שיעור מס' 5 - החברה כזרז התפתחות
×
חשוב שנבין על ידי מה אנחנו מתפתחים, מהם הכוחות המפתחים אותנו.
אנחנו יכולים ללמוד מהפרט על הכלל. כמו ילד, שיכול להתפתח על ידי הדחפים שהוא קיבל מהטבע, ואם אין סביבו גורמים חיצוניים מפתחים אז הוא יתפתח פחות טוב. הוא לא ידע לבנות ולעסוק בדברים שהאנושות עיצבה בשבילו. אם אנחנו לא נכניס אותו לחברה, לחברת ילדים, הוא לא ידע איך להסתדר עם בני אדם, איך לשחק איתם, איך להתקשר אליהם, איך לעזור להם ולהיעזר בהם. וכך תתעצב צורת ההתפתחות שלו.
לעומת זאת, אם אנחנו מארגנים סביב הילד סביבה, גן ילדים, בית ספר, מחנכים, משחקים, אבא ואימא שכל הזמן משתדלים לקדם אותו – באמצעות הגירויים הללו, שמושכים אותו קדימה להתפתחות – אנחנו יכולים לזרז את ההתפתחות של הילד בהרבה. וזאת בניגוד למצב שבו התפתחותו תנבע מתגובתו למצוקה או למחסור בחייו. אנחנו יכולים ללמד אותו מוזיקה, ציור, פיסול, ריקוד, להשתמש במחשב ועוד אלף ואחד דברים. כל זה בתנאי שאנחנו מספקים לו את אמצעי ההתפתחות ואת הסביבה שמעודדת את ההתפתחות הזאת.
×
האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?
ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבאנושא ראשי
אנחנו מתפתחים באמצעות הסביבה – החברה, שבנוסף לדחפים שקיבלנו מהטבע, נותנת לנו גירויים חיצוניים, צורות חיצוניות של קשר בין בני אדם.
נושאי משנה
1. בהתפתחות מתוך אינסטינקטים טבעיים, ללא התערבות גורמים סביבתיים חיצוניים, האדם יתפתח כחיה.
2. באמצעות סביבה מתאימה, ניתן לקדם את התפתחותם של ילדינו.
מקורות
"ככל שסביבתו של הילד בתחילת חייו מספקת לו יותר גירויים, הוא יתפתח וילמד יותר. פיתוח ההכרה והשימוש בשפה חשובים במיוחד בתחילת החיים, בטווח הגילאים של שישה חודשים לשלוש שנים. כשילדים מבלים את שנותיהם הראשונות בסביבה עם פחות גירויים או בסביבה פחות תומכת רגשית וגופנית, התפתחות המוח מושפעת, וזה מוביל להאטה התפתחותית ביכולות החברתיות, הקוגניטיביות וההתנהגותיות. מאוחר יותר בחיים, ילדים אלו יגלו קושי בהתמודדות עם מצבים ותנאים מורכבים".
www.who.int
.
"אני חושב שאנחנו יכולים לראות התחלה ראשונית של סיפור חדש המתחיל להיווצר. זה נרטיב המתפשט בקרב דיסיפלינות שונות, שבהן שיתוף פעולה, פעולה קולקטיבית ומורכבות התלות ההדדית, משחקים תפקיד חשוב יותר".
ted.com
"אנחנו יכולים להוסיף את "שיתוף הפעולה הטבעי" כעיקרון בסיסי שלישי של האבולוציה, חוץ ממוטציות וברירה טבעית".
ped.fas.harvard.edu