שיעור מס' 12 - שלום בית

×

אנחנו רואים שהטבע מביא את האנושות כולה לתלות הדדית, ואנחנו לא יכולים לברוח מזה. שלא כמו במשפחה, שאפשר להתגרש. אז מה עושים?

 

אנחנו חייבים למצוא פתרון. הפתרון היחיד הוא "שלום בית" בין כולם, בין כל העמים, בין כל המדינות. לא בלחץ זה על זה, אלא בחיוב בדבר אחד בלבד, בחיפוש ההשלמה.

 

כנראה שזה הפתרון היחיד, ומתוך הפתרון הכללי הזה, שבו תלויים החיים שלנו, נראה איך ההתפתחות שלנו מחייבת אותנו לסדר את כלל מערכות הקשרים בינינו. לסדר את חיי החברה, את היחסים בינינו, כמו במשפחה. לבדוק מה כל אחד צריך, כדי שנוכל לעזור לו להשלים את צרכיו, איזה חינוך עלינו להקנות לגדולים וגם לקטנים, לדור הבא, כדי שיהיה להם קל יותר להיכנס לעולם הטוב, לעולם הרך, לעולם החם. ואיך נשמור שלא יהיה מי שיסית את בני האדם זה כנגד זה.

 

מדענים רבים מוכיחים במחקרים שלהם עד כמה העולם עגול, מקושר ונמצא בתלות הדדית, ועד כמה אנחנו לא יכולים לברוח מזה, אלא להיפך, מיום ליום השיתוף נעשה יותר ויותר גדול. עד כמה במצב כזה מסוכן לבודד מדינה אחת מאחרות, כי זה נגד התהליך שאנחנו עוברים מתחילת ההתפתחות שלנו כבני אדם ועד היום. וללכת נגד חוקי הטבע (שהוא מגמת ההתפתחות), זה אף פעם לא מצליח.

 

זה כמו בעולם שלנו, אם אני מכיר את חוקי הטבע ולא מקיים אותם, מיד אני גורם לעצמי נזק. כל הטכנולוגיה, המדע, כל החכמה שלנו, כולם נועדו כדי להתחקות אחרי הטבע. אנחנו מפתחים כלים משלנו כדי לגלות מה עוד יש בטבע, כדי להשתמש בהם לטובתנו. ולכן ככל שנכיר יותר את חוקי הטבע, במיוחד את אלה השייכים לחברה, לפסיכולוגיה החברתית שלנו, ונממש אותם בינינו בצורה יפה, כך נרוויח. כי אחרת נצטרך להתחיל בתהליך הגירושין, שזה למעשה מלחמת עולם, שיכולה להיות סוף וסיום להתפתחות האנושית על פני כדור הארץ. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

במצב שבו כל בני האדם תלויים זה בזה ושונאים זה את זה, אין ברירה אלא להשכין "שלום בית" בין כל האנשים והמדינות בעולם. 

נושאי משנה

1. הקשר ההדוק ההולך ומתגלה בין כל בני האדם, אינו מאפשר פתרונות כמו התבודדות ודאגה לאינטרס אישי.
2. הקשר ההדוק בין בני האדם הוא חוק טבע, כל פעולה מנוגדת לו תגרום לנו נזק.
3. ככל שנפעל בהתאם לחוקי הטבע (בעיקר אלה הקשורים ליחסים בין בני האדם), כך ייטב מצבנו.

מקורות

"בהיבט החברתי, היחיד אינו אורגניזם שלם. האדם שמנסה לחיות ללא קשר לאחרים, מת".

books.google.ca

"אם העניין הוא, שעכשיו אנו "כלואים" יחד במידה שלא ידענו מעולם, הרי שאנחנו גם שותפים לאותו היעד".

youtube.com

"עתיד העולם תלוי במודעות גלובלית ושיתוף פעולה".

"A New World Architecture"

אתגרו את עצמכם

1) וומבָּט היא חיית כיס אוסטרלית, שאורך חייה הממוצע הוא כעשרים שנה. אם אינכם יודעים איך נראה וומבט, בקליפ הבא תוכלו להשלים את החסר ואגב כך לשמוע כמה דברי חכמה. לא תקשיבו?!

איזה מבין המסרים הבאים נמצאים באג'נדה של הוומבט?

