שיעור מס' 14 - חיים חוץ גופיים

×

בשיעורים הקודמים הזכרנו את המושג "חיים חוץ גופיים". אתם ודאי שואלים את עצמכם מה זאת אומרת "חיים חוץ גופיים", אז נסביר.

 

גם עכשיו אנחנו קיימים בחיים חוץ גופיים. זאת אומרת, גם כעת אנחנו חיים ברגשות, רצונות ומחשבות שרכשנו מהסביבה, והם אינם שלנו. הם נמצאים בנו, אבל אנחנו קוראים להם "חוץ גופיים" כי אנחנו חיים כמו שאמרו לנו שכדאי לחיות, לחשוב, להרגיש ולהיות. אנחנו אפילו לא יודעים עד כמה תפיסת העולם שלנו הייתה אחרת, אילו חיינו ביער, למשל.

 

הסביבה נותנת הסתכלות מסוימת על העולם, ולכן אנו רואים את המציאות בצורה מסוימת ולא אחרת. וזו באמת בעיה גדולה, כי אם קיבלתי מהסביבה שלי הסתכלות של קניבלים, שטוב לאכול את הזולת, אז בשבילי זה נורמלי. בשביל מישהו אחר זה עשוי להיראות לא נורמלי, הוא מסתכל אחרת לגמרי על החיים, על החיות, על עצמו, על המשפחה, על העולם. אנחנו חיים בתפיסה, בתבנית, שהחברה השפיעה עלינו לחיות בה במשך שנות ההתפתחות שלנו. וכך אנחנו רואים את העולם.

 

בעבר, כשהיינו נוחתים במדינה אחרת, היינו נדהמים מהבדלי התפיסה. היום כבר קשה להבחין בכך, כי אנחנו די דומים סביב כדור הארץ, ואנחנו בדרך כלל לא נוחתים במקומות נידחים, אלא בערים גדולות. אבל, אנחנו עדיין רואים עד כמה משתנים הערכים של כל אדם בהתאם למקום שבו הוא חי. הוא חושב אחרת והמבט שלו על החיים שונה. הוא לא רואה מה שאנחנו רואים, הוא תופס את המציאות אחרת מאיתנו.

 

אם נפתח ספרי היסטוריה או ספרי חוקים, אם נסתכל על התרבויות במדינות שונות, נראה עד כמה אנחנו שונים. ואין הכוונה לטעמים שונים בבישול, שאחד אוהב לבשל כך והשני מעדיף אחרת, אלא על השקפת חיים, על ההבנה של האדם את ההיסטוריה, את חיי האדם, את הטוב והרע, היחס שלו לשכר ועונש, למה בכלל האדם שואף להגיע, אילו חיים הוא צריך לבנות לעצמו.

 

יש אנשים שחושבים שטוב לשבת כל היום ולשחק קלפים ושכולם ישרתו אותם, ויש אנשים שבשבילם מה שטוב זה לתרום, להתעניין במדע, לגלות תגליות. וההסתכלות יכולה להיות שונה מקצה לקצה. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

אנו חיים כיום ב"חיים חוץ גופיים" כיוון שכל הבנת העולם שטמונה בנו, כל המחשבות והרגשות שלנו, הם כפי שהוכתב לנו על ידי גורמים מחוץ לגופנו.

נושאי משנה

1. בתרבויות שונות האדם רואה את המציאות באופן שונה, יש לו ערכים שונים, לפעמים אפילו שונים בתכלית.
2. השוני המהותי בין התרבויות השונות יוצר את הבעיה העיקרית של האנושות – העובדה שאנו לא מבינים זה את זה.

מקורות

"האנושות תממש את מלוא הפוטנציאל שלה כשתהיה יותר מאשר חברה חומרנית מוכוונת צריכה".

secondnature.org

"כולנו נכנסים לעולם זה כישויות חברתיות בפוטנציאל. כשאנו נולדים, אנחנו למעשה חסרי אונים ונסמכים לחלוטין על אחרים למלא את צרכינו הבסיסיים ביותר. כשאנחנו גדלים ומתבגרים, אנחנו חווים תהליך אינטראקציה עם החברה, שמאפשר לנו לפתח את הכישורים שנזדקק להם על מנת להשתתף בחברה האנושית".

http://kccesl.tripod.com

"כשם שהחברה בעצמה מעצבת את בני האדם, בני האדם מעצבים את החברה. הפרט הוא חוליה מקשרת בשרשרת הדורות. ענייניו הפרטיים לא מוסדרים על ידיו בלבד, אך גם על ידי מוסכמות חברתיות, על ידי דעת הכלל. הסממן האמיתי לאינדיבידואליות הוא הרמה שבה הפרט, במצבו האישי ובזמן חייו, ספג את מהות החברה שבה הוא חי".

 

www.marxists.org

אתגרו את עצמכם

1) בכל פינות העולם, בכל תרבות ומדינה, הסיפור הוא תמיד אותו הסיפור: בחור, בחורה, מבט... וכל מה שקורה או לא קורה אחר כך. ובכל זאת, אפשר להבחין בכמה הבדלים.

