שיעור מס' 9 - פסיכולוגיה חדשה

×

 

איך נתקן את עצמנו כך שיתאפשר לנו קיום יפה, טוב ובטוח? אם לא נעשה זאת, אנחנו רואים שהעולם מגיע לאבטלה, למשבר בחיי המשפחה, בחינוך ובחיי היומיום. הגענו למצב שבו חוסר הבנה וחוסר רגישות הדדית נעשו גורליים. כל האנושות נראית כיום כמשפחה אחת, אבל משפחה שנמצאת במצב לא טוב. לכן אנחנו ממליצים כאן על "שלום בית" באמצעות גורם חיצוני.

 

גם כשיש בעיה בין בני זוג, מגיע אדם שלישי, חכם או מומחה מקצועי, בדרך כלל פסיכולוג, ומתחיל לדבר עם הצדדים ולגשר ביניהם. הרבה אנשים הולכים בימינו לפסיכולוג, זו ממש אופנה. והמומחה הזה מדבר עם אחד מבני הזוג, מדבר עם השני, מדבר עם שניהם, מאפשר להם לשוחח ביניהם, שואל שאלות, עונה תשובות. הוא גורם להם להיפתח ולתקשר זה עם זה, עוזר לכל אחד מהם להבין את עצמו, ולהבין גם את השני. כך שבסופו של דבר יבין כל אחד מבני הזוג, שכדאי לו לוותר על העמדה המנוגדת לבן הזוג. הוא לא צריך להוציא מתוכו את כל מה שיש לו נגד השני, וגם סולח לו, ומקבל לבסוף את מה שלא מוצא חן בעיניו אצל בן הזוג. לכן כתוב במקורות: "על כל פשעים תכסה אהבה".

 

עלינו להבין שה"פשעים" ההדדיים של כולנו באים מהטבע, וכולנו אגואיסטים, חסרי התחשבות, גם במשפחה, גם עם הילדים, גם בענייני מסחר ותעשייה, ובכל תחום מחיי היומיום. אנחנו תמיד מחפשים את הטוב והבטוח. אם נבין את כל זה, בלית ברירה נמצא את השיטה שתעזור לנו להתקשר זה לזה.

 

השיטה הפסיכולוגית אומרת: "בואו נספר זה לזה יותר, בואו נדע זה על זה יותר, בואו נכיר את הטבע והאופי של כל אחד מאיתנו". וכך צריך לנהוג גם בין העמים. בואו אם כן לא נתבייש במה שיש בנו, ונודה כמו אנשים מבוגרים, כמו אנשים חכמים, שכאלה אנחנו, ומעל לכל זה – נבנה את הקשרים בינינו.  לא צריך לדכא אף אחד, לא "לעקוץ" אף אחד בגלל מה שיש בו, כי באמת, לכל אחד לא חסרות נטיות ותכונות לא נעימות, ובכל זאת, אנחנו יכולים מעל לכל זה – לבנות קשר, כי "על כל פשעים - תכסה אהבה". ה"פשעים" אמנם נמצאים בתוך כל אחד, אך לאט לאט, מתוך אהבה – נוכל להפסיק לראות אותם.

 

הדבר דומה ליחס של אימא אל הילד שלה. היא מסתכלת עליו, ובעיניה הוא הכי יפה, הכי טוב. קשה לה לגלות בו דברים שליליים ורעים, כי האהבה "מקלקלת" אותם, והיא יכולה לראות בו רק דברים טובים, ואילו את הרעים שיש בו, לא. אבל בילד של השכן היא רואה דווקא ההיפך, היא רואה את החצי הרע, ולא רואה את החצי הטוב, כי אין לה אהבה אליו. אבל ברגע שתהיה לה אהבה גם לילד של השכן, גם בו היא תראה רק טוב. אנחנו רואים זאת בחיים - גם אם נצביע לאימא על תכונת אופי או התנהגות לא טובה של הילד שלה, היא לא תסכים לקבל זאת. או שהיא תצדיק אותו לגמרי ותאמר שהוא מתנהג נכון, או שלא תסכים כלל שתכונה שלילית מסוימת נמצאת בו. היא באמת לא רואה זאת. זה מה שנקרא "על כל פשעים תכסה אהבה".

