שיעור מס' 5 - שדה של מחשבה

×

עד כמה יש לנו בחירה חופשית? לא מעט, אבל בסופו של דבר אפילו את המעט שיש, אנחנו לוקחים מהסביבה. זה עניין של אופנה או עניין של חברים, שלכאורה במקרה נמצאים סביבי ומקנים לי כל מיני ערכים, חשובים יותר או פחות. אני, למשל, גרתי ליד הים ואהבתי מאוד לקפוץ למים ולהיות שם שעות, וכך זה נמשך עד היום.

 

אנחנו צריכים גם להבין שמתוך הניסיון שיש לאנושות מכל הדורות הקודמים שלנו, מתגלות בנו "רשימות", פיסות מידע מדורות קודמים, מה שנקרא "גלגולים", וכתוצאה מכך אנחנו הולכים ומתפתחים. ואני לא מתכוון לזה שכל פעם נולד תינוק בחברה יותר מודרנית ומתפתח על ידה, אלא שגם בתוך האדם מתגלות נטיות חדשות בכל דור, "רשימות", ובאמצעותן אנו מתפתחים.

 

אנחנו מרגישים את זה במיוחד היום. זה בולט במיוחד בילדים שלנו, שתופסים את כל הטכנולוגיות החדשות הרבה יותר טוב ומהר מאיתנו. הם כאילו נולדים כבר עם הכנות, עם בירורים, עם תכונות שנמצאות בהם ומוכנות לתפיסת העולם, להסתדר בעולם המודרני. הם מסתדרים כל כך טוב עם פלאפונים, עם מחשבים, עם כל הטכנולוגיה החדשה. ואנחנו פחות. אם אני צריך ללמוד משהו על טכנולוגיה חדשה, אני סומך על הילדים שלי יותר מאשר על עצמי. להם יש כבר גישה. הם כאילו נולדו עם הכנה להסתכל על כל דבר לפי הטבע שלו. הם ניגשים לכל הדברים החדשים, והם מובנים להם. הם כמו ילדי אינדיגו, כאילו נחתו מהחלל לעולם שלנו עם חללית.

 

מתוך ההכנה המיוחדת של הילדים שלנו לעולם המודרני אנחנו יכולים להסיק, שנראה שיש בנו רשימות, גנים אינפורמטיביים, שמתפתחים ונמשכים מדור לדור. מאין הם באים? אנחנו קוראים לזה "גלגולים", אבל האמת היא שזו לא מיסטיקה. אלא מפני שכולנו קשורים זה לזה, כמו שאנחנו מגלים כעת, וכמו שישנם שדות אלקטרומגנטיים וכוח משיכה שפועל בכל מקום, כך יש שדה כללי, שדה של מחשבה, של רצון שקושר אותנו יחד מעל כל הזמנים והמרחקים, ובתוך השדה הזה אנחנו מקושרים. בצורה כזאת אנחנו מוסרים מאחד לשני ומדור לדור את המידע שאנו רוכשים.

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

האדם מתפתח באופן רצוף ומתמשך בכל גלגולי חייו עד לגלגול הנוכחי.

נושאי משנה

1. מעל הזמן והמקום קיים שדה כללי של מחשבה שבו כולנו נמצאים, וממנו אנו רוכשים את המידע החדש.
2. הבחירה החופשית המזערית של האדם עצמו מושפעת אף היא מהסביבה.

מקורות

"החוויה של התנהגותנו בהווה נראית ספונטנית במיוחד ו"חופשית" מכיוון שאנו לא חווים באותו הזמן את כל ההשפעות מתת-המודע ואת הדחפים שהובילו להתנהגות הזו".

www.yale.edu

"הכוח נמצא במערכת. המערכת יוצרת מצב ההורס את הפרטים, והמערכת הינה הרקע התרבותי, הכלכלי, הפוליטי והחוקי. כאן המקום בו הכוח שייך ליוצרי הפירות הבאושים".

youtube.com

אתגרו את עצמכם

1) לפי הגנטיקה "הקלאסית", ההורים שלנו, הוריהם והורי הוריהם מורישים לנו את הגנים שלהם. וזהו. הניסיון והחוויות שהם עברו וצברו במהלך שנות חייהם אינם נצברים ואינם מועברים לעולם, הם נעלמים לעולם. תחום חדש יחסית בביולוגיה, אפי-גנטיקה, מוכיח שאנחנו מעבירים מדור לדור הרבה יותר מאשר את המטען הגנטי שלנו. מעניין? לפני שאתם ניגשים לביצוע המשימות של השיעור, אתם מוזמנים להצטרף ל-3 דקות האחרונות בסרט של   .בנושא BBCהצפייה בקליפ תעזור לנו להבין מהם "הגלגולים", המוזכרים בשיעור הנוכחי. 

