שיעור מס' 10 - הפתרון לכל הצרות

×

 

אם אפשר בכלל לדמיין ולחלום על חברה אידיאלית, זו תהיה בוודאי חברה שבה מקיימים את חוק "הערבות ההדדית".

אנחנו אמנם הולכים ומתפתחים, אבל יחד עם זאת רואים שמשנה לשנה, ואפילו מיום ליום, אנחנו נכנסים למשברים עמוקים יותר ויותר. ולא מדובר רק במשבר הכלכלי. כי מה בנוגע ליתר המשברים שאנחנו נמצאים בהם כבר עשרות שנים ולא מטפלים בהם?קיימת בעיית סמים, וייאוש ודיכאון הפכו למחלה הנפוצה ביותר בעולם. וכמו כן קיים גם משבר באקולוגיה, בחינוך, במשפחה, ובעצם בכול.

 

עלינו להבין סוף סוף, שהפתרון הכללי לכל הבעיות האלה הוא בניית קשר נכון בינינו. קשר כזה ישפיע על כל דבר בחיים - מהרמה הבינלאומית ועד ליחסים שבתוך כל עם ועם, וכך גם על היחסים בתוך המשפחה. לכן, ידיעת החשיבות של מערכת קשר נכונה בינינו הכרחית עכשיו, ומחייבת אותנו לבנות בפועל יחסים טובים בינינו. והכוונה כאן היא לא לעשיית הסכמים שגרתיים על הנייר - הסכמי שלום, הסכמי מסחר, תעשייה וכלכלה. הסיבה לכך שזוגות רבים מתגרשים היא שכשזוג מתחתן, על פי רוב הוא עושה הסכם רק על הנייר. בני הזוג מתחילים לחיות יחד בתוך הבית, אבל אין להם חיבור פנימי, נפשי. הם מסתדרים איכשהו רק בתוך השטח המשותף שלהם. בסופו של דבר, הם מגיעים למצב שבו הם כבר לא מסוגלים לקיים את מערכת היחסים, והם חייבים להיפרד.

 

כדי לא להביא את העולם למלחמת עולם בעקבות התפרצות ה"אגו", אנחנו צריכים להביא כל אדם ואדם לראייה נכונה של הקשר בינינו. כל אחד צריך להגיע להבנה, עד כמה נדרש כיום מאיתנו לקיים קשר בינינו מלב אל לב. בטבע הכולל, הכול מסודר יפה, הכול קשור זה לזה - כל אוצרות האדמה, כל חלקי הטבע, מהכוכבים הענקיים והרחוקים, ועד הקינים הקטנים ביותר, ואפילו גורמים שאי אפשר לזהות בעין - כולם קשורים במערכת אחת. ככל שהמדע מתקדם יותר, אנחנו מגלים יותר ויותר את ההתקשרות הזו, את האינטגרליות הזו, את האינטגרליות הזאת, את ההדדיות שקיימת בטבע. וידוע לנו, שאם נפגע באיזשהו זן,יהיו לכך השלכות

 

עלינו להבין, שכך קורה גם בחברה האנושית, ואפילו בצורה בולטת יותר. לכן, ההצלחה שלנו תלויה רק בקשר הנכון בינינו, שנקרא "ערבות הדדית". בקשר הזה, כל אחד ואחד צריך להרגיש שהוא תלוי בכולם, וכולם תלויים זה בזה. ועל פי כלל זה יש לקבוע חוקים חברתיים ובינלאומיים חדשים. היחס בין בני האדם בבית, בעבודה ובמקומות הציבוריים, צריך להתבסס על כלל זה. כל אדם ואדם, גם אם הוא לבד, צריך להתנהג בהתאם. כולנו חייבים לדאוג ל"משפחה הגדולה" שלנו, ל"משפחת האדם", כי כולנו נמצאים יחד במקום אחד, וקשורים זה לזה, יותר ממשפחה שחיה בדירה אחת.

 

חיבור כזה בין בני אדם מקנה לכל אחד מעבר להרגשת ביטחון, גם שגשוג וכל טוּב. האדם מרגיש שנמצאים סביבו אנשים שרוצים בטובתו, וכל העולם הופך פתאום למשפחה אחת. וכך הוא כבר לא מפחד, לא מתבייש, לא חושש מכלום. הוא מרגיש חלק מהעולם כולו, נושם לרווחה, ובכל מקום הוא מרגיש בבית.

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

חוקי החברה החדשים ייקבעו מתוך הרגשת הערבות ההדדית.

נושאי משנה

אנחנו נכנסים למשבר מתמשך שהפתרון שלו הוא ידיעת הקשר בינינו.
ההצלחה שלנו תלויה רק בקשר הנכון בינינו שנקרא "ערבות הדדית".
הערבות תספק הרגשת ביטחון בכל מקום בעולם.
 

מקורות

"סביבה תומכת מאפשרת למידה המשנה את העצמי. למידה הכוללת שינוי בארגון עצמי, או בתפיסת העצמי, הינה מאיימת והנטייה היא להתנגד לה".

sageofasheville.com

"רמה עמוקה ויציבה יותר של אושר מתקבלת בין חברים ואין צורך לאלץ אותה. אפילו, ואולי במיוחד, כאשר מתגלים קונפליקטים, ברור לכל שהם חלק משינוי חיובי".

amazon.com

"החינוך והמדיה, הינם כלים עוצמתיים המשפיעים בצורה רבה על מערכת הערכים הכוללת של החברה".

newparadigmjournal.com

"הסביבה בה אנו חיים יכולה למנף בצורה ניכרת או להגביל בצורה חמורה את התפתחות הפוטציאל האנושי".

books.google.co.il

אתגרו את עצמכם

8) כיצד נראית בעיניך חברה טובה, שבה מקיימים את חוק הערבות ההדדית? איך אתה מדמיין שנראים החיים בחברה כזאת?

