שיעור מס' 8 - שלום בית

×

 

כאן מתעוררת השאלה, איך נבצע את הדברים, שהרי בלי הקשר המשמעותי בינינו לא נוכל להתקיים. יחס הדדי טוב, נדרש עכשיו מעצם ההתפתחות שלנו, ובלעדיו לא נוכל גם לתקן את החוקים הדרושים כיום - בכלכלה, בתעשייה ובמסחר

 

אנחנו רואים שהעולם נמצא באיזשהו מבוך, בלבול, חוסר הבנה – מה אם כן עושים הלאה? כלפי חוץ, אנשים כאילו איבדו את הקשר ביניהם,כי עכשיו נדרש מהם להיכנס לקשר נפשי, רגשי יותר, מה שלא היה קיים ביניהם אף פעם  בעבר, או שהיינו נוהגים בזלזול בזולת, או שהיינו מתקשרים מאין ברירה, ואפילו צמודים בגלל עניינים משותפים במערכות, כמו: תעשייה, מסחר, חינוך, תרבות, בריאות ועוד.לא נדרש מהאדם וממדינות להתייחס יפה זה לזה.

 

כיום, נדרש מאיתנו לעשות מאמצים פנימיים, פסיכולוגיים ביחס לאחר, כי ההתפתחות שלנו דורשת זאת. אנחנו מרגישים שבלי היחסים האלה, לא נוכל להמשיך להתקיים יחד בצורה נכונה בתוך אותו "בית קטן" המשותף לכולנו. ובנקודה זו, אין לנו ברירה אלא לעשות "שלום בית", וזוהי בעצם ה"ערבות הדדית". זאת אומרת, עלינו להגיע למצב של הדדיות ביחסים, לחיבור שבו כל אחד ירגיש בנשמתו, שחייו ממש תלויים בזולת, כמו בקבוצת חיילי קומנדו, שבה חייו של כל אחד תלויים בשאר החברים: כל חייל וחייל, אם החיילים האחרים לא יעזרו לו ולא ישמרו עליו והוא עליהם, כולם עלולים לשלם בחייהם. קיימות מערכות כאלה בטבע, ויש גם מערכות טכנולוגיות בתלות הדדית, והן נקראות : מערכות "אינטגרליות" או "אנלוגיות", שבהן כל החלקים תלויים זה בזה. אם חלק מסוים יצא מכלל פעולה, כל המכונה תפסיק לעבוד. וכך כנראהגם אנחנו, בני האדם - לאחר כל ההתפתחות של החברה האנושית, הגענו למצב דומה - לחיבור הדוק כזה, ולתלות הדדית מלאה.

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

התלות ההדדית בינינו מחייבת אותנו להגיע לערבות הדדית.

נושאי משנה

כדי לתקן את הקשרים בכלכלה, בתעשייה ובמסחר, אנחנו זקוקים ליחס הדדי טוב.

העולם נמצא בבלבול, כי נדרש מאיתנו להיכנס לקשר רגשי נפשי שאנחנו לא מכירים.

מקורות

"על מנת לפתור בעיות גלובליות יש לשקול אותן בפרספקטיבה בין-תחומית/בינתחומית".

nome.unak.is

"התערבותנו המאסיבית ברשת החיים העולמית בה מתקיימת תלות הדדית, בנוסף לנזק הסביבתי הנגרם מבירוא יערות, אובדן מינים, ושינויי אקלים - עלולה לגרום להתפשטות השפעות שליליות".

worldtrans.org

"עלינו לאמץ יותר חיבה ציבורית ולדאוג שלא נהיה אדישים לאינטרסים של החברה, גם על חשבוננו".

fore.research.yale.edu

כאן מתעוררת השאלה - איך נבצע את הדברים? שהרי בלי הקשר המשמעותי בינינו, לא נוכל להתקיים. ..  

vatican.va

הסופר רוברט רייט מסביר על רשת של גורלות מקושרים ושיתוף פעולה שהדריכה את האבולוציה שלנו עד עתה, וכיצד אנו יכולים להשתמש בה על מנת לסייע להציל את האנושות היום.  

ted.com

אתגרו את עצמכם

ג) באילו אמצעים ממליצים בקליפ להשתמש כדי להתחיל להרגיש "ערבות הדדית"?

