שיעור מס' 5 - אי אפשר לחייב לאהוב

×

האם יכול להיות שכל תהליך ההתפתחות הארוך שעברנו כאנושות נועד לפתח בנו את הכרת הצורך באהבה בינינו? שניפתח אל האהבה ונרצה אותה? הרי אהבה היא לא דבר שאפשר לכפות. אנחנו יכולים לגרום להתנהגות יפה כזו או אחרת, ולהשיג כמעט כל דבר על ידי כסף או אמצעים אחרים. כל דבר, חוץ מאהבה. אהבה מגיעה מתוך רגש מאוד מיוחד, נעלה מכל יתר הרגשות שנמצאים באדם.

 

בואו נרחיב מעט את הנקודה הזו: אני יכול להרגיש שאתה חשוב לי מפני שדרכך אני מכיר, מבין או משיג משהו בחיים. יופי. אז אני מתייחס אליך יפה מפני שדרכך אני יכול להשיג משהו שחשוב לי. אני רוצה להשיג חפץ כלשהו, ואתה יקר לי כמו אותו החפץ. אנחנו גם יכולים להגיע למצב שאנחנו מפתחים אמון זה בזה. אבל זה תמיד יהיה אמון יחסי – כל זמן שאני זקוק לך ואתה זקוק לי, יש בינינו איזשהו אמון, ובמידה הזו אני יכול לסמוך עליך. אבל אם פתאום בא מישהו ומשלם לך יותר, או מספק לך יותר הנאה ותענוג, אז אנחנו כבר מאבדים את האמון שהיה בינינו, מאבדים את התמיכה ההדדית. כך קורה לנו היום בכל התחומים – בזוגיות, במשפחה, בעסקים או ביחסים בינלאומיים.

 

ולכן הגענו למצב מאוד מיוחד: ההתפתחות שלנו הביאה אותנו להרגשה הברורה שאנו תלויים זה בזה וזקוקים לקשר טוב בינינו. עד כדי כך שאנחנו צריכים לאהוב זה את זה, אחרת לא יהיה בינינו האמון הדרוש כדי להגיע לחיים הטובים.

 

ולא במקרה הגענו למצב שכל אחד מחזיק פצצות אטום אחרי גבו, לא במקרה חיינו התמלאו בהתנהגויות אכזריות, ברוע ובתחושות תסכול. כל זאת מתרחש רק כדי שנבין שאין ברירה: עלינו להגיע להיפוך מוחלט ביחסים שלנו, לעבור ממש מקצה לקצה. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

כדי להגיע לאהבה עלינו לפתח נחיצות לכךאי אפשר לחייב אהבה.

נושאי משנה

  • ההתפתחות שלנו הביאה אותנו להבנת הנחיצות בקשר טוב ויפה בינינו, עד כדי כך שעלינו לאהוב זה את זה, אחרת לא יהיה האמון הנדרש היום לחיים הטובים.

מקורות

"ככל שהאורגניזם גבוה יותר, כך גדלה המורכבות והתלות ההדדית של חלקיו, וכן הצורך לשיתוף פעולה".

crossroadstimes.com

"העולם החדש הינו עולם של ביחד גיאוגרפי. לפיכך אף אדם או אומה לא יוכלו לחיות לבד".

libertynet.org

"העתיד צופן יותר גלובאליזציה, יותר שיתוף פעולה - לא פחות, יותר אינטראקציה בין אנשים ותרבויות , ואף שיתוף רחב יותר של אחריות ואינטרסים".

wto.org

אתגרו את עצמכם

1) פרופ' אבירם רביב הוא פסיכולוג, המכהן כראש החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת ת"א. בקליפ הקצר הבא הוא מדבר על תחושת ביחד מלאכותית מול תחושת ביחד אמיתית. צפה בקליפ וכתוב מה ההבדל בין שתי התחושות, ואיך אפשר להשתמש בהבחנה הזו לבניית חברה טובה יותר:

2) למה הטבע בנה בנו אהבה טבעית לילדים שלנו ולקרובינו, ולעומת זאת לא נתן לנו אהבה טבעית כלפי שאר בני האדם? 

3) בוא נדבר קצת על אהבה. כתוב מה זו אהבה בעיניך?

 מה מבדיל בין האהבה שאתה חש כלפי משפחתך וקרוביך לבין אהבה שעלינו לחוש כלפי כל העולם?

4) אומרים שאהבה אי אפשר לקנות בכסף, וכולנו מרגישים את זה. איך נוכל לחייב את עצמנו להגיע לאהבה שלא באה לנו באופן טבעי?

5) בתיאורית המשחקים (תיאוריה מתמטית המנתחת מצבי עימות) "משחק סכום אפס" הוא מצב שבו רווח של אחד המשתתפים (במשחק, בתחרות, בעימות וכו') מתאזן במדויק עם ההפסד של המשתתף השני. כך למשל במשחק כדורסל, כל סל שקבוצה אחת קולעת, מרע בהכרח את מצבה של הקבוצה האחרת. משחק סכום לא-אפס הוא מצב שבו הרווח וההפסד לא מתאזנים – מצב מורכב יותר שבו הפסד של הזולת לא מביא בהכרח לניצחון שלך, אלא לפעמים להיפך הגמור.
מה בין משחקי סכום אפס וסכום לא-אפס, לאהבה ולמשבר העולמי? לרוברט רייט (Robert Wright), סופר אמריקאי מוערך, התשובות. והן מרתקות.

הערה אחת קטנה וחשובה לפני הלחיצה על הלינק: "חוק הזהב" שרייט מזכיר פעמים רבות בדבריו, הוא "ואהבת לרעך כמוך".
 

איזה אלמנט חשוב בשיטת החינוך האינטגרלי אינו מופיע בהסבר של רייט?

6) מה הקשר בין פיזיקה למוזיקה? איינשטיין.
את איינשטיין הפיזיקאי כבר פגשנו במהלך הלימוד, הגיע הזמן לפגוש את איינשטיין המוזיקאי.
יש בנו אהבה והיא תנצח.