 

לכן, נוכל להגיע לערבות ההדדית שחובה עלינו להגיע אליה, אם בלית ברירה נתחיל להתקשר בינינו: קודם מרחוק, נלמד כל מה שיש ללמוד עלינו, אבל מלכתחילה רק מתוך כוונה לבנות קשר של אהבה מעל ה"פשעים". זאת אומרת, מלכתחילה אנחנו צריכים להתכונן לוויתורים, כי רק כך נוכל להתאחד גם ברמה הנפשית, ונרגיש שאנחנו קרובים. העולם ודאי יהיה כך בטוח יותר, רגוע יותר. במצב שכזה, לא נפחד עוד להרשות לילדינו לצאת לטייל לבד ברחוב, כי כל אחד ידאג להם כמו שאנחנו דואגים להם, וכך גם אנחנו - נדאג לאחרים. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

עלינו להיות יותר מודעים להבדלים בינינו, ומעל להבדלים לבנות קשר של אהבה.

נושאי משנה

כולנו קשורים כמו משפחה שנמצאת במשבר.
.שלום הבית יגיע דרך גורם שלישי, כמו באמצעות פסיכולוג - שיטה שתסייע לנו להתקשר
 

מקורות

"מערכות החינוך צריכות להישמר כנגד תחרות הורסת, רצון לאישור מצד האחרים הוא לבטח אחד מהכוחות המחברים של חברה".

spaceandmotion.com

"קשה לדמיין שיהיה ניתן לפתור זאת (המשבר העולמי) מבלי לשנות באופן קיצוני את האנושות בסקאלה גדולה יותר ומבלי שהאנושות תקפוץ למדרגת התפתחות גבוהה יותר של בגרות ריגשית ומודעות רוחנית".

realitysandwich.com

"מתן תחושת משמעות לילד הכרחית לרווחתו".

ecdgroup.com

"לעתים קורה דבר מה שמחולל שינוי: אנשים מתאחדים לצוות, לתנועה, לאומה, למשהו שהוא הרבה מעבר לסכום החלקים".

ted.com

אתגרו את עצמכם

8) האם לדעתך הרווח שווה את המאמץ לשמוע על השיטה?

7) איזה רווח מצופה לנו, אם נתחיל להשתמש בשיטה הפסיכולוגית לבניית קשרים שמתוארת בקטע הלימוד האחרון?

ב) האם לדעתך בני אדם מסוגלים להגיע ביניהם לקשר כזה, כמו אימא שרואה את היתרונות בבן שלה, ו"שהאהבה מכסה על כל הפשעים"?

האם תוכל לתת לכך דוגמה מהחיים שלך? איפה נתקלת בסיטואציה שראית או שמעת אימא שהצדיקה את הילד שלה, ואילו ילד שאינו שלה - הצדיקה פחות?

אם יש לך יותר מדוגמה אחת – אתה כמובן מוזמן לשתף

6) "שיר מהשרוול" היא תוכנית טלוויזיה שבה ילדים מבצעים שירים עם ארכדי דוכין. הנה דוגמה. הקשב לשיר וענה על השאלות:

א) בקטע הלימוד ניתנה דוגמה של אימא שרואה בילד שלה רק את הדברים הטובים, כי יש לה אהבה טבעית אליו

וכעת, אתה מוזמן להתרווח ולצפות בזוג הבא שמוצא את דרך מקורית לפשרה (מעניין כמה טיפולים זוגיים הם עברו...) 

אם לא, כתוב עם מה אינך מסכים, ומדוע?

בקטע הלימוד האחרון ממליצים להשתמש בשיטות הפסיכולוגיות שעוזרות לבני הזוג לפתור את המחלוקות ביניהם, גם לפתרון בעיות בין בני האדם ואף בין עמים ומדינות. להלן ציטוט מהקטע:

"השיטה הפסיכולוגית אומרת: 'בואו נספר זה לזה יותר, בואו נדע זה על זה יותר, בואו נכיר את הטבע והאופי של כל אחד מאיתנו'. וכך צריך לנהוג גם בין העמים. בואו אם כן לא נתבייש במה שיש בנו, ונודה כמו אנשים מבוגרים, כמו אנשים חכמים, שכאלה אנחנו, ומעל לכל זה – נבנה את הקשרים בינינו. לא צריך לדכא אף אחד, לא 'לעקוץ' אף אחד בגלל מה שיש בו, כי באמת, לכל אחד לא חסרות נטיות ותכונות לא נעימות, ובכל זאת, אנחנו יכולים מעל לכל זה – לבנות קשר, כי 'על כל פשעים - תכסה אהבה'. ה'פשעים' אמנם נמצאים בתוך כל אחד, אך לאט לאט, מתוך אהבה – נוכל להפסיק לראות אותם".

האם אתה מסכים עם השיטה הפסיכולוגית לפתרון בעיות בין בני אדם ולא רק בין בני זוג?

אם כן, כתוב עם איזה חלק אתה מסכים?

באילו שיטות משתמשים הפסיכולוגים כדי לעזור לבני הזוג להתקשר ולהבין זה את זה? 

האם הפסיכולוג או המומחה לזוגיות, כאדם שלישי שמגשר בין בני זוג, תורם למצוא את הפשרה ביניהם?

5) לפניך כמה קליפים הממחישים מהו ייעוץ זוגי וכיצד פותרים בעיות בין בני זוג. אתה מוזמן להקדיש מספר דקות ולצפות בהם:

ייעוץ זוגי – דוגמה מס' 1

ייעוץ זוגי – דוגמה מס' 2

ייעוץ זוגי – דוגמה מס' 3

איזה עיקרון טיפולי משותף לשלושת הסרטונים?

4) מהו עיקרון היסוד של השיטה הפסיכולוגית החדשה, המתוארת בטקסט של השיעור?

3) לפי הטקסט של השיעור, כיצד נגיע לשלום בית בינינו?

האם אתה מרגיש הזדהות עם הביטויים האלו? סמן באיזו רמה:

1 – לא מזדהה כלל, 5 – מזדהה מאוד

2) לפניך אוסף ביטויים שבהם השתמשו המומחים בפאנל והפסיכיאטר ד"ר מורגן סקוט פק:
"חומות אי ההבנה מפרידות בינינו"

  • "לא הצלחנו להשתמש בה [בטכנולוגיה המתקדמת] ליצירת קהילה גלובלית אמיתית"
  • "אם אנו רוצים למנוע מהציוויליזציה להרוס את עצמה"
  • "אנחנו חייבים להיבנות מחדש"
  • "האסונות אינם אירועים חיצוניים לעצמנו"
  • "בעיית הלב האנושי"

עד כמה לדעתך ביטויים כגון אלה מצביעים על כך שכל האנושות נראית כמשפחה אחת שנמצאת במצב לא טוב? )1 - לא מצביעים כלל, 5 - מצביעים מאוד)

האם אחד המשברים שצוינו בקטע הלימוד, נוגע אליך אישית? סמן את התשובות שאתה מזדהה איתן

אילו תחומי חיים מושפעים מהיחס האנושי של אדם לרעהו?

לאחר ההתרשמות משני הציטוטים הנ"ל, ובהתחשב במצב העולם כמו שהוא מתואר בסרט על משבר האנרגיה שבו צפית בשיעור הקודם, עד כמה האנושות נמצאת, לדעתך, במצב גורלי? 

1) ציוויליזציה כוללת מספר עמים ומדינות, החולקים ביניהם יסודות משותפים, כגון: תרבות, דת, ערכים ולעתים מוצא אתני משותף.

אוניברסיטת סטנפורד (Stanford University), מהאוניברסיטאות המוערכות בעולם, קיימה באוקטובר 2010 פאנל מומחים בנושא "תפקיד החמלה בחינוך". בפאנל נידונו שאלות כמו, כיצד התפתחות אלטרואיזם וחמלה במוסדות חינוך ובמערכות חברתיות תוכל לפתור את בעיות המשבר ולהביא ליתרונות רבים לחיינו. הנה ציטוט קצר מתוך הדברים שנאמרו בכנס:

"שרשרת הסיבתיות למשבר בעולם החיצון נובעת מהכאב הפנימי בלב האדם. שרשרת של סיבות הביאה למשבר אקולוגי, התחממות גלובלית, עוני ומלחמה – כל האירועים הללו אינם אירועים חיצוניים, חיצונים לנו, אלא הם בעיות הנובעות מבעיית הלב האנושי. המדע והטכנולוגיה אמנם נותנים לנו תקווה בתחומים רבים, אבל כל עוד הטכנולוגיה לא תתמקד ב'כאב של הלב', איני חושב שיש תקווה למין האנושי".