2) באיזו צורה עלינו להגיע ל"שלום בית"?

3) פיטר סנג', מדען אמריקאי, הוא מנהל תוכנית החשיבה המערכתית והלמידה הארגונית בבית הספר למנהל עסקים ע"ש סלואן, במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). בשיחה הקצרה הבאה הוא מדבר על מערכות וניהול עסקים ועל היתרונות של חשיבה משותפת עם התייחסות למשפחה כʺמערכתʺ.

צפה בשיחה וכתוב מה הקשר בינה לבין "שלום הבית" שמוזכר בשיעור, ואיך אפשר (אם בכלל) להגיע לשלום בית לפי דבריו של סנג'.

×

פיטר סנג', מרצה בכיר ב-MIT – ניווט רשתות של תלות הדדית

המושג "מחשבה מערכתית" הוא בהחלט מורכב, לכן אני משתמש בו מאוד מאוד בזהירות. שתי המילים בעיתיות. אך המילה "מערכת" היא הכי בעיתית, כי כאשר אתה אומר "מערכת", התמונה הראשונה שקופצת לאנשים בראש היא מערכת מיחשוב. למשל: "אנחנו צריכים מומחה מערכות פה, כי המערכת שלנו לא עובדת".

האסוציאציה השנייה הנפוצה ביותר היא: "ניהול ובקרת מערכות", כמו - "זו לא אשמתי, זו המערכת המטופשת הזאת". אז אלו שני ההקשרים שמתעוררים באנשים מידית, אלא שאף לא אחד מהם הוא מה שאנחנו מנסים בעזרתו לגרום לאנשים להבין.

אז כאשר אני מנסה לעזור לאנשים להבין מהי משמעות המילה "מערכת", אני בדרך כלל מתחיל בשאלה: "האם אתה חלק ממשפחה?".

כל אחד הוא חלק ממשפחה. האם ראית מקרים במשפחה, שבהם בני המשפחה מייצרים נסיבות בתוך המשפחה - איך שהם מתנהגים, איך שהם מרגישים - שהן לא מה שהכלל (המשפחה) התכוון אליו? איך זה קורה?

אנשים יכולים לספר את הסיפור שלהם ולחשוב על זה, ואז הם משייכים את זה לא לז'רגון של מערכת או חשיבה מערכתית, אלא למציאות – שאנו חיים ברשתות של יחסי גומלין.

משפחה היא בהחלט יחידה מאוחדת. לרוב, ניתן לראות את כל הנפשות הפועלות. אבל עדיין, אפילו אם נוכל להזדהות עם רשימה של עשר או חמש עשרה שמות - הנה הם כל אנשי המפתח במשפחה הקרובה - אך עדיין, המורכבות בקשרים בין כל בני המשפחה, בהחלט מקיימת באופן עיקבי בכל משפחה, מצבים עם תוצאות שאינן רצויות לאיש מבני המשפחה.

זוהי הלוגיקה הבסיסית מאחורי כל זה. זה לא כדי "להבין מערכות", זה לא מוחשי. זה על מנת להבין איך הבעיה שהיא הכי מרגיזה, קשה ועקשנית, שאנו כולנו מתמודדים עימה, מתעוררת. כל זאת, כדי לתת פרספקטיבה על הבעיות שמאפשרות ראייה איך אנו יכולים לנהוג אחרת.

כאשר אתה שואל: מה דרוש למגזר העסקי כדי שאנשים יתחילו לאבחן מקומות לא מובנים מאליהם של תנופה והתפתחות, התשובה היא מאוד עמוקה ודורשת מחויבות ללמידה אמיתית.