ב) האם הפתרון של ערבות הדדית ושלום בית מורגש לך מציאותי יותר לאחר הצפייה בקליפ? אם כן, פרט. ואם לא, כתוב בבקשה מדוע

4) בקיץ של שנת 2011, שייכנס להיסטוריה של עם ישראל כקיץ של המחאה החברתית, התחילה "תנועת הערבות" לקיים דיונים סביב "השולחן העגול". ככל שעבר הזמן, הדיונים סביב השולחן העגול תפסו תאוצה, והוכיחו את עצמם כפורמט מוצלח במיוחד לניסיון אמיתי ליצירת חיבור והקשבה בחברה הישראלית. הנה טעימה קטנה מהדיונים סביב השולחן.

א)איזה רושם הותיר בך הקליפ?

3) לפי הטקסט של השיעור, מדוע נמצא העולם בבלבול?

ג) האם הצפייה בסרט עוררה בך את ההרגשה שבמעשיך היומיומיים אתה למעשה משפיע על חייהם של אנשים אחרים ברחבי העולם? האם אתה יכול לדמיין שחייו של רודריגז, חקלאי שחי בדרום אמריקה עם אישה וחמישה ילדים, תלויים בך? 

ב) בסיום הסרט מוצעים כמה פתרונות למצב, למשל: צמצום בצריכה וניהול כלכלת בית מאוזנת יותר. בקטע הלימוד האחרון מוצג הפתרון הבא:

כיום נדרש מאיתנו לעשות מאמצים פנימיים, פסיכולוגיים, ביחס לאחר, כי ההתפתחות שלנו דורשת זאת. אנחנו מרגישים שבלי היחסים האלה, לא נוכל להמשיך להתקיים יחד בצורה נכונה, בתוך אותו "בית קטן" המשותף לכולנו. ובנקודה זו אין לנו ברירה אלא לעשות "שלום בית", וזוהי בעצם ה"ערבות הדדית". זאת אומרת, עלינו להגיע למצב של הדדיות ביחסים, לחיבור שבו כל אחד ירגיש בנשמתו, שחייו ממש תלויים בזולת".

איזה מהפתרונות נראה לך מוצלח יותר, ומדוע? 

א) אילו רגשות התעוררו בך בזמן הצפייה בסרט?

2) אחד מההיבטים החמורים של המשבר העולמי הוא המשבר באנרגיה. רבים מאיתנו אינם מודעים לפער העצום בין כמות האנרגיה שהעולם צורך (ויותר מכך עתיד לצרוך) לבין כמות האנרגיה שביכולתנו לייצר.

אומרים שמודעות לבעיה היא חצי מהפתרון. לכן אנחנו מזמינים אתכם לחצי שעה של הסבר ברור, פוקח עיניים (ומטריד) על המשבר בתחום האנרגיה [הסרט מתייחס למשבר בארה"ב, אבל מתוך הדברים הנאמרים בסרט, מובן שהבעיה היא כלל עולמית]. 

ד) בקטע הלימוד האחרון נאמר: שאנחנו, בני האדם, הגענו היום למצב כזה בהתפתחות שלנו, שאנחנו צריכים להיות מאוד קשורים זה לזה, מסונכרנים, לפעול מתוך ערבות הדדית בינינו כדי להתקיים.

האם לדעתך זה אפשרי ש-7 מיליארד בני אדם יפעלו ביניהם בהדדיות? סמן את התשובות שאתה מזדהה איתן

ב) כעת, אתה מוזמן לצפות בקליפ הבא. (אם זמנך קצר, צפה רק ב-5 הדקות הראשונות מהקליפ)

ג) בשעון יש יותר מ-200 חלקים שעובדים יחד בסנכרון מושלם. מה לדעתך יקרה אם אחד החלקים יורכב במקום הלא הנכון, או יזוז ממקומו?

1) מצא את שעון המחוגים הקרוב ביותר  אליך  (שעון יד או קיר) והצמד אותו לאוזנך. האם אתה שומע את צליל התקתוק? אם לא, מצא שעון שאתה אכן שומע את הצליל הזה. מאחורי כל צליל כזה פועל מנגנון מורכב מאוד.

א) ממה לדעתך השעון מורכב? מאילו חלקים? מה הקשר ביניהם?

איך החלקים האלו מורכבים ועובדים יחד? כתוב בקצרה מתוך הידע הכללי שלך.