×

גן העוברי - רוח הרפאים בגנים שלכם

עבודתם של המדענים האלה סופסוף שופכת אור על העולם המסתורי של מדע האפיגנטיקה. הם מראים שלחייהם של אבותינו יש יכולת להשפיע עלינו ישירות.

"התוצאות האלו הינן פרובוקטיביות. לחלק קשה לקבל אותן. אבל זה די ברור עתה שמספר מעבדות מגלות ממצאים דומים במערכות השונות שבהן הן מתעניינות. ובכן, התופעות קיימות".

לאפיגנטיקה יש את היכולת להגיע לתוך כל היבט של החיים שלנו והיא מקשרת את העבר, ההווה והעתיד שלנו בדרכים שקודם לכן אי אפשר היה להעלות על הדעת.

"אני חושב שזאת תהיה המהפכה הבאה במיקרוביולוגיה. זה באמת יכול להיות שינוי פרדיגמה שלא ציפינו. זה יכול להסביר הרבה דברים".

"ישנן הרבה מחלות, מחלות נפוצות מאוד, כגון מחלת אלצהיימר של המוח, סוכרת, שקשה מאוד להסביר כיום גנטית. אולי הרבה מהמחלות הנפוצות מאוד הללו למעשה נגרמות על ידי האפיגנטיקה".

אנחנו רק בהתחלה. ישנם הרבה דברים לא ידועים. אבל מה שברור הוא שזה ישנה את האופן שבו אנו חושבים על עצמנו לתמיד.

"זה עשוי להגיע לנקודה שבה הם מבינים שאתה חי את חייך כמעין שומר של הגנום שלך. אז אתה צריך להיזהר, כי זה לא רק אתה. אתה לא יכול להיות אנוכי, אתה לא יכול לומר "אני אעשן" או "אני אעשה..." את מה שזה לא יהיה, "כי אני מוכן למות מוקדם". אתה גם כן שומר על זה למען הילדים והנכדים שלך".

×

כדי להשלים את התמונה על "גלגולים", צפו בהסבר קצר על התיאוריה של הפסיכולוג הידוע, קרל יונג, על התת-מודע הקולקטיבי.

×

המרוץ אחר משמעות - לומדים לחיות מתוך מודעות

שלום וברוכים הבאים לסדרת הסרטונים "המרוץ אחר המשמעות". בסרטון זה נעסוק ב"תת המודע הקולקטיבי".

הרעיון של תת המודע הקולקטיבי הינו קרוב לוודאי התרומה הגדולה ביותר של יונג לפסיכולוגיה עמוקה.
על פי התאוריה של יונג, תת המודע מתחלק לשתי קטגוריות שונות: תת המודע האישי ותת המודע הקולקטיבי.

תת המודע האישי עשוי מכל מה שקרה לכם במהלך קיומכם האישי. כל ההדחקות, הזכרונות הנשכחים והנסיון האישי נמצאים בתת המודע האישי.

"תת המודע הקולקטיבי", מצד שני, הינו טרנספרסונלי (יוצא מגדרי הפרט). זוהי שכבה משותפת של תת המודע. בנוסף לזהות האישית והייחודית שלכם, אתם שייכים לקטגוריית גוון מסויימת. למשל, המין שלכם, הרקע הדתי והתרבותי, תקופת היסטוריה מוגדרת, מיקום גיאוגרפי וכו'. כל הקטגוריות הללו תורמות בצורה משמעותית להרגשת הזהות, מערכת הערכים, מערכת האמונה, לחוש האסטטיקה, לשאיפות ואף לחרדות שלכם. בנוסף להיותכם אדם פרטי, אתם שייכים לקהילה רחבה יותר. הזכרונות, ההיסטוריה והאמונות של הקהילה הזו הינם "מורשת האבות" הטבעית שלכם ויש להם תפקיד חשוב במי שאתם.

ברמה שאפילו מעבר לקטגוריות והזהויות הקבוצתיות הללו, כבני אדם, כולנו חולקים באופן טבעי זהות ללא קשר למקום וזמן הולדתנו.
ואפילו מעבר למין האנושי, כולנו מחוברים לכולם, ומעבר לכך, כולנו, בסופו של דבר, ביטוי של היקום.

אחד המקורות הבסיסים ביותר לדרך שבה תת המודע הקולקטיבי מבטא את עצמו הוא המיתולוגיות והאגדות. היה זה דרך השוואה בין מקורות מיתולוגיים, שיונג הבין לראשונה כי דימויים ודפוסי התנהגות מסויימים משמשים כאבי-טיפוס אוניברסליים ומבטאים את עצמם בכל המיתולוגיות ללא קשר למקור המיתולוגיה.
אנו יכולים להזדהות במהלך תקופה מסויימת בחיינו עם אגדה אחת או יותר. חישבו לדוגמה על איקרוס שעף קרוב מידי אל השמש או על כיפה אדומה העומדת בפני הזאב שרוצה לטרוף אותה. יתכן שמצאנו את עצמנו עומדים מול גורגונה המאבנת את המביט בה ישירות, או לכודים במבוך עם מינוטאורוס (חציו אדם חציו שור) כשאנו זקוקים לעזרה ולסיוע של האלים הנדיבים שיספקו לנו כלי נשק קסומים שיאפשרו לנו להשמידו.

מטרת הפסיכולוגיה של יונג היא קודם כל להיות מודעים ולהבין את הדחפים המגיעים מתת המודע הקולקטיבי. שנית, להיות מונחים על ידם, להתאים את עצמנו וללמוד את הדחפים הקולקטיבים הללו בנפשנו ובו-בזמן לא לאבד את הריבונות האישית שלנו.

×

2) לפי הטקסט של השיעור, כיצד כל דור שנולד מקבל את הידע העצום שנרכש בעולם במשך כל תקופת קיומו?

3) ד"ר ג'ון א. בארג (John A. Bargh) הוא פסיכולוג חברתי שערך מחקרים רבים בתחום התהליכים התת-הכרתיים בהתנהגות החברתית של בני האדם. כמו כן התמקד בנושא הרצון החופשי. בספרו "האם אנחנו חופשיים? הפסיכולוגיה של הרצון החופשי" הוא מציין:

"להתייחס לרצון החופשי ככוח מחוץ לחוקי הטבע זה כמו להתייחס ליצירתיות ואינטואיציה של האדם כמשהו קסום, הנוצר על ידי ניצוץ כלשהו. הטענה שהתופעה עצמה היא המקור ולא נגרמת על ידי תהליך אחר, מהווה הודאה שאנחנו לא יודעים מה גרם לה, כמו ששפינוזה (פילוסוף יהודי-הולנדי במאה ה-17) ניסח זאת: 'אנשים מאמינים לעצמם שהם חופשיים, פשוט כי הם מודעים למעשיהם, ולא מודעים לגורמים שלפיהם פעולות אלו נקבעו'".

בהתייחס לדבריו של ד"ר ג'ון א. בארג, ובהסתמך על מה שדובר בקטע הלימוד האחרון על חופש הבחירה, האם ד"ר ג'ון א. בארג עצמו בחר להיות פסיכולוג חברתי? האם כתב את הספר הזה מרצונו החופשי? 

נמק את בחירתך.

4) להלן הקליפ שבו התבקשת לצפות בשיעור השני, וכן אותן שאלות שהתבקשת לענות עליהן. כעת, לאחר היכרות עם דבריו של הפסיכולוג החברתי, ד"ר ג'ון א. בארג, האם תוכל לענות שנית על השאלות הבאות? 

אילו רצונות מתעוררים בך עכשיו בעקבות הצפיה בקליפ?

 האם אתה יכול לזהות מאין התעוררו בך הרצונות האלו? 

 האם לפי הרגשתך, הייתה לך אפשרות לשלוט בהם? 

השווה את תשובותיך הנוכחיות לתשובות שענית לאותן השאלות בשיעור מספר 2. האם מצאת הבדלים? אם כן, נסה לשער מה השפיע על דעתך.

5) בחר משימה אחת מתוך השתיים הבאות:

  • כתוב שיר קצר בחרוזים בנושא "הרצון החופשי" או "חופש הבחירה".
  • כתוב התייחסות קצרה לנושא של חופש הבחירה (מה דעתך, האם אתה מזדהה או מרגיש התנגדות).

האם הרגשת שהבחירה בין שתי המשימות שהיו לפניך הייתה בחירה חופשית?

מה לדעתך יכולים להיות הגורמים שהשפיעו על בחירתך?