ישנם כמה מאפיינים למחוייבות הזאת של למידה עמוקה.
האחד הוא: אני חייב להיות מוכן לטעות. שוב, אם היה ברור מה צריך לעשות, כבר היינו עושים זאת. אז, אני חלק מהבעיה, כמעט בוודעות. הדרך שלי לראות דברים, ההיגיון שלי שמאתר איפה יש אפשרות לתנופה והתפתחות, הוא בטח חלק מהבעיה.
זוהי הממלכה שקראנו לה "מודלים שכליים". אם אני לא הולך להתמודד עם המודלים השכליים הקיימים שלי, סביר להניח שהסיכוי שלי למציאת תחומים לא ברורים מאליו לכוח ולהתפתחות היא נמוכה יחסית.
שנית, אתה מוכרח להצליב נתונים - אתה צריך לקבץ יחד אנשים שונים אשר רואים חלקים שונים של המערכת, ויחד הם יוכלו להתחיל לראות במשותף משהו, שבאופן אינדיבידואלי אף אחד לא רואה.
שלישית, אתה צריך להיות מוכן, שכאשר אתה מתחיל לראות אזור עם השפעה גבוהה יחסית, זה יקח זמן להתפתח, לאמץ וליישם התנהגויות אלטרנטיביות וגישות. זה יכול לקחת שנים לפני שגישה תעופתית וחזקה תניב פירות.

אינטליגנציה היא תמיד ביחס למערכות. זו אחת הסיבות מדוע איננו זקוקים באמת למושגים כמו "חשיבה מערכתית". אתה יכול להגיד, "תראה לי דוגמה שבה אנשים ממש התנהגו בצורה אינטליגנטית" - כמעט תמיד התשובות יהיו קשורות לאיזון בין הטווח הארוך והקצר. הן יהיו קשורות למידה מסוימת של יכולת לוותר על יתרונות קצרי טווח בשביל להשקיע משהו בטווח הרחוק. זה לא יהיה קשור לאופורטוניזם ולהשגת מה שאנו רוצים בטווח הקצר ביותר. כמעט תמיד אנשים לא יתנו דוגמאות כאלו. הם יאמרו: "הייתי חלק ממערכת שבהחלט הכילה אינטליגנציה קולקטיבית בצוות".

וזה דבר אחר שחשוב בעיני לגבי רעיונות אינטליגנטיים או חכמים בהקשר החברתי. כולנו בוודאי מבלים הרבה זמן בחשיבה על אנשים חכמים. זו אחת הבעיות בבית הספר. הם מאוד אינדיבידואליסטים סביב החשיבה על הילד החכם והילד הטיפש. זו לא סוג החכמה שאנו צריכים. החכמה שאנו זקוקים לה היא קולקטיבית. אנו צריכים ערים שעובדות אחרת. אנו צריכים מחלקות תעשיה שעובדות אחרת. אנו צריכים שינוי ערכים, מערכות אספקה שמנוהלות מההתחלה עד הסוף במטרה ליצור רווחה חברתית, אקולוגית וכלכלית.

זו התפיסה של אינטליגנציה שאנו צריכים, וזה לעולם לא יושג בידי קובץ פרטים חכמים. זה לא הסיפור על הבחור הכי חכם בחדר, אלא זה בנוגע למה אנחנו יכולים לעשות בצורה קולקטיבית.

האינטליגנציה המשמעותית, הולכת להיות אינטליגנציה קולקטיבית. וזהו הרעיון החכם שלדעתי באמת יספר את הסיפור.

×

4) למשרד הפרסום שאתה מנהל הגיעה עבודה חדשה: לייצר קמפיין למסר המרכזי של השיעור הנוכחי. הלקוח רוצה לשלב חיה כלשהי כאלמנט מרכזי בקמפיין. איזה מבין החיות הבאות היית משלב?

5) כמו שהובטח אנחנו חוזרים למשרד של D&B אחזקות, לבדוק מה עלה בגורל העסקה.

מה לדעתך מקשה כל כך על בני להתקשר לרוני ולהתנצל?

6) הסיפור של בני ודני הוא למעשה משל למצבה של האנושות בימינו. האם תוכל לתאר את המשל והנמשל? בתשובתך התייחס לנושאים הבאים: קשר בין אנשים, רצון להצליח ו"שלום בית". 

7) במקרה של דני ובני, השיחה עם יובל הסתיימה בכישלון. יכול להיות שיצליחו לשכנע את רוני בדרכים אחרות ויכול להיות שלא, בכל מקרה ברור שהפתרון לתסבוכת אינו פשוט.

איך לדעתך נוכל לפתור את הבעיה החמורה שמציבה בפנינו התלות ההדדית שמתגלה היום בעולם? איך נוכל להגיע לשלום בית? 

8) לסיום המשימות בנוגע לדרמה הקצרה, צפה בחלק השני של הדיון שנערך לאחר הצפייה בקליפ.