שיעור מס' 2 - כפר קטן גלובלי

×

אנחנו, בני האדם, יכולים לקיים את עצמנו רק בחברה אנושית, שבה כל אחד פועל וממלא תפקיד מסוים, תופס מקום בחברה, ובתפקיד שלו הוא ממלא איזו משבצת. וככל שההיסטוריה האנושית מתקדמת, החברה הופכת מורכבת יותר והאנשים בה נעשים תלויים זה בזה יותר ויותר. כיום אנחנו מעבירים כסף מבנק לבנק, מיבשת ליבשת, ושולחים אוניות עם מטענים שונים למרחקים. אפילו הבגד שעלי, אם אבדוק איפה הוא מיוצר, בוודאי אגלה שאין מדינה שלא השתתפה במשהו בייצורו - בחומרי הגלם, בעיבוד שלהם, בתפירה, במכירה, במשלוח וכן הלאה.

 

דוגמאות אלה מלמדות עד כמה אנחנו תלויים כיום זה בזה. והתלות הזאת נראית רגילה בעינינו, ומובנת מאליה, אלא שהיא עדיין מסחרית בלבד, ולא דורשת מאיתנו השתתפות רגשית כלשהי. בתקופה האחרונה אנחנו רואים שהחיבור בינינו הגיע לממדים גדולים כל כך, שהם דורשים מאיתנו השתתפות עמוקה יותר בקשר, צמודה יותר. אנחנו ממילא קרובים כל כך זה לזה, שאם קורה משהו במדינה אחת, הדבר ישפיע מיד על שכנותיה.

 

כיום, מדינות יכולות לפנות למדינה מסוימת, להתערב במה שנעשה שם, ולדרוש ממנה לעשות כך או אחרת, אפילו להחליף שלטון, כאילו לא מדובר במדינה עצמאית. לדוגמה, המהומות בסוריה. מדינות שונות מכל קצות העולם באות אליה בטענות, ושואלות: "איך אתם יכולים להרוג כך באזרחים שלכם, מה קורה אצלכם?!" והשליט הסורי לא יכול להגיד על כך מילה, כאילו זו לא המדינה שלו, והוא לא בעל הבית שם. זאת אומרת, התלות הזאת בין המדינות כבר מובנת מאליה, ואפילו מחייבת את כולנו. לכן דורשות המדינות מנגנונים בינלאומיים שונים, כי בלי אלה אנחנו לא מסוגלים להתקיים - לא במסחר, לא במדע ולא בתרבות. אם אנחנו רוצים להתקיים היטב, עלינו לפתח בעולם תרבות, חינוך וגישה לחיים – דומים מאוד זה לזה.

 

בעשרות השנים האחרונות התפתחה בין השאר גם התיירות. אנחנו נוסעים ממדינה למדינה, ורואים עד כמה שמדינות שונות נעשו קרובות זו לזו בדרך החיים ובהבנת החיים. ולא במקרה. כולנו הרי ניזונים מרשתות הטלוויזיה, מאתרי החדשות, ונמצאים כעשרים שנה בקשר וירטואלי באינטרנט. עוד מעט נוכל גם להתקשר זה אל זה בלי שיהיו בינינו בעיות של הבדלי שפה, כי יהיו אמצעים לתרגום סימולטני בין השפות. וכך גם מי שלא שולט באנגלית, בשפה הבינלאומית, יוכל להיות קשור עם כולם.

 

המחקרים מלמדים שאנחנו קשורים היום בינינו עד כדי כך, שאפילו אדם פשוט, הקשור לארבעה אנשים, קשור כבר בעצם לכל העולם. עד כדי כך אנחנו קרובים זה לזה, כאילו אנחנו מחזיקים ידיים.

 

כיום, מדינה אינה חופשית לעשות כל מה שהיא רוצה, אפילו בשטחי האדמה שלה, כי בזה היא עלולה לשנות את האיזון עם פנימיות כדור הארץ, ולכך תהיה השפעה לא רק על שכניה, אלא גם על מדינות רחוקות בעולם. לכן, העולם הגיע להסכמים בתחום הדייג ובתחומים רבים אחרים, שבהם יש סכנה שנזיק זה לזה. כך גם יש לכל מדינה מכסה מותרת לפליטת גזים רעילים לאטמוספרה, ומכסה לניצול אוצרות הטבע.

 

כלומר, אנחנו מתחילים להרגיש יותר ויותר, שאנחנו נמצאים על פני "כדור ארץ" אחד, שהוא הבית המשותף של כולנו, ובו כולנו תלויים זה בזה. לכן אנחנו לא יכולים לעשות בו "מה שבא לנו".

 

לצערנו, אנחנו נמצאים עדיין בשלב האגואיסטי של התפתחותנו, שבו אנחנו לא מתחשבים כל כך זה בזה.

