שיעור מס' 15 - לראות את העולם מעיני האחר

×

כל הבעיה שלנו היא, שאנחנו לא מבינים זה את זה. מה הטענה העיקרית של אישה לבעלה? "אתה לא מבין אותי". וזה באמת נכון, כי גם במקרה הזה לא קיבלנו את אותו החינוך, לא לימדו אותנו בכלל איך לחיות במשפחה.

 

כנערים, לא מלמדים אותנו למשל, מה זו אישה. האם גם לה יש דרישות? האם גם לה יש אופי? במה שונה ההסתכלות שלה על החיים מההסתכלות של גבר? זה עולם הפוך לגמרי - עולם בפני עצמו. האם אני מבין אותה? האם אני רוצה להבין אותה? האם אני מתחשב בה או מסוגל לזה? משום שהבנים המתבגרים לא מקבלים שום תבניות פנימיות להבין מה זו אישה, איך היא חושבת, איך היא מסתכלת על החיים, הם לא יכולים להתחשב בה כגברים. הם באמת לא מבינים אותה. כל הפגישות ביניהם הן התנגשויות. הם משתדלים להיות אחד ליד השני, אבל לא מסוגלים באמת להבין, להתכלל זה בזה. וזה פגם גדול בחינוך שלנו. אפשר לראות זאת במספר מקרי הגירושין, ובמספר האנשים שבכלל לא רוצים להיכנס למסגרת של חיי משפחה.

 

אותה הבעיה קיימת גם בחינוך הילדים. אנחנו רואים איך הורים מתייחסים לילדים, באיזה בלבול. הם לא מבינים אותם.
במבט לאחור, מתגלה תחושה בלא מעט הורים, שבמשך השנים הם כמו עברו ליד הילדים ולא ממש הבינו אותם. הורה זהו מחנך, מעצב, הוא ממש בונה את הילד כדי להכין אותו לחיים.
ההורים התקשו לעשות זאת, כיוון שלא קיבלו שום הרגשה או הבנה לזה. ולכן, עלינו ללמוד את הדברים האלה.

 

במשך עשרות אלפי שנות ההתפתחות שלנו עד היום, התפתחנו בצורה מקרית – לא הבנו את הסביבה ככלי מהותי בהתפתחות האדם. הפסיכולוגיה, שהיא מדע העוסק באדם, בטבע האדם, בעולם הפנימי שלו, קיימת בסך הכול מאה שנה. עד אז לא חשבנו בכלל שצריכים ללמוד או לעשות משהו. התפתחנו ממש כמין החי, במקרה. רק עכשיו הגענו למצב שאין לנו ברירה, אנחנו צריכים ללמוד את האדם, את החברה, את הסביבה, איך לעצב את האדם, מה לעשות עם החיים שלנו.

 

כשאנחנו מדברים על "חיים חוץ גופיים", אנחנו לא מתכוונים למיסטיקה, אלא לערכים ולנקודת המבט שאנחנו מקבלים מהאחרים, מחוץ לנו. אני יכול לראות את העולם דרך העיניים שלך, לכן אני יכול להבין אותך. וזה מה שאנחנו צריכים לדעת.

 

קשה לנו מאוד להבין את העולם דרך עיני המין השני, אבל אנחנו נמצאים במשפחה וחייבים לחיות חיי משפחה, אחרת איך תתקיים האנושות? האם ניעלם מהעולם כמו הדינוזאורים?! אנחנו חייבים להכין את הילדים, לחנך אותם להבין את הפסיכולוגיה של המין השני, ולא רק איך להתקיים, אלא איך גם ליהנות מהחיים שלנו. בהתכללות זה בזה אנחנו רוכשים עוד חצי מהעולם. כך אנחנו בנויים. וזה נקרא החיים ה'חוץ גופיים', כשאני רוכש עוד תוספת רצון מחוץ לגוף שלי. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

כילדים, מעולם לא קיבלנו חינוך והבנה מהם 'אישה', 'בעל' ו'ילדים' וכיצד מקיימים 'משפחה'. לכן, לא פלא שכבוגרים קשה לנו לקיים את התא המשפחתי ולהבין זה את זה. 

נושאי משנה

1. במשך עשרות אלפי שנים האנושות התפתחה כמין החי, במקרה, מבלי להתייחס לסביבה או לפנימיות שלנו. 
2. היום עלינו ללמוד על האדם והסביבה ולעבור לראיית עולם דרך עיניהם של אחרים, וכך יותר להבין אותם.

מקורות

"שינוי אינו תמיד חיובי, אך הוא יכול להיות כזה. באמצעות מסירות ורצון, החברה יכולה להשתנות לטובה כלפי כולם. הדבר תלוי בחזון ובמחויבות של האנשים".

cyc-net.org

"נדמה כי היתרון בהשגת שם טוב עולה על המחירים של עשיית חלקך למען טובה גדולה יותר, ואפילו אנשים אגואיסטיים יכולים להיות מונעים לאכפתיות. שווה לתרום כדי להגן על מעמדך בקהילה".

ped.fas.harvard.edu

"כל המוסדות הממשלתיים, המדעיים והמסחריים צריכים לעבוד יחד כדי לבנות סביבה שתומכת ברווחת האנושות ושומרת על איזון עם המערכות הביולוגיות והאקולוגיות השונות שלנו".

secondnature.org

אתגרו את עצמכם

1) לפי הטקסט של השיעור, כיצד ניתן לפתור את המשבר בתא המשפחתי?

2) מה הרווח בהבנת הפסיכולוגיה של המין השני ביחסי הזוגיות?

3) להלן ציטוט מתוך כתבה בנושא: "מלון הגירושים בהולנד: פרידה בסוף שבוע אחד".

"את הרעיון המקורי יזם ג'ים הלפאנז, שגייס מספר עורכי דין ומגשרים המתעסקים בנושאים כגון תשלום מזונות, הסדרי ביקורים וחלוקת רכוש. הקונספט העיקרי שעומד בבסיס עבודתם הינו "בני הזוג יעזבו את המלון רק אחרי שכל העבודה נעשתה, הדבר היחיד שנותר לנו יהיה להביא את הסכם הגירושין מול שופט, שיאשר באופן רשמי את הגירושין", מסביר הלפאנז.
המסלול המהיר של מערכת החוק ההולנדית משתמשת בכמה מלונות ברחבי המדינה. 
הרעיון של מלון גירושין יגיע בקרוב גם לגרמניה ולארצות הברית, והוא עשוי להציע הליך חוקי ומהיר שאולי יתאים גם לזוגות הישראלים".

א) מה ההרגשה שמתעוררת בך לאחר קריאת הכתבה? 

ב) בהנחה שהסביבה היא זאת שמשפיעה על האדם ומעצבת אותו, מה היה קורה אילו אותו זוג היה מתחיל לעבור סדנה משותפת של היכרות עם הטבע האנושי והשינוי במודעות הדרוש כדי להצליח במערכת יחסים? האם הזוג היה ממשיך לראות את בעיותיו כלא ניתנות לגישור, או שהיה עובר שינוי מסוים בתפיסת המין השני? 

ג) האם היית ממליץ להכניס למלון מסוג כזה סדנאות שיביאו ליתר הבנה של המין השני, ואולי ימנעו את הגירושין ברגע האחרון? או לפחות יתנו לזוגות כלים ליצירת זוגיות יציבה יותר בשלב הבא בחייהם? מה דעתך? 

ד) איזה שיעור לדעתך כדאי להכניס לבתי ספר, מסגרות צבאיות ואוניברסיטאות כדי שהילדים והנוער יוכלו לבנות מערכות יחסים יציבות ובריאות בעתיד? איך היית קורא לשיעור הזה, ומה התוכן שהיית ממליץ ללמד בו?