שיעור מס' 2 - עצירה בהתפתחות

×

אנחנו רואים שילדים נמשכים רק למה שמעניין אותם, למה שטוב להם. כי האדם הולך לפי הרצון שלו. כלומר, אנחנו צריכים לבדוק ולראות לאן הרצונות שלנו מתפתחים היום.

 

מדור לדור התפתחנו על ידי הרצונות. בראשית הימים הרצונות שלנו היו די בסיסיים – למזון, למין, למשפחה וכדומה. סביב תחומים אלה התרכזו חיינו. בהמשך התפתחה הטכנולוגיה ופינתה לנו חלק מהיום לעיסוקים נוספים. התעורר בנו רצון לייצר דברים ולמכור אותם, לקנות דברים שאחרים מייצרים. כך התפתחו התעשייה, המסחר והמדע, והחלו להיווצר עודפים במין האנושי, שגרמו לכך שלא כולם חייבים להיות ממש קשורים לקרקע. זמן נוסף התפנה, חלק מהאנשים נמשכו לעסוק גם בחכמה, בכתיבה, ביצירת תרבות, ונוצר לזה ביקוש בכל שכבות העם. המשכנו הלאה, התארגנו במדינות, הקמנו תעשייה רחבה ומתקדמת יותר, גילינו יבשות ועוד ועוד. האדם מתפתח מתוך זה שהוא כל הזמן רוצה יותר ויותר, לכבוש יותר ויותר. ובאמת, במאה הקודמת כבר התחלנו לצאת לחלל, לחדור עמוק אל תוך האדמה ואל מעמקי הים, להגיע לאן שרק אפשר.

 

אבל פתאום, התגלתה בכל הנטיות האלו מעין עצירה כללית, כמו שקורה לעיתים בחיינו הפרטיים כשמרגישים שכל דבר שאנחנו עוסקים בו מייאש אותנו די מהר ובא לנו לעזוב הכול. כך הגענו אל שנות השישים של המאה העשרים, לדור מיוחד שהתחיל לזלזל בכל ההתפתחות המודרנית ולהרגיש חוסר טעם וחוסר עניין בכל העיסוקים האלה.

 

קראו להם "ילדי הפרחים". חשבו שנפלה עליהם איזו עייפות, כי זה היה לא רחוק ממלחמת העולם השנייה. חשבנו שאולי הם כאלה , כי הם הדור הראשון שנולד אל תוך מציאות שבה השפע מובן מאליו. אך לא זו היתה הסיבה. העניין היה עמוק הרבה יותר. כתוצאה מהתפתחות הדורות ,התעורר בצעירים האלו רצון מפותח יותר מהרצון שהניע את בני הדור הקודם. הם רצו לדעת בשביל מה הם חיים, ומה בעצם קורה פה. הם קמו וצעקו: "אנחנו צועדים דרך 'מטחנת בשר' אל איזו תהום, ולא נשאר מאיתנו כלום. הופכים אותנו לרובוטים, כדי שמישהו שם למעלה יתעשר על גבנו. אנחנו לא מסכימים להמשיך לצעוד בדרך הזו".

 

הרצונות שלנו המשיכו להתפתח יותר ויותר, עד שבדורנו מגיעים הדברים לכדי דכדוך וייאוש כללי שכזה. אנחנו רואים שיש איזו מגמה כללית בטבע שלנו, בטבע הכלל אנושי. אנחנו מגיעים למצב שאנחנו שואלים: מה יש לנו בחיים? חיים מפני שחיים? רק כדי למלא מעט את עצמנו? רק כדי לא לסבול?

 

היום , הרבה אנשים כבר לא מקבלים מהחיים שמחה, התפתחות ופריחה, אלא התחושה הרווחת היא ש"אין מה לעשות, אלה החיים". דווקא בדור שיש בו הכול, יותר ויותר אנשים נכנסים לדיכאון. בעצם, מה חסר לנו? אפשר לרכוש איזה מקצוע שנרצה, לעסוק באומנות, במוזיקה, באינספור תחביבים, אפשר לטייל ולבלות בכל העולם. אבל אנחנו רואים שהרצון שהתפתח בנו, שהוא כל המהות שלנו, כאילו לא מכוון אותנו לכלום. אין לנו משיכה לשום דבר שהכרנו עד כה. וזה המיוחד בדורנו.

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

  • עצירה בהתפתחות הרצון עד לייאוש כולל.

נושאי משנה

  • דווקא בדור שיש בו הכול, אנשים מגיעים לייאוש.
  • הרגשת הייאוש היא מגמה כללית בטבע האנושי. 

מקורות

"המבנה העצבי שלנו מתוכנת מראש, כדי לחפש סיפוק ו"להרגיש טוב" ולא משנה מה הסיבה. כל התנהגות אלטרואיסטית, כביכול, משמשת אינטרס אישי בדרגה כזו או אחרת".

sustainablehistory.com

אתגרו את עצמכם

1) זה הזמן להכין לעצמך כוס קפה, להתרווח בכיסא ולהקשיב בכיף לשיר הבא:

בסולם של מ - 1 עד 10, באיזו מידה אתה מרגיש את שטף הרצונות שעליהם שר הזמר בחיים שלך? 10 – זה בול החיים שלי, 1 – בכלל לא מרגיש את זה, אני מסתפק במועט.

2) כמה פעמים שאלת את עצמך בתקופה האחרונה מה הטעם בחיים שלי? בשביל מה אני עושה את כל זה? איפה אני ואיפה כולם?

3) למה יש כזו מגמה כללית בטבע שמביאה אותנו לייאוש כללי מכל העיסוקים שלנו?

מה יכול היה לתת לך היום הרגשה של מילוי וסיפוק?

4) הדיכאון היא אחת מהבעיות החמורות בעולם המערבי. לפי נתונים רשמיים, כ-121 מיליון אנשים ברחבי העולם סובלים מדיכאון. להלן ציטוט מתוך מאמר של הפסיכולוג האנגלי, ג'רי קונרד (Jerry Kennard), בנושא דיכאון והחיים המודרניים:

"אנחנו יותר חרדים ומיואשים מאי פעם, והמצב אינו משתפר אלא הולך ומחמיר. הטיעון שלפיו הטכנולוגיה תגן עלינו ביום מן הימים מפני מחלות ומצוקה ותאפשר לנו יותר שעות פנאי ובהתאם לכך יותר אושר, נראה לא רלוונטי מתמיד".

חזור אל השיעור הראשון ביחידת הלימוד הראשונה, ובהסתמך על חומר הלימוד בשיעור זה, כתוב מהם הצדדים החיוביים בהתגלות המשבר בכלל ובעיית הדיכאון בפרט.