שיעור מס' 6 - נחוץ תיקון

×

באמצע – בין האהבה לשנאה שיש בינינו – נמצא המשבר. מה מהות המשבר? הוא מבהיר לנו שאם לא נהפוך את השנאה לאהבה, אם לא נבנה אמון אמיתי בינינו, לא נוכל להתקיים על פני האדמה. למרות משברי הבנקים, פצצות האטום וכל יתר ההמצאות, אנחנו צריכים להתחיל לראות שהמערכת הזו היא עגולה, מחוברת. והיא כבר כזו, נרצה או לא נרצה. אנחנו נמצאים בתוך מערכת סגורה, אנלוגית, מקושרת, שכולה עמוסה בחימוש ובשנאה. אין לנו ברירה, אנחנו חייבים להתהפך.

 

המשבר מבהיר לנו שבתוך מערכת מקושרת, אם לא נהפוך את השנאה לאהבה, נגיע למצב שגם לא יהיה לנו מה לאכול. אלה כבר לא בעיות שאפשר להמשיך לזלזל בהן, כמו חינוך הילדים. עכשיו המשבר הכלכלי עומד לגעת לנו ממש בבשר. אנשים רבים כבר לא מסוגלים לספק לעצמם ולבני משפחתם את צורכי הקיום ההכרחיים כדי לחיות. וכשהמדינות שלהם לא יספקו להם מענה הולם, הם יצאו לרחובות ויהרסו כל דבר שיעמוד בדרכם. פשוט יחריבו את כולם ואת הכול.

 

חוסר ההתחשבות ההדדית יביא לכך שאף מדינה לא תוכל להסתדר עם הבעיה הזו, גם אם היא עשירה מאוד, כמו גרמניה או ארה"ב. גם אם באוצר המדינה יימצאו הון רב ומחסנים מלאים במזון, לא תימצא הדרך לספק לכל אדם קיום בכבוד. מדוע? כי אנו לא רגילים להתחשב באחרים. כבר היום, חצי עולם כמעט מת מרעב, בזמן שבחצי השני נזרק לפח מזון בכמות שהייתה מספקת לכלכל את כל בני האדם באשר הם.

 

יוצא שאם לא נגיע לאהבה, אנחנו לא נשרוד ונידרדר לחורבן כללי. ואולי עדיף לא להשתמש במילה הזו, אהבה, שנשחקה, הפכה סתמית וריקה מתוכן. אז במקום אהבה בואו נגיד – התחשבות מלאה ושלמה, הרגשת צורכי הזולת, מילוי צורכי הזולת, דאגה לסיפוקו. אל המצב הזה אנחנו חייבים להגיע. אם לא, החיים שלנו על פני כדור הארץ יסתיימו.

 

התחשבות כזו פירושה שעלינו לפעול לא רק לטובת עצמנו, אלא מתוך דאגה גם לטובת האחרים. ודאי שאיננו צריכים להכיר כל אדם ואדם בעולם באופן אישי, אבל בתוכנו צריכה להיות איזושהי הרגשה שאנחנו יחד, שאנחנו דואגים לכל האחרים כמו שאנחנו דואגים לעצמנו.

 

והשאלה היא, כיצד נוכל להגיע לשינוי גדול כל כך? התשובה אחת: חינוך מחדש. הרי תמיד הלכנו עם האגואיזם המתפתח שלנו, "קרענו את העולם" וסידרנו אותו איך שנוח לנו. אבל עכשיו, בפעם הראשונה בהיסטוריה, כל הנסיבות מחייבות אותנו לטפל בעצמנו, לארגן לעצמנו חינוך גלובלי ואינטגרלי – חינוך שיביא אותנו להתחשבות, שיעשה מאיתנו "ילדים טובים" כמו בגן, כי בלי זה "הגן" שלנו לא יוסיף להתקיים.

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

ללא מהפך משנאה לאהבה, המשבר יחריף עד למצב שבו לא נצליח לספק לעצמנו את התנאים ההכרחיים לקיומנו.

נושאי משנה

  • המשבר הפיננסי מוציא המוני מובטלים לרחובות. רק התחשבות הדדית זה בזה תוכל לספק להם את הצרכים לקיום נורמלי.
  • עלינו לסדר את כל הרצונות שבנו כך שלא נשתמש בהם לטובת עצמנו בלבד, אלא מתוך התחשבות באחרים.
  • עלינו לבנות בתוכנו הרגשה שאנחנו יחד, שאני דואג לאחר כמו שאני דואג לעצמי.
  • עד היום התקדמנו עם האגו המתפתח. בפעם הראשונה אנחנו צריכים לטפל בעצמנו על ידי חינוך גלובלי אינטגרלי, שיביא אותנו להתחשבות בזולת.

מקורות

"אנחנו הדור הראשון שביכולתו לעשות זאת, לשלב את הכח של מוסר גלובלי עם העוצמה של היכולת שלנו לתקשר ולהתארגון בצורה גלובלית".

portal.kbb1.com

"קריאה לכל בני האדם להגדיר את עצמם כבני משפחה אחת".

web.pdx.edu

"עלינו לאמץ יותר חיבה ציבורית, ולדאוג שלא נהיה אדישים לאינטרסים של החברה, גם על חשבוננו".

fore.research.yale.edu

אתגרו את עצמכם

1) להלן ציטוט מתוך השיעור:

"תמיד הלכנו עם האגואיזם המתפתח שלנו, "קרענו את העולם" וסידרנו אותו איך שנוח לנו. אבל עכשיו, בפעם הראשונה בהיסטוריה, כל הנסיבות מחייבות אותנו לטפל בעצמנו, לארגן לעצמנו חינוך גלובלי ואינטגרלי – חינוך שיביא אותנו להתחשבות, שיעשה מאיתנו "ילדים טובים" כמו בגן, כי בלי זה "הגן" שלנו לא יוסיף להתקיים".

אחת התגובות האופייניות לפתרון המשבר העולמי באמצעות החינוך האינטגרלי היא, "אתם באמת נחמדים, אבל לא מציאותיים. איש אינו יכול לעשות משהו שמנוגד לאינטרסים שלו, להתעלות מעל הצרכים של עצמו (האגו) ולהתחשב בזולת באמת".


פרופ' אייל וינטר, כלכלן, ראש המכון לרציונליות באוניברסיטה העברית, מסתכל על הנתינה מנקודת מבט ריאלית ותועלתנית, כחשבון פשוט של יצר ההישרדות. בדבריו אפשר למצוא תשובה גם להסתייגות שלעיל.
 

2) האם אתה יכול לדמיין לעצמך מציאות שבה אתה דואג לזולת, חושב עליו ומתחשב בו בכל רגע ובכל פעולה בחיים שלך?

3) חשוב רגע על החברים שלך, על המכרים ובני משפחתך. בסולם של 1 עד 10, עד כמה אתה מאמין שבכוחה של שיטת החינוך האינטגרלי לחולל בהם את השינוי המיוחל, שבכל דבר הם ידאגו לזולת ויתחשבו בו?

4) מה להבנתך מייחד את החינוך האינטגרלי ביחס לשאר הפתרונות והשיטות?

5) נסיים בחיוך.

העולם מתגלה לנו כמקושר. העתיד שלנו תלוי בהבנה עד כמה הוא מקושר. חלק מהאנושות אינו מודע לכך וחלק אחר, לא זו בלבד שמודע לשינוי, אלא מנצל את הידע להתפתחות ומקדים את הקדמה עצמה. הנה דוגמה...