שיעור מס' 14 - חיים חוץ גופיים
×
בשיעורים הקודמים הזכרנו את המושג "חיים חוץ גופיים". אתם ודאי שואלים את עצמכם מה זאת אומרת "חיים חוץ גופיים", אז נסביר.
גם עכשיו אנחנו קיימים בחיים חוץ גופיים. זאת אומרת, גם כעת אנחנו חיים ברגשות, רצונות ומחשבות שרכשנו מהסביבה, והם אינם שלנו. הם נמצאים בנו, אבל אנחנו קוראים להם "חוץ גופיים" כי אנחנו חיים כמו שאמרו לנו שכדאי לחיות, לחשוב, להרגיש ולהיות. אנחנו אפילו לא יודעים עד כמה תפיסת העולם שלנו הייתה אחרת, אילו חיינו ביער, למשל.
הסביבה נותנת הסתכלות מסוימת על העולם, ולכן אנו רואים את המציאות בצורה מסוימת ולא אחרת. וזו באמת בעיה גדולה, כי אם קיבלתי מהסביבה שלי הסתכלות של קניבלים, שטוב לאכול את הזולת, אז בשבילי זה נורמלי. בשביל מישהו אחר זה עשוי להיראות לא נורמלי, הוא מסתכל אחרת לגמרי על החיים, על החיות, על עצמו, על המשפחה, על העולם. אנחנו חיים בתפיסה, בתבנית, שהחברה השפיעה עלינו לחיות בה במשך שנות ההתפתחות שלנו. וכך אנחנו רואים את העולם.
בעבר, כשהיינו נוחתים במדינה אחרת, היינו נדהמים מהבדלי התפיסה. היום כבר קשה להבחין בכך, כי אנחנו די דומים סביב כדור הארץ, ואנחנו בדרך כלל לא נוחתים במקומות נידחים, אלא בערים גדולות. אבל, אנחנו עדיין רואים עד כמה משתנים הערכים של כל אדם בהתאם למקום שבו הוא חי. הוא חושב אחרת והמבט שלו על החיים שונה. הוא לא רואה מה שאנחנו רואים, הוא תופס את המציאות אחרת מאיתנו.
אם נפתח ספרי היסטוריה או ספרי חוקים, אם נסתכל על התרבויות במדינות שונות, נראה עד כמה אנחנו שונים. ואין הכוונה לטעמים שונים בבישול, שאחד אוהב לבשל כך והשני מעדיף אחרת, אלא על השקפת חיים, על ההבנה של האדם את ההיסטוריה, את חיי האדם, את הטוב והרע, היחס שלו לשכר ועונש, למה בכלל האדם שואף להגיע, אילו חיים הוא צריך לבנות לעצמו.
יש אנשים שחושבים שטוב לשבת כל היום ולשחק קלפים ושכולם ישרתו אותם, ויש אנשים שבשבילם מה שטוב זה לתרום, להתעניין במדע, לגלות תגליות. וההסתכלות יכולה להיות שונה מקצה לקצה.
×
האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?
ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבאנושא ראשי
אנו חיים כיום ב"חיים חוץ גופיים" כיוון שכל הבנת העולם שטמונה בנו, כל המחשבות והרגשות שלנו, הם כפי שהוכתב לנו על ידי גורמים מחוץ לגופנו.
נושאי משנה
1. בתרבויות שונות האדם רואה את המציאות באופן שונה, יש לו ערכים שונים, לפעמים אפילו שונים בתכלית.
2. השוני המהותי בין התרבויות השונות יוצר את הבעיה העיקרית של האנושות – העובדה שאנו לא מבינים זה את זה.
מקורות
"האנושות תממש את מלוא הפוטנציאל שלה כשתהיה יותר מאשר חברה חומרנית מוכוונת צריכה".
secondnature.org
"כולנו נכנסים לעולם זה כישויות חברתיות בפוטנציאל. כשאנו נולדים, אנחנו למעשה חסרי אונים ונסמכים לחלוטין על אחרים למלא את צרכינו הבסיסיים ביותר. כשאנחנו גדלים ומתבגרים, אנחנו חווים תהליך אינטראקציה עם החברה, שמאפשר לנו לפתח את הכישורים שנזדקק להם על מנת להשתתף בחברה האנושית".
http://kccesl.tripod.com
"כשם שהחברה בעצמה מעצבת את בני האדם, בני האדם מעצבים את החברה. הפרט הוא חוליה מקשרת בשרשרת הדורות. ענייניו הפרטיים לא מוסדרים על ידיו בלבד, אך גם על ידי מוסכמות חברתיות, על ידי דעת הכלל. הסממן האמיתי לאינדיבידואליות הוא הרמה שבה הפרט, במצבו האישי ובזמן חייו, ספג את מהות החברה שבה הוא חי".
www.marxists.org