על איזה בסיס נקבע חוקים חדשים?

7) למה הסכם כתוב לא מספיק בשעת משבר?

לפי מה שלמדנו עד כה בכל יחידות הלימוד, איך אפשר להגיע ל"שינוי בלב של האנשים", כדברי פוראקר ואדמונדס

מדוע?

6) מדענים ואנשי ציבור רבים מדברים על כך שהפתרון לכל בעיות העולם טמון בשינוי היחס בין בני האדם להדדי וחם יותר, ושהשינוי ישליך על כל רמות הטבע, ועל כל המדינות והעמים.

ג'יין פוראקר-תומפסון ( Dr. Jane Foraker-Thompson), ד"ר לתיאולוגיה באוניברסיטת סטנפורד בארה"ב, ומוירה אדמונדס (Moira Edmunds) – חוקרת במרכז ללימודים קבוצתיים מאוניברסיטת Cape Townבאפריקה, כותבות במאמר משותף, כי הסיכוי לשינוי לטובה יגדל כאשר נרצה לשנות את היחס בינינו, בני האדם, לטוב ומיטיב:

"חייב להיות שינוי של הלב בתוך האנשים, שינוי של גישה ותרגול ברמה המקומית בתוך הפרטים, ומעל הכול איך ילדים גדלים ומתחנכים. רק בדרך הזאת החברה תוכל להשתנות. וחברות אכן יכולות לשנות כיוון; הן יכולות להשתפר. שינוי האדם הוא לא תמיד לטובה. שינוי הוא לא תמיד חיובי, אבל הוא יכול לקרות! עם מסירות ורצון, חברה יכולה להשתנות לטובה עבור כולם. זה תלוי בחזון ובמחויבות של האנשים".

האם אתה מסכים שהשינוי העמוק ביותר צריך לקרות בלב האדם? בגישתו לאחרים?

5) לפי הטקסט של השיעור, מהו הפתרון למשבר המתמשך?

אם לא, תוכל להסביר בכמה מילים מדוע?

אם מדינה או תרבות מסוימת תיפגע או תיכנס למשבר, האם לדעתך זה ישפיע על שאר מדינות ותרבויות העולם? אם כן, כיצד?

האם תוכל לתת דוגמה למקרה נוסף בטבע, שבו לפגיעה בזן מסוים יש השלכות רבות על החיים שלנו?

אילו השלכות יכולות להיות בעקבות הירידה בכמות הדבורים בעולם? (תוכל להיעזר במה שראית בקליפ, בידע האישי שלך או באינטרנט)

4) אחת התעלומות הגדולות המטרידות את הקהילה המדעית בשנים האחרונות היא, מי או מה קוטל את דבורי הדבש שלנו במספרים מעוררי דאגה. בשנים האחרונות הצטמצמה אוכלוסיית דבורי הדבש בעולם באחוזים ניכרים, והשלכות של זה עלולות להיות הרות גורל. הנה קליפ קצר, קדימון לסרט בנושא.

שער, מה לדעתך גרם לפגיעה בדבורים?

3) קרא את הקטע הבא, מתוך קטע הלימוד האחרון:

"בטבע הכולל הכול מסודר יפה, הכול קשור זה לזה - כל אוצרות האדמה, כל חלקי הטבע, מהכוכבים הענקיים והרחוקים, ועד הקינים הקטנים ביותר, ואפילו גורמים שאי אפשר לזהות בעין - כולם קשורים במערכת אחת. ככל שהמדע מתקדם יותר, אנחנו מגלים יותר ויותר את ההתקשרות הזאת, את האינטגרליות הזאת, את ההדדיות שקיימת בטבע". 

מהו היחס שלך לנאמר בקטע זה?

מדוע לדעתך עדיין לא הצלחנו לטפל במשברים האלו, שמעמיקים משנה לשנה? 

תוכל להרחיב מעט לגבי הרגשתך?

אילו תחושות מתעוררות בך לאחר קריאת הידיעות שמצאת, כולל הידיעה על מחלת הדיכאון?

2) קרא את הידיעה הבאה שפורסמה על ידי ארגון הבריאות העולמי, אודות מחלת הדיכאון. ריבוי מקרי הדיכאון ברחבי העולם הוא רק אחד הסימנים למשבר שמעמיק משנה לשנה בתחומים רבים הנוגעים לחיינו.

האם תוכל לאתר כתבות נוספות המעידות על משברים בעולם בתחום האקולוגיה, בחינוך, במשפחה ובכלכלה? תוכל להיעזר באינטרנט או לשאול מכרים. את הידיעות שתאתר, אתה מוזמן לשתף כאן.

1) "הנקודה הכחולה החיוורת", כך מכנה האסטרונום האמריקאי הנודע, קרל סייגן, את כדור הארץ שלנו. מה הקשר בין הנקודה הכחולה החיוורת לבין תיקון הקשר בינינו? התשובה בסוף הקליפ הבא.