 

אפילו בחלל - אנחנו שולחים לשם כל מיני חלליות, וכבר גרמנו בזה חוסר סדר. מונחים שם גושים גדולים וקטנים, מיליוני חלקיקים וחלקים שנשלחו מכדור הארץ, ואלה עלולים להשפיע עלינו. לפעמים שומעים על תקלה שמתרחשת, ובגללה עלול גוש כזה או אחר ליפול עלינו, מי יודע מתי ועל מי.

 

ראינו לאחרונה גם תופעות טבע לא נעימות, כמו התפרצות הר הגעש באיסלנד, שהשפיעה על כל אירופה עד סיביר, ורוב שדות התעופה ביבשת הושבתו. כך גם הצונאמי שפגע בתחנת הכוח הגרעינית ביפן, השפיע מאוד על כל העולם: כולם התחילו להרהר האם כדאי או לא כדאי לבנות כורים גרעיניים חדשים, ואולי אפילו לעצור את התפתחות תחנות הכוח הגרעיניות הקיימות.

 

ברור אם כך, ששום מדינה לא יכולה כיום לבנות את המדיניות הפנימית שלה, ובוודאי לא את החיצונית, בלי להתחשב בעשרות ואפילו במאות גורמים חיצוניים. בכל מהלך שלה, חייבת המדינה להתחשב בעולם כולו. הדבר נכון אפילו לגבי החזקות והמובילות שבמדינות, שגם הן חייבות כיום לעשות חשבון ולשקול את הצעדים שלהן, כי כולנו בעולם תלויים זה בזה. כל שינוי קטן במדינה כלשהי, עלול להשפיע על כל האחרות. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

בשנים האחרונות הפכנו תלויים זה בזה בקנה מידה בינלאומי.

נושאי משנה

1. כל אחד מאיתנו ממלא תפקיד מסויים והכרחי בחברה האנושית, ולפיכך כל אחד חשוב לכל החברה ותלוי בכולם.
2. לרוב אנו שוכחים עד כמה התלות בינינו היא מוחלטת ולא נוהגים בהתאם לכך.

מקורות

"אתה לא יכול לעבור יום אחד בלי להשפיע על העולם הסובב אותך. הפעולות שלך עושות שינוי, ואתה צריך להחליט איזה סוג של שינוי אתה רוצה לעשות".

doonething.org

"אני מאמין שעל מנת להתמודד עם האתגרים של זמננו, בני האדם יצטרכו לפתח חוש אחריות אוניברסלי גדול יותר. כל אחד מאיתנו חייב ללמוד לעבוד לא רק בעבור עצמו, בעבור המשפחה שלו או האומה שלו, אלא עבור רווחת כל האנושות כולה. אחריות אוניברסלית היא המפתח להשרדות האנושות. היא הבסיס הטוב ביותר לשלום עולמי".

dalailama.com

"תלות הדדית הינה וצריכה להיות אידאל לאדם לא פחות מאשר עצמאות. האדם הוא יצור חברתי".

mkgandhi.org

"הרווחה של כל אחד מאיתנו קשורה בקשר עמוק לרווחה של כולם".

hki.org

אתגרו את עצמכם

1) מחקרים רבים מוכיחים את התלות והקשר בין כלכלות, בין מדינות, בין חברות ובין כל היצורים החיים. עיקרון זה מתואר על ידי אולריך בק   (Ulrich Beck), פרופ' לסוציולוגיה באוניברסיטת מינכן בגרמניה, בציטוט הבא (מתוך ספרו "מהי גלובליזציה?"):

"גלובליות, משמעותה שמעתה והלאה, שום דבר שקורה על פני כדור הארץ שלנו הוא לא רק אירוע מקומי; כל ההמצאות, הניצחונות והאסונות משפיעים על העולם כולו, ואנחנו חייבים לכוון ולארגן מחדש את חיינו ופעולותינו, את הארגונים והמוסדות שלנו לאורך ציר מקומי-גלובלי".

א) האם תוכל להיזכר במחקרים נוספים שהובאו בשיעורים הקודמים, שמדגישים את אותו העיקרון?
כתוב את שם החוקר ואת נושא המחקר בקצרה.
 

ב) מה המשותף לשלושת המחקרים הללו? (מחקרו של אורליך בק והשניים הנוספים שהזכרת)

2) מהי ההרגשה שהתפתחה בשנים האחרונות בקרב האנשים בכל העולם?

3) לפניך ציטוט מתוך קטע הלימוד האחרון:
"אנחנו מתחילים להרגיש יותר ויותר, שאנחנו נמצאים על פני כדור ארץ אחד, שהוא הבית המשותף של כולנו, ובו כולנו תלויים זה בזה. לכן אנחנו לא יכולים לעשות בו 'מה שבא לנו'".

א) עד כמה אתה מזדהה עם הנאמר? 1-לא מזדהה כלל; 5-מזדהה מאוד

האם תוכל להסביר את הרגשתך?

ב) האם בתוך המשפחה שלך כל אחד מבני הבית יכול לעשות "מה שבא לו"?

4) בחודש אפריל 2011 פקדו את דרום תאילנד גשמים עזים, שגרמו להצפות קשות מאוד גם בעיר הבירה בנגקוק. מה קרה כתוצאה מההצפות? אתה מוזמן לקרוא בכתבה הבאה.

מה הקשר בין הכתבה לבין תוכן השיעור? 

5) בחר פריט לבוש כלשהו שנמצא עליך עכשיו (נעל, חולצה, מכנסיים ואפילו גרב).
בחרתי את הפריט הבא:
 

א) משימתך היא לחקור באילו מדינות מיוצר אותו פריט: החל משלב ייצור חומרי הגלם שמרכיבים אותו, דרך העיבוד שלהם, משלוח ועוד, עד שהוא מגיע אליך הביתה.
יהיה נהדר אם תוכל להציג כאן את המידע באמצעות טקסט, תרשים או קליפ שמתאר את התהליך.
 

ב) מה אפשר לדעתך ללמוד מכך שפריט אחד מיוצר בשלבים ובמקומות שונים?

ג) הבט שוב על הפריט שבחרת. האם היחס שלך השתנה אליו בעקבות המחקר שערכת על תהליך ייצורו? 

6) צפה בשני הסרטונים הבאים בנושא השפעת האדם על החלל.

×

אשפה חללית

לפני 50 שנה האופקים היו ללא גבול

חמש, ארבע, שלוש, שתיים, אחד... 1965, המראה... המראה...

אבל עכשיו, אחרי עשורים של חקירה בחלל,

6000 טון אשפה, מאיימים על בריאותם של מסלולי החלל.

האם אנו יכולים להחזיר את התהליך לאחור?

×
×

אשפה חללית

פינת האתיקה הגלובלית ממועצת קארנגי:

אשפה – כמו זיכרון, שפה ותרבות, היא סימן היכר של המין האנושי. לאן שנלך, האשפה באה איתנו; אפילו לחלל. על פי נאס"א, מעל 135 מיליון חתיכות של מתכת מעשה ידי אדם מרחפות סביב כדור הארץ. הרוב מגיע מהתנגשויות והתפוצצות של לוויינים. חלקן מגיעות מהאסטרונאוטים עצמם: מצלמות, מברשות שיניים, כלים, כולם מרחפים להם בחלל.

רוב פיסות האשפה החללית הן זעירות: פחות מקוטר של 4 אינץ', אבל חלקן גדולות משמעותית. נאס"א מעריכה שמעל 20,000 חתיכות, בקוטר של 4 אינץ' או יותר, מרחפות בחופשיות בחלל ברגעים אלו. זה הרבה אשפה! מה אנחנו הולכים לעשות עם כל הזבל הזה?

החדשות הטובות הן שרוב הזבל החללי לא מזיק. כוחות אטמוספריים גורמים לפיסות האשפה הקטנות להישרף בחדירה לאטמוספרה. אבל הלוויינים חוקרי האטמוספרה העליונה של נאס"א, אשר נפלו לאוקיינוס השקט בספטמבר, שקלו מעל 6 טון.

למרות שהסיכוי שלוויין יפגע באדם הוא נמוך, פגיעה ברכוש עקב נפילה חופשית של מתכות מהחלל היא סיבה ממשית לדאגה, וכמו כן גם הסיכון שלוויינים פועלים, שעליהם אנו מסתמכים לכינון התקשורת העולמית, יתנגשו במה שנקרא - "זומבים"- לוויינים שיצאו מכלל שימוש או אשר הפסיקו להגיב לפקודות.

תעשיית התיירות בחלל וההתרבות המהירה של חברות חלל פרטיות נראות כעלולות ליצור אפילו יותר זבל בחלל שלנו. למרות שרק לכ-50 מדינות יש לווין בחלל, כל המדינות נהנות בדרך זו או אחרת מהאפליקציות הצבאיות, הניווטיות והתקשורתיות.

אמנם שהמירוץ לחלל כבר נגמר, מישהו צריך לנקות. אבל מי? אם אף אחד אינו לוקח אחריות, האם ה-"חזית האחרונה" תהיה עוד מזבלה מעשה ידי אדם?

כאן טראנס ריילי ממועצת קארנגי.

אופשר על ידי מועצת קארנגי לעניינים אתיים ובינלאומיים.

אתם מוזמנים להגיב ב - http://www.carnegiecouncil.org

×

א) אילו תחושות התעוררו בך במהלך הצפייה בסרטונים? (סמן את האפשרות שאיתה אתה מזדהה ביותר)

פרט בכמה מילים את התחושות שהזדהית איתן.

ב) המונח "SPACE JUNK" (פסולת חלל) הפך לנפוץ מאוד, וכפי שראית, הנושא זוכה לחשיפה תקשורתית.
האם תוכל למצוא עוד קליפ אחד או שניים שממחישים את השפעת האדם על סביבת החלל, וכיצד כל החלקיקים שנמצאים בחלל עלולים להשפיע בחזרה על כל האנושות? (העתק את הלינקים) 

ג) איזה רווח לדעתך יהיה לנו, אם נתחיל לחשוב על התוצאות של השלכת הפסולת בחלל, ובכלל על התלות שקיימת בינינו לבין החלל?

7) בהרצאה הבאה מסביר ד"ר גורדון בראון (Dr. Gordon Brown), ראש ממשלת בריטניה בשנים 2010-2007, על עתיד חדש לעולם. צפה בהרצאה וענה על השאלות שבהמשך.

×

נאומו של גורדון בראון על הסדר העולמי החדש 

כל האתגרים החדשים הללו מביאים לידי תהליך של ארגון מחדש, הגדול ביותר שראינו אי פעם, לא רק של הכלכלה העולמית, אלא של כל הסדר העולמי בכללותו.

לפני 200 שנה, מזכיר מדינה בריטי מפורסם אמר שהעולם החדש "נקרא לקיום" כדי לתקן את האיזון של הישן. ב-1990 עוד עולם ישן הסתיים, עולם שנשלט ע"י המלחמה הקרה, ואז ב-1990, אנשים דיברו על סדר עולמי חדש. הם בעצם התכוונו אז לסדר פוליטי חדש, אבל הם לא צפו אז את מה שברור עכשיו מכל מה שאנחנו רואים ועושים, מה שאנחנו חווים בכל יום מחיינו - את קנה המידה, המהירות וההיקף העצום של הגלובליזציה.

רק עכשיו אנחנו יכולים להתחיל להבין את הסדר העולמי שהגלובליזציה מביאה ואיך הוא יראה. זה מונע קדימה לא רק על ידי האיזון של כוח צבאי, ימי המלחמה הקרה או כוח פוליטי רגיל. הוא מונע קדימה על ידי תזוזה גדולה בכוח כלכלי שאנחנו רואים מסביבנו.

מה אומר הסדר החדש לארצות כמו שלנו שמחפשות הצלחה? אני חושב שהמדינות שהולכות להצליח הן אלה שמשלבות גמישות, סחר חופשי, שווקים חופשיים עם שמירה מוקפדת על הסביבה והשקעה בחינוך, בתשתית ובחדשנות, והשאלה עבורנו היא כיצד אנחנו פוגשים ושולטים בכל האתגרים האלה כדי להבטיח שבריטניה תגביר את התחרותיות שלה בתהליך ותממש את מה שאני מאמין שהוא ייעוד הצלחתנו בסדר העולמי החדש הזה.

וכך, לסיכום, גבירותיי ורבותיי, עולם חדש צומח. זהו סדר עולמי חדש בעל אתגרים חדשים לעתיד, שונים משמעותית וחדשים באופן רדיקלי.

×

 על פי בראון, כיצד מדינה כמו בריטניה תצטרך לנהוג בעתיד החדש? איזה יחס הוא צופה שיהיה לה כלפי מדינות אחרות?

8) להלן ציטוט מהרצאתו של ד"ר גורדון בראון משנת 2009:

"בעיות אקלים לא יכולות להיפתר במדינה אחת, אלא חייבות להיפתר על ידי כך שהעולם יעבוד יחד. המשבר הכלכלי, כפי שראינו, לא יכול להיפתר על ידי אמריקה או אירופה בלבד, אלא זקוק לכך שהעולם יעבוד יחד. קחו את בעיות הביטחון והטרור, ובאותה מידה את הבעיות של זכויות אדם ופיתוח: הן לא יכולות להיפתר רק על ידי אפריקה. הן לא יכולות להיפתר על ידי אמריקה או אירופה בלבד. אנו לא יכולים לפתור את הבעיות האלו, אלא אם כן נעבוד יחד. אז הפרויקט הגדול של הדור שלנו שצפוי להיות, הוא לבנות בפעם הראשונה חברה באמת גלובלית, שבנויה על האתיקה הגלובלית, עם מוסדות שיכולים לשרת את החברה הגלובלית הזאת ולעשות את העתיד שונה".

אילו היו מבקשים ממך לסכם את המסרים של ד"ר גורדון בראון (הן מתוך ההרצאה והן מתוך הקליפ שבו צפית) ולהעביר אותם במכתב שהיית כותב לאו"ם, כיצד היית מנסח מכתב זה במילים שלך?

תוכל לשלב במכתב גם חלקים מתוך קטע הלימוד האחרון שמתחברים לדבריו של בראון.