שיעור מס' 5 - על האדם להפוך את רצונו כך שיעבוד לטובת הזולת

×

כעת אנו מגיעים לשאלה, מה עלינו לשנות בתוכנו כדי להיות מותאמים יותר לטבע. כאשר אנו נמצאים באיזון עם הטבע, מצבנו נוח, יפה, טוב, ואנחנו לא מרגישים שום לחץ מצד הטבע. אך כאשר הטבע לוחץ עלינו, זה בא לידי ביטוי במכות אקלים, בצונאמי, במחלות, במלחמות, בגירושין, במגיפות ועוד. אז מה עלינו לשנות בתוכנו כדי להגיע לאיזון?


החיפוש אחר התשובה לשאלה זו מוביל אותנו לחקר טבע האדם. טבע האדם הוא רצון - רצון לחיות, רצון להרגיש טוב, רצון ליהנות. כלומר, אני כל הזמן רוצה למלא בי משהו שנקרא רצון. והרצונות האלו תמיד מפעילים אותי כשהם מתרוקנים ממילוי, מהנאה. כשאני עייף, אני רוצה למלא את הרצון הזה במנוחה. כשאני רעב, אני רוצה למלא את הרצון הזה במזון וכן הלאה. כל הרצונות האנושיים נחלקים לחמישה סוגים בסיסיים: אוכל, מין, משפחה, כסף, כבוד, שליטה וידע. כל הרצונות האחרים שקיימים הם למעשה תת רצונות שנמצאים בתוך חמשת הרצונות האלו.


אם אני מבין שאין לי ברירה, ושכדאי לי להתחבר עם האחרים באמצעות הרצונות האלו, כדי שכולנו נהיה מותאמים לאותו כוח הטבע, לאותו חוק אחד, אז מובן שאני צריך לתקן כל רצון שקיים בי כך שיפעל בחיבור עם האחרים. כל הרצונות האלו יחד נקראים "רצון ליהנות", רצון לקבל מילוי.


עליי לכוון אפוא את הרצונות האלו כך שהם יהיו לטובת כולם. אם אני משתדל למלא את הרצון שלי לבד, הוא נקרא רצון אגואיסטי. אם אני מכוון כל רצון שלי כך שיהיה גם לטובת כולנו יחד, שאני מקבל לטובת כולם, כי אין ברירה ואנחנו כמו משפחה אחת, אז אני חייב לקחת את כולם בחשבון ולחשוב על כולם כאחד. עליי לכוון כל רצון ורצון שבי לטובת כולם. כמו החוק האחד הזה שמחייב אותי. והשאלה היא איך עושים זאת.
 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

אנחנו צריכים לכוון את הרצון שלנו ליהנות כך שיעבוד לטובת כולם.

נושאי משנה

1. הטבע של האדם הוא רצון ליהנות.
2. הרצון ליהנות נמצא בדרך כלל במצב יחסית ריק.
3. הרצונות מתחלקים לבחינות שונות.
4. כדי להיות מותאמים לטבע עלינו לתקן את הרצון האגואיסטי שלנו.
 

מקורות

"אנחנו מאותגרים לעלות מעל הדאגות האינדיבידואליות, הצרות, התחומות שלנו, אל דאגות יותר רחבות של כל האנושות".

libertynet.org

"הטענה היא שאם אנשי העולם היו מפתחים הערכה הוליסטית יותר של קשרי הגומלין המורכבים המקשרים אותנו זה לזה ואל הטבע, היינו מפנימים השפעות חברתיות וסביבתיות חיצוניות ולוקחים בחשבון את רווחתם של הדורות הבאים בקבלת החלטות היום".

jsterman.scripts.mit.edu

"האדם, איבד את דרכו והתערב באופן כוחני בטבע. הוא הרס את היערות, ובכך אף שינה את תנאי האטמוספירה ואת האקלים".

vhemt.org

"מערכות שיתופיות בטבע שורדות ומשגשגות, והמין האנושי יכול להשתמש בכוח זה על מנת לבנות את עצמו באופן יצירתי, או שישתמש בצורה ההופכית של כוח זה ובכך יגרום להרס מוחלט".

ted.com

"אמונתנו כי אנו נבדלים מן הטבע, לא יכולה להיות רחוקה יותר מהאמת. למעשה אנו זרוע ארוכה של הטבע ושל כוחות היצירה הפועלים, שמעצבים את עולם הטבע שבו אנו חיים".

equilibrauk.com

אתגרו את עצמכם

1)  שני קופי קפוצ'ין שהוכנסו לכלוב במסגרת ניסוי מדעי הועמדו בפני אתגר מעניין. בצד אחד של הכלוב הונחה קופסה סגורה עם אגוזים, ובצד השני הונחה אבן חדה. הקופים הופרדו זה מזה על ידי מחיצה שקופה עם פתח קטן במרכזה, מצד אחד קוף עם אבן, מצד שני קוף עם קופסה סגורה. כדי לאכול את האגוזים יש צורך גם בקופסה וגם באבן. מה יעשו הקופים? לפניכם, בקליפ הבא, התשובה (החל מדקה 2:06 מתואר ניסוי אחר. אין צורך לצפות גם בו).

×

שיתוף פעולה והוגנות של קוף

קופסת אגוזי לוז ואבן צור שבעזרתה אפשר לפתוח את המכסה.

צריך את שניהם כדי להשיג אגוז, אבל הם מופרדים זה מזה על ידי מחסום שקוף.

