתקשר עם ילדיהם.

מקורות

"הטכנולוגיה אמנם מתקדמת בצעדי ענק, אבל במחיר גבוה במיוחד של שבירת התא המשפחתי והקהילה, הרגשת חוסר שייכות, ותיאבון גובר ל- 24 שעות של עבודה וחיים".

healthcentral.com

"משום שחוסר שיוויון פוגע באיכות קשרי החברה (מגדיל אלימות, מוריד אמינות, קשירות והתערבות בחיי חברה) אנשים נעשים יותר מרוכזים בעצמם, פחות עירניים לציבור, פחות חושבים על טובת הכלל".

youtube.com

"לצד חוסר הביטחון במערכות החברה והממשלה, ניתן להבחין גם בחוסר ביטחון של כל אזרח בחבריו האזרחים, שקשורים לרעיון כי בחברה, כל אחד דואג לעצמו".

kuleuven.be

אתגרו את עצמכם

1) קרא את הפסקה הראשונה בטקסט של השיעור, וסמן להלן באילו מעגלים חברתיים שלך אתה מזהה מצבים הדומים לאלה המתוארים בקטע (ניתן לסמן יותר מתשובה אחת).

2) מהי הסיבה העיקרית לחיבור בין בני אדם בתקופתנו, כשהרצון הגיע לשיא התפתחותו?

3) אילו מגמות אפשר לזהות בנוגע להתפוררות התא המשפחתי?