הנה למשל מקרה אחד של שיעור בחיזור:

×

הערס המצוי

כאן אנו רואים עיר; מרכז של אומנות, תרבות וחדשנות. בין האזרחים השואפים לחידושים וקדמה נמצא סרטן גדול: סוג של אדם שלא התפתח כמו שאר בני המין: הערס! עבור הערס המסכן, צייד הינו עדיין היעד המרכזי שלו. סוג האדם הזה אינו צד עבור אוכל. באופן עקבי הוא מנסה למצוא את ההערכה העצמית שלו. כך הערס מתכונן ללילה שלו, מתכונן לציד; האישה.

כל ערס יילחם על הסיכוי לזכות באישה שלדעתו הכי פורייה בטריטוריה שלו, מכיוון שאם היא תבחר בו, הוא בסופו של דבר ישיג את ההערכה העצמית שאליה הוא משתוקק נואשות. בגלל הטבעו של הערס, הוא חייב לשכר את האישה, בכדי להוריד אותה לרמה התודעתית שלו.

הציד מתחיל! ורוב הנסיונות הינם חסרי תועלת למדי. לאחר שהניסיונות השונים האלו נכשלים אנו נראה משהו נדיר, אבל מאוד מעניין: האותות ניתנים! הם מתחילים מה שנראה כמו מלכודת במעגל ריקוד, שאנו מכנים ה-"רולטו" בקהילה המדעית. אך הטרף חכם בהרבה מהערס ובורח. נראה שהוא חוזר הביתה בידיים ריקות. בניסיון אחרון אנו רואים את הערס נדחה אחת ולתמיד!

זה עצוב, אבל זו אינה טרגדיה. הטרגדיה היא מה שקורה אחרי שהערס מרגיש אפילו יותר גרוע בנוגע לעצמו. התפרצות החוצה כלפי בני אדם חפים מפשע - זוהי זעקתו האחרונה של הערס לעזרה בחיפוש אחר הערכה עצמית. בסופו של דבר המעשה הזה הוא חסר תועלת, מכיוון שהערס ימצא שזה לא עוזר לשום דבר, אפילו לא לאגו שלו, והוא יחזור הביתה, לנגוף בחברה שממנה הוא בא.

×

והנה מקרה אחר:

×

החיים במדבר הלוהט: בנות בוחרות בבנים במדבר

הגיע זמנו של ג'או לעמוד במבחן. הגברים נמצאים תחת בדיקה מדוקדקת של קהל ביקורתי.

לאחר ששורה אחת של רקדנים עוזבת, ג'או נכנס אל הרחבה. הוא נואש להיבחר ללילה של "תשוקה מדברית" על ידי אחת משלושת השופטות.

הבנות בודקות דברים ספציפיים: חייב להיות לו קול טוב כמו של אנפה, הוא חייב להראות את השיניים שלו, להבליט את השפתיים שלו ולשיר מהגרון. הוא חייב לרקוד בקצב, להזיז את הכתפיים, כך שעדיין ישמור על מקומו בתוך השורה.

"הבחור הזה ממש נאה!", אומרת אחת השופטות.

הלחץ גובר על ג'או. כל מעידה עכשיו עשויה לגרום לו להפסיד את כל מה שהוא ציפה לו במשך שבע שנים.

כעבור חמש שעות, זהו רגע האמת!

כל שלושת השופטות מתקרבות לבחור את האלופים שלהן.

הראשונה מתקרבת אל השורה ובמחווה עדינה מצביעה על גבר חלומותיה. היא איננה בוחרת בג'או. גם לא השנייה וגם לא השלישית.

ג'או פספס את ההזדמנות. מאמציו המרובים לא הספיקו בכדי לזכות באהובה.

תחלוף לפחות עוד שנה עד להזדמנות הבאה שבה יוכל שוב לרקוד.

×
מה המשותף לשני ה"טקסים" ומהן הסיבות להבדל ביניהם?

2) מה פירוש המושג "חיים חוץ גופיים"? 

3) איזה אדם נחשב לטוב יותר, זה המתקיים מציד אדם לאכילה או זה המתקיים מגניבה? 

4) מהי הבעיה המהותית של האנושות? 

 5) מתי בפעם האחרונה היית בחו"ל, ובאיזו מדינה?
 

כשהגעת למדינה זו, באיזו מידה הרגשת פער בין התנהגות האנשים באותה המדינה לבין התנהגות האנשים בישראל? (1-פער קטן, 5-פער גדול)
 

האם זיהית מקומות / רשתות / חנויות שקיימות גם בארץ? אם כן, ציין אילו.

באילו מצבים הרגשת את ההבדלים הגדולים בתרבות, בהתנהגות, בדיבור? ספר חוויה מיוחדת.

האם הרגשת, לאחר תקופה מסוימת של שהייה באותה מדינה, שהתנהגותך משתנה? שצורת הלבוש שלך מותאמת לזו של האוכלוסייה המקומית? אם כן, תן דוגמה.