לוולקן יש את האבן, אך אינו יכול להגיע לאגוזים. לוירג'יל יש את האגוזים, אבל הוא יודע שהוא לא יכול לאכול אותם ללא האבן.

וולקן מציע את הכלי בזריזות. עליו לקוות שוירג'יל פיקח דיו לפתוח את המכסה והוגן דיו לתת לו את חלקו.

וירגיל מתאמץ. אין לו את הכישורים של חברו. ווולקן נעשה חסר מנוחה.

בסופו של דבר האבן חודרת דרך המכסה, אבל האם ניתן לסמוך על וירג'יל שיחלוק את האגוזים? עם האגוזים מחוץ להישג ידו של וולקן, זה בוודאי מפתה ביותר לקחת את הכול.

שלושה אגוזים! חלוקה צודקת.

וולקן ווירג'יל השתמשו בעבודה צוות כדי לנצח את "המערכת".

×

להלן ציטוט מתוך השיעור:

"עליי לכוון אפוא את הרצונות האלו כך שהם יהיו לטובת כולם. אם אני משתדל למלא את הרצון שלי לבד, הוא נקרא רצון אגואיסטי. אם אני מכוון כל רצון שלי כך שיהיה גם לטובת כולנו יחד, שאני מקבל לטובת כולם, כי אין ברירה ואנחנו כמו משפחה אחת, אז אני חייב לקחת את כולם בחשבון ולחשוב על כולם כאחד".

חזור לטקסט של שיעור מס' 3 ובהסתמך עליו ענה על השאלה הבאה: מה מונע מאיתנו, בני האדם, לכוון את הרצון שלנו לטובת האחר, בשונה משני הקופים בניסוי? 

2) מהי הדרך הנכונה לשימוש ברצון ליהנות?

3) בני הקיצ'ואה (Quechua) הם קבוצה אתנית שחיה בהרי האנדים באקוודור. אורח החיים המיוחד שלהם משמר מסורת והיסטוריה בת אלפי שנים. הצטרף אלינו לביקור בכפרו של אלברטו טאקסו, אחד מבני הקיצ'ואה ששם לעצמו מטרה לשמר את התרבות הייחודית של הקיצ'ואה ולפרסם אותה. 

×

הזמנה

שמי אלברטו טאקסו. אני קצ'ואני, בן הקהילה הקצ'ואנית באקוודור.

התפקיד שלי והאחריות שלי הינם לשמור, לשמר, להפיץ ולהעביר הלאה את חכמת אבותינו, חכמת סבינו וסבותינו.

ישנו משהו שאבותינו תמיד דיברו עליו, משהו ששמעתי מאז שהייתי ילד קטן:

נבואה האומרת כי יבוא יום בו הנשר והקונדור יעופו יחד באותם השמיים.

הכוונה היא, שהטכנולוגיה, אותה מייצג הנשר, תשמש לצורת היחסים ההרמונית עם הטבע שאותה פיתחו בני העמים המקומיים.

לפיכך, הנשר מייצג את הטכנולוגיה, והקונדור מסמן את צורת החיים ההרמונית עם הטבע, ו"לעוף יחדיו" משמע, שהטכנולוגיה תשמש את הילידים המקומיים על מנת שיוכלו לשמר ולהסביר לאחרים את צורת החיים המבוססת על הרמוניה.

יש לי מסר מקרב ליבי לכל מי שיש לו ההזדמנות לצפות בסרטון הזה: הבה נאפשר למה שאנו חשים בליבנו להתממש בחיינו ביום-יום.
בכל העולם, בכל התרבויות, אנשים חשים בנקודה מסויימת את הצורך להכניס הרמוניה אל תוך חייהם.

כולנו מרגישים בנקודה מסויימת בחיינו מעין צמא, רצון עז לשנות את חיינו, את השיגרה של עבודה, שינה, אכילה, וחזרה על אותם דברים בכל יום ויום.

כולנו חשים את הצורך לחיות בהרמוניה עם כל ביטויי הטבע השונים.

ההזמנה שלי היא לעשות זאת! הבה נסמוך על האינטואיציה שלנו, הבה נלך אחר ליבנו.

בואו נעצור לרגע ונביט על חיינו מנקודת מבט רחבה יותר. אז אנו נבין שישנם בחיים דברים חשובים יותר מלהעביר את כל סוף השבוע בסופר מרקט בנסיון לקנות כל מה שאפשר על מנת לחוות סיפוק רגעי.

אני חוזר, ההזמנה היא ללכת אחר ליבנו, לעצור לרגע, להביט על חיינו מנקודת מבט גבוהה יותר.

ואז נראה בבהירות שחיינו חשובים הרבה יותר מהסופר-מרקט.

ובכן, אני מקווה שזה היה מועיל.

×
אלברטו טאקסו מדבר על חיים בהרמוניה עם הטבע ועל כוח אחר שמונע מאיתנו זאת. מהו אותו כוח?

4) איך מתואר הכוח הזה בטקסט של השיעור?

5) האם טאקסו מציע פתרון לחיים בהרמוניה? 

6) האם אתה יכול להציע פתרון לחיים בהרמוניה?  

7) לפי הטקסט של השיעור, אני מבין שאני צריך לתקן את הרצון ליהנות...

8) לסיום השיעור צפה בקליפ הבא מתוך הופעה של להקת "הדור האחרון". מה כולם רוצים? בסך הכול להיות מאושרים. השאלה היא כאמור, איך...? על כך בקטע הלימוד הבא. בינתיים, אנחנו מזמינים אותