שיעור מס' 14 - לטבע יש תוכנית

×

המדע מגלה כיום, שאנחנו נמצאים בתוך סביבה שפועלת עלינו ומחייבת אותנו לתגובה. אנחנו מוקפים מכל עבר בהשפעות מאותה סביבה ואין לנו לאן לברוח. לכן נקרא לזה "הטבע". אנו מגלים יותר ויותר, שישנו חוק אחד שפועל בכל הרמות בטבע, על כל אחד ואחת מאיתנו. זהו חוק האיזון הכללי במערכת גלובלית ואינטגרלית, כלומר במערכת עולמית מקושרת. ניתן להקביל זאת למחקרי מערכות שבהן פועל רק חוק אחד, חוק איזון המערכת. וישנו חוק האנטרופיה, שמוכיח שהטבע נמשך למצב הנוח, הטוב, המאוזן, כמו מים שנמשכים למקום נמוך. זו המגמה של הטבע, ולפי המגמה הזאת אנחנו צריכים לנהוג. במקום הפיזור והפירוד שלנו, עלינו להצטבר, להתאחד. ולכן כיום אנחנו מרגישים את המשבר.

 

בכל השיעורים, עבר כחוט השני מושג שנקרא "הטבע", והוא יוצא מגבולות הדיון שעד היום היינו מורגלים לחשוב בהם, כאקולוגיה, כגוף האדם ושאר המדעים. הטבע הפך להיות הגורם הכללי שמנהל את המשבר.

 

מצד אחד, בעצם זה שהגדרנו לנו את הטבע כחוק אחד או ככוח אחד, זה נשמע קיצוני. ומצד שני, באופן מעשי, מובן שאם כולם יתייחסו אלינו טוב, יהיה טוב.

 

לכן אנחנו לומדים על כך שהעולם כולו קשור, שהוא מערכת אחת עגולה, מערכת אינטגרלית, מקושרת. מה זה "אינטגרלית"? שכל החלקים שלה קשורים זה לזה, וכל החלקים האלה נפעלים על ידי חוק אחד, על ידי כוח אחד שמביא את כולם לקשר ולאיזון. וזה נקרא "הטבע". ויש להבין שאין זה אומר שניתן לייחס לטבע הזה משהו מחוץ למה שאנחנו רואים בדומם, בצומח, בחי, במדבר. כל החוקים המוכרים לנו שייכים למערכת אינטגרלית גלובלית, והם כולם נמצאים תחת חוק אחד שהוא "חוק האיזון", "הומאוסטזיס", שכל הטבע נמשך אליו. זהו גם חוק בפיזיקה, האומר שכל דבר נמשך למנוחה, לרוגע, לחוסר תנועה, למצב סטטי, למינימום אנטרופיה (מינימום פיזור אנרגיה). למשל, שאם כאן חם וכאן קר, לאט לאט הם יתאזנו כדי להגיע להשוואה ביניהם.

 

מטרת הלימוד שלנו היא לספק לאדם כלים שעליהם הוא יכול להתבסס, על מנת שיראה את העולם כעגול, שכולם תלויים זה בזה, שכולם נמצאים תחת השפעה אחת וחייבים לקיים חוק אחד. זו חובתינו, להביא את האדם לכזו הסתכלות על העולם. נספק לאדם השכלה וחינוך שממשיכים איתו עד גיל 120, אנו המשך של התפתחות האנושות והטבע שהחלה מתחילת המפץ הגדול ועד היום. 

 

אם אני רוצה לפתח משהו משלב א' לשלב ב', כך ששלב ב' יהיה מפותח יותר, אז אני חייב לדעת ולהכיר את שני השלבים האלה ואת הדרך מ-א' ל-ב'. אנחנו לא רואים שהטבע טועה, אלא הוא בדיוק מפתח כל יצור ויצור בצורה הטובה והמקסימלית, לאיזון שלו עם הסביבה. זה חוק ההתפתחות. ועכשיו הוא גם פועל עלינו.

 

האם יצור צריך ארבעים רגליים, או שתי רגליים, או רק ארבע? האם הוא צריך לשון ארוכה מאוד, או שמספיקים לו עשרה סנטימטרים של לשון פנימית? הטבע מפתח כל סוג רצון בכל שלב ושלב, בהתפתחות הטובה והמקסימלית שלו לאיזון עם הסביבה. זה חוק ההתפתחות. על ידי זה אנחנו מתפתחים. חוק זה חוק. יש חוק, ויש תהליך שהחוק הזה מקיים והוא נקרא "תוכנית".

 

אנחנו כחברה אנושית, צריכים להביא את עצמנו מהמצב הנוכחי למצב הבא, שבו נהיה מאוזנים עם הסביבה ובכך יהיה לנו טוב. בזמננו, כשההתפתחות על פי האגו הסתיימה, זה נקרא שאנחנו נמצאים ב"משבר מיוחד", ואנו צריכים לבחור את הצורה העתידית, הטובה, באיזון. לצורך היציאה מהמשבר המיוחד הזה, חייבת להיות כאן התערבות מצד האדם; האדם צריך לגדול ולהבין את כל הטבע, חוקיותו ומגמתו, וללכת ולבנות בעצמו את ההתפתחות שלו על ידי הסביבה. האדם מפתח את עצמו על ידי הסביבה באופן פעיל. הטבע רק מעורר בו חסרונות, כדי שהוא לא יוכל להישאר אדיש.

 

אנו במשבר, אבל אנחנו לא יודעים כיצד לצאת מהמשבר. לָמה? כי צריך לדעת מהו המצב שאליו אנו נדרשים להתפתח. צריך לחקור אותו, להבין אותו, להרגיש צימאון, ממש חיסרון כלפיו. לבנות את הסביבה שמחייבת אותי להתפתחות לצורה הנכונה בעצמי. איך זה יכול להיות? זה יכול להיות, מפני שהגענו לשלב בהתפתחותנו שדורש שניקח חלק פעיל ומבין בחוקיות הטבע. לא להתפתח על ידי לחץ ודחף מאחורה, אלא בהזדהות והשגת השכל והתוכנית. אנחנו עכשיו מגיעים למצב שאנחנו צריכים לבנות תוכנית, אנחנו צריכים להשתמש בשכל, לבנות את כוחות ההתפתחות, מערכת ההתפתחות, מעין אינקובטור, ולהתפתח.

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

חוק אחד פועל בכל רמות הטבע – חוק האיזון הכללי.

נושאי משנה

1. העולם הוא מערכת אחת מקושרת.
2. כחברה אנושית, עלינו להביא את עצמנו מהמצב הנוכחי של ההתפתחות למצב הבא בצורה מאוזנת.
 

מקורות

"הכול מסתכם בזה: כל החי קשור זה בזה, כולנו לכודים ברשת הדדית שלא ניתן להמלט ממנה, קשורים בתוך בגד של גורל. כל מה שמשפיע על אחד בצורה ישירה משפיע על כולם בצורה עקיפה. נועדנו לחיות יחד בגלל המבנה הקשור הדדית של המציאות".

www.goodreads.com

"כולנו אחד. אם אנחנו לא יודעים את זה, נגלה זאת בדרך הקשה".

www.gsanetwork.org

אתגרו את עצמכם

1) לפניך שלושה ציטוטים. הראשון מתוך מאמר של גוטפריד ווילהלם לייבניץ (Gottfried Wilhelm Leibniz), מגדולי הפילוסופים של כל הזמנים, השני מתוך  ספרו  של הפיזיקאי ד"ר פריז'וף קפרה (Fritjof Capra), "נקודת המפנה", והשלישי מתוך מאמר של ד"ר לואיס תומאס (Lewis Thomas), פיזיקאי בעל שם עולמי.

"המציאות לא יכולה להיות כלולה, אלא במקור בודד אחד. הסיבה לכך היא התלות ההדדית של כל פרטי המציאות אלה באלה" (גוטפריד לייבניץ).

"כשם שהמושג של ישות פיזיקלית עצמאית הפך לבעייתי בפיזיקה הסאב-אטומית*, כך גם המושג של אורגניזם עצמאי הפך לבעייתי בחקר הביולוגיה. יצורים חיים, בהיותם מערכות פתוחות, שומרים על עצמם חיים ומתפקדים באמצעות מערכת יחסים אינטנסיבית של נתינה וקבלה עם הסביבה שלהם, שמכילה בעצמה אורגניזמים אחרים. וכך כל הביוספרה, המערכת האקולוגית של כדור הארץ, מתפקדת כרשת דינמית ומקושרת ברמות גבוהות מאוד, של צורות חיות וצורות שאינן חיות" (*פיזיקה סאב-אטומית - פיזיקה של חלקי האטום), (ד"ר פריז'וף קפרה). 

"אין ישויות בודדות. כל יצור קשור בשיעור מסוים ליצורים האחרים ותלוי בהם. רשתות גדולות של אורגניזמים יוצרות יחד עם מגוון רחב של רכיבים דוממים, מערכות אקולוגיות המקושרות לחי, לצומח ולמיקרו-אורגניזמים ברשת מורכבת של קשרים, הכרוכה בחילופי אנרגיה וחומר במעגלים מחזוריים... הקשר הלא-לינארי וההדדי בין חלקי המערכת האקולוגית, מביא לכך שכל הפרעה חמורה במערכת, אינה מוגבלת להשפעה נקודתית על המערכת, אלא סביר להניח שתביא להתפשטות הבעיה דרך המערכת כולה ולהתעצמותה כתוצאה ממנגנון של פידבק פנימי" (ד"ר לואיס תומאס).

בהסתמך על הציטוטים והטקסט של השיעור, איזו מבין ההגדרות הבאות מתארת לדעתך בצורה המדויקת ביותר את המערכת הנקראת "טבע"?

2) לפי הטקסט של השיעור, מהי תוכנית ההתפתחות בטבע?

3) אורגניזם הוא יצור חי. סופר-אורגניזם הוא יצור חי המורכב מיצורים חיים אחרים. קן טרמיטים הוא סופר-אורגניזם וכך גם מושבות חיידקים או כוורות דבורים. הקליפ הבא מציג מקרוב את חמשת הסופר-אורגניזימים המוצלחים ביותר (לדעתם של יוצרי הקליפ). כדאי לחכות בסבלנות – יש הפתעה בסוף. 

×

5 סופר-האורגניזמים שבטופ

"סופר-אורגניזם" הוא כאשר מספר אורגניזמים בודדים עובדים יחד כקולקטיב אחד. להלן 5 הדוגמאות המועדפות שלנו לתופעה המטורפת הזאת.

מספר 5: כוורת דבורים.
אנחנו אוהבים את הסופר-אורגניזם הזה, כי הוא מכין דבש. זוהי גם דוגמה קלאסית של סופר-אורגניזם מכיוון שלכל אחת מאלפי הדבורים יש עבודה שמתאימה לצורך הספציפי של הכוורת כולה.

מספר 4: גאות אדומה.
מדענים כבר למדו כי תאים בודדים של אורגניזמים יכולים לתקשר אחד עם השני, (דוגמה גרפית), על מנת לקבוע איך הקבוצה כולה צריכה לפעול. מחקר נוכחי בודק האם דגי פלנקטון, שידועים גם כגאות אדומה, מתקשרים באופן כזה. אם נוכל לשבש את התקשורת הזאת, אז אולי נוכל למזער את הנזק שהגאות האדומה עושה לסביבה.

מספר 3: מושבות מיובאות של נמלי אש.
לסופר-אורגניזם העוקצני הזה יש אותו ארגון שנשלט על ידי מלכה כמו כוורת דבורים. הוא פלש לרוב דרום מזרח ארצות הברית, אבל אם תחזית ההתפשטות שלו נכונה, יש לו פוטנציאל לפלוש הלאה לצפון ולמערב, אולי אפילו לתוך וושינגטון (העיר) ואורגון.

מספר 2: עכברוש שומה עירום.
היופי הזה, יחד עם עכברוש דמרלנד, הם 2 היונקים היחידים שהמערכת החברתית שלהם תואמת לכוורת הדבורים או מושבת הנמלים. יש להם את המלכה שמזדווגת עם 1-3 זכרים בזמן שיתר עכברושי השומה מחפשים אוכל, מתחזקים את המושבה ומטפלים בצעירים.

מספר אחד: אתה!
טריליוני מיקרואורגניזמים חיים בתוך גופך, עוזרים לך לגדול ולהישאר בחיים. הם עוזרים לעכל את הבוריטו שהיה לך בארוחת הצהריים ולשמור על הלחות במרפקים. בגלל הדרך שבה המיקרואורגניזמים האלה פועלים הדדית זה עם זה, מדענים רבים מאמינים שאת בן האדם וכל החיידקים שבו ועליו יש לראות כסופר-אורגניזם אחד גדול.

×
האם אתה יכול לתת דוגמאות נוספות לסופר-אורגניזם?

אם חשבת על פקק תנועה כסוג של סופר-אורגניזם, המורכב מעשרות ואולי מאות אורגניזמים מסוג "נהג עצבני", כדאי לך לצלצל לפיטר מילר (Piter Miller), אחד מעורכי המגזין "נשיונל ג'אוגרפיק" ומחבר הספר "הנחיל החכם" – יש לכם ככל הנראה מכנה משותף רחב לשיחה מעניינת. כאן ניתן להבין מדוע (גם אם לא חשבת על פקק תנועה כסופר-אורגניזם).

×

הנחיל החכם: שימוש בהתנהגות בעלי חיים לארגון עולמנו

מדוע פקקי תנועה מתרחשים גם כשאין תאונה, עבודות בכביש, או כל סיבה ניראית לעין?

אולי תחשוב שפשוט ישנם יותר מידי אנשים על הכביש ושאתה רק חלק מנחיל עצום אחד?

נחילים בטבע ניצבים בפני מצבים דומים. דגים שוחים בלהקות צפופות, זרזירים מתקבצים ומשנים כיוון מעופם לאורך מסלולי הטיסה שלהם, אך הם לעולם לא מתנגשים.

אם נתבונן בדבורים, נראה שכאשר הן שבות לכוורת הומה, דבורים אחרות ממהרות לפנות את הדרך (לפתוח  את צוואר הבקבוק). הן עושות מה שטוב עבור הכוורת. ההתנהגות הקבוצתית המדוקדקת שלהן יכולה ללמד אותנו, המתניידים בכבישים, איך לחולל שינוי. 

שאל את הנוסעים! "אנו דואגים אך ורק להגיע בזמן לעבודה".
בהשוואה לדבורים, ניתן לומר שאנו די טיפשים.

הבה ניבחן את הדוגמא שלנו, של פקק התנועה האשלייתי: ייתכן שסייעת ליצור אחד כזה בעצמך.
כשחותכים לפני מישהו אחר על הכביש, זה גורם לנהגים אחרים ללחוץ על דוושת הבלימה, מה שמוביל לשרשרת של אורות אחוריים אדומים. מספר שעות אחר כך, כאשר אתה כבר בבית, התנועה נעצרת לחלוטין ואתה אפילו אינך מודע. אך אם היינו חושבים על התנועה כמכלול אחד, היינו יכולים לרתום לעזרתנו את כוחה של ההתנהגות הקולקטיבית.

נמלה אחת אינה חכמה במיוחד, אך מושבת הנמלים חכמה, מכיוון שהנמלים חולקות אינפורמציה.

תחשוב על עסק הלומד מכל חבר לעבודה, או מערכת בנקאית המפחיתה את רמת הסיכונים וחוסר הביטחון.
בכל אינטראקציה קטנה בין חברי הקבוצה, אנו יכולים להפוך לחכמים יותר בכך שאנו מגבירים סימנים חלשים ומאיצים את תהליך קבלת ההחלטות.

כל מה שאנו צריכים לעשות הוא לשים לב למומחי הנחיל האמיתיים: לא אלו שבכבישים, אלא אלו שבעשב, באויר וביערות.

×

4) האם אנחנו בני האדם, יכולים ללמוד מסופר-אורגניזמים איך לתקן את היחסים בינינו? אם כן, כיצד? תשובות אפשר למצוא בכתבה מרתקת מתוך כלכליסט וגם בקליפ הקצר הבא, שבו פרופ' ניקולס א. קריסטאקיס (המוכר לך מיחידת הלימוד הראשונה) מסביר על מושבות של פטריות כסופר-אורגניזמים.

×

כיצד אמבות יוצרות רשת חברתית - ניקולס א. קריסטאקיס

מסתבר שאנו לא הזן היחידי שמרכיב ומסדר לעצמו רשתות שיוצרות ונותנות ביטוי לסוג חדש של תכונות מיוחדות.

כדי להמחיש רעיון זה, רעיון המדבר על התהוות, הרעיון שלקולקטיב יכולות להיות תכונות שאינן קיימות בפרטים עצמם, נבחן דוגמה נוספת: עובש רירי.

זוהי פטרייה אמבית פרימיטיבית, וכל מה שהיא עושה זה לעכל מזון.

ה"דבר" הזה חי על קרקעית היער, ואם אי פעם הרמת עלים בסתיו, רטובים וספוגי מים, והבחנת במין צינורות לבנים מתחתם - זה מה שה"דבר" הזה עושה: הפטרייה הקטנה מתקשרת עם שאר הפטריות בסביבתה, הן נקשרות ויוצרות מעין צינורות ארוכים, והן מעכלות עץ ונפטרות מהפסולת לאחר העיכול על ידי אותם צינורות.
מסתבר שאותם יחידים, בעצם ההתקשרות שלהם אחד לשני, יוצרים מעין סופר-אורגניזם בעל תכונות בלתי צפויות.

לדוגמה: הן יכולות לפתור מבוכים.
אם תיקח מבוך ותניח אותו על גבי צלחת אגאר, ותניח מזון בשתי נקודות שונות, בכניסה וביציאה של אותו מבוך, (במקרה הזה ב-"מזון" אני מתכוון לעץ או פתיתי שיבולת שועל) אם תשים את פתיתי שיבולת השועל בכניסה וביציאה של המבוך, האורגניזם הפשוט הזה ישנה את צורתו ויחבר את שני מקורות המזון הללו על ידי מציאת הדרך הקצרה ביותר המקשרת בין שתי הנקודות.

אם חלקים מאותו האורגניזם מתפרשים על פני אותו ג'ל האגאר, הן ירכיבו את עצמם מחדש לסופר-אורגניזם אחד עצמאי. וכך הם מראים יכולת פתרון בעיות - מעין אינטליגנציה פרימיטיבית שאינה קיימת באורגניזמים הבודדים בעצמם. מחקר זה נערך על ידי המיקולוג היפני טושי נקגקי.

העבודה הקולקטיבית של הפטריות יוצרת את התכונה המיוחדת הזו, היכולת לפתור מבוך, הנובעת מתוך האינטראקציה שלהן. למעשה, אפשר להשתמש באותה יכולת לפתרון מבוך, או מציאת דרכים בצורה האופטימלית, למטרות שונות.

למשל: משמאל מוצגת תמונה של רשת פסי הרכבת שתוכננו על ידי בני אדם באנגליה, ומימין עבודה שנעשתה על ידי קולגה שלי, מארק פריקר מאוניברסיטת אוקספורד. הוא לקח את מפת בריטניה, הניח מעט שיבולת שועל על גבי כל עיר, ואז הניח פטרייה אמבית ש"סללה" רשת דרכים המובילה אל המזון שממש חיקתה את רשת פסי הרכבת, ובמובנים רבים הייתה טובה יותר מרשת פסי הרכבת שבני אדם תכננו במשך 200 שנים.

אם תבחן את שתי התמונות זו לצד זו, תראה שהפטרייה יכולה לתכנן מערכת שלמה של פסי רכבת באנגליה. למעשה מערכת טובה מזאת שיש ברשותם.

×

5) לסיום הדיון על סופר-אורגניזמים ולסיום יחידת הלימוד כולה, אנחנו מזמינים אותך לשיחה קצרה עם טים פלנרי (Tim Flannery), מומחה אוסטרלי למדעי הסביבה, אדם מהסוג שאנחנו אוהבים, בעל ראייה רחבה וגישה עניינית וחיובית לאתגרים העומדים לפנינו, כהזדמנות ליצירת עתיד טוב הרבה יותר לנו ולילדינו. 

×

טים פלנרי: ניצור קהילה עולמית עם מערכת אמונות משותפות

יש פרדוקס עמוק בהבנה שלנו את דרך החשיבה האבולוציונית, מכיון שאנו יודעים שהמכאניקה שבראה את כדור הארץ כפי שאנחנו מכירים אותו, ואת כל החיים, היא אבולוציה על ידי הברירה הטבעית, שהיא תהליך תחרותי.
זהו תהליך בו וריאציות בקהילה, וקצב התמותה והישרדות של אותם פריטים, מביא לשינוי אבולוציוני. אז זהו תהליך חסר רחמים.
אך באופן פרדוקסלי, זה לא מוביל לעולם של "אדם לאדם זאב", או עולם בו החזק שורד. זה הוביל לעולם מלא שיתוף פעולה, בו הדברים מתפתחים בשיתוף זה לצד זה.

כלומר, אנחנו חיים בחברה, למען השם, אתם יודעים?
הגוף שלנו הוא נס של שיתוף פעולה והתפתחות משותפת. 10% ממני זה אפילו לא 'אני' במובן הזה, אלא חיידקים ופטריות וכיוצא בזה שחיים על עורי ובמעיים שלי, ושלא הייתי יכול לשרוד בלעדם.

אז התפתחות משותפת היא מאד חשובה וכאשר אנחנו מבינים זאת, אני חושב שאנחנו מפתחים בסיס טוב יותר לפילוסופיה מוסרית לחיים. פילוסופיה שנותנת לנו תקוה לעתיד בר-קיימא.

אם אנחנו חוקרים כיצד החיים עוצבו על ידי האבולוציה ומה ההשלכות של כך, אני חושב שזה נכון באופן אקסיומטי שמערכות המידע נותנות סדר לחומר, ו DNA זו מערכת מידע שסידרה את כדור הארץ כולו. וזה נראה שכל מערכות המידע מסדרות את הדברים באופן דומה. הסדר שמייצג את הגוף שלי מיוצג גם כן, בצורה פשוטה יותר, במושבות נמלים.

והיכן שישנם אנשים שמשתפים פעולה ליצור את ה"שלם", שמאד דומה בתפקודו לתפקוד הגוף, יש לך סופר-אורגניזם. זו בעצם קבוצה של פרטים הקשורים זה לזה במארג כה צמוד, שהם כמכלול, מייצגים או דומים במובנים מסוימים לאורגניזם. נמלים עושות כך גם כן. והדבק שמחזיק מושבות נמלים ביחד זו השתייכות גנטית.

אבל, באמת, הדבר המדהים ביותר לגבינו זה שגם אנחנו יצרנו סופר אורגניזם.
וכך שעבורינו, הדבק הוא חלוקת העבודה, תרבות של רעיונות, אמונות רווחות שאנשים חולקים.

התחלנו לפני 10,000 שנה עם כפרים קטנים, ההתישבויות הראשונות.
עם גדילת הסופר אורגניזם הזה כיום, אנחנו על גבול יצירת סופר-אורגניזם עולמי אשר לא ישאיר דבר מחוצה לו. ניצור קהילה עולמית עם מערכת משותפת של אמונות, אמונות  משותפות שכבר מתפשטות כפי שאנו רואים באינטרנט.

אנחנו רואים את זה בהתפתחויות או בהפיכות בצפון אפריקה לאחרונה, ומקווים לדמוקרטיה באזורים אלו. וההתפתחויות האלה חשובות לאין ערוך לעתיד החיים על כדור הארץ, מכיון שלראשונה, אני חושב, הסופר-אורגניזם הזה, האנטליגנציה העולמית הזו, תוכל לשלוח מסר אחיד וחזק לכדור הארץ. זאת אומרת שבמידה מסוימת, אני בטוח שבעתיד אנו נהיה האינטיליגנציה שמווסתת ומאזנת את כדור הארץ, ונעשה מה שמוחנו עושה לגוף שלנו, שזה יצירת יציבות, תיאום בין החלקים, ונוביל ל"גאיה" חזקה יותר, מערכת חזקה יותר.

עליית האנטליגנציה העולמית, אין פירושה בהכרח עליית ממשלה עולמית. מושבות נמלים מתאמות את עצמן בלעדי קבוצה שולטת, אין תכנית לאירגון של מושבת נמלים. ישנן דרכים בהן אנחנו יכולים לארגן את עצמנו מבלי לכונן ממשלת על, אבל ישנן השלכות אמיתיות על היחידים אשר חיים בסופר אורגניזם כי זה מובן מאליו שככל שאנו נהיים יותר תלויים אחד בשני, אנחנו נהיים פחות כשירים כיחידים. ובמושבת נמלים, פירוש הדבר שיש רק כמה נמלים שיכולות להתרבות, כמה שיכולות להגן על המושבה, כמה מהן לעבוד בגינון, ואחרות עושות עבודות אחרות. זה נכון לגבי חברה אנושית גם כן, וזה מאד מעניין שבמהלך 10,000 השנים האחרונות המוח שלנו איבד 10% מהמסה שלו ביחס לגוף שלנו. אחד מכללי הזהב של סופר אורגניזם הוא שככל שהוא נהיה יותר מוכשר לתפקידו כיחידה שלמה, הפריטים שבתוכו נהיים פחות כשירים. וזה דבר שנצטרך לשים אליו לב ככל שנתקדם.

ככל שאנחנו נהיים יותר קשורים אחד לשני, התנאים בחלק אחד של הסופר אורגניזם משפיעים מיידית על התנאים בחלקים אחרים. עוני מוביל לחשיבה בטווח קצר, אשר מובילה אנשים לקחת ככל שהם יכולים היום, אפילו אם זה על חשבון דברים שיצטרכו מחר וכמובן מחר משקף לעיתים קרובות את גורל האנושות. אז אנחנו נראה שבכל מקום שיש עוני, תהיה התדרדרות באיכות הסביבה, תהיה גדילה מהירה של אוכלוסיה, מכיון  שההתרבות תהיה חסרת שליטה ולזה תהיה השלכה מאד הרסנית על המערכת ככלל. מבחינתי זה הכרחי שככל שאנחנו מתקדמים, נקבל חלוקה שוויונית יותר של משאבים, וניתן לאנשים תקוה, לפחות לרמת חיים נוחה יותר.

אם אכן נעשה זאת, נוכל להאט את היעלמות היערות, נראה שמרשם האוכלוסין מתייצב על משהו כמו 8,000,000 או 10,000,000 כפי שצפוי כעת ונראה את ההתחלה של סוף המשבר. כי שוב, אנשים נוטים לריב כשהם מיואשים. זה כמובן לא ימגר את כל המשברים, אבל זה יוביל לעולם יותר שוויוני. אני חושב שהעתיד שלנו הוא משותף וזה בלתי נסבל ולא בר-קיימא שיהיה עתיד משותף שבו חלקים מהסופר-אורגניזם הענק שלנו נאבקים להשיג את התנאים הבסיסיים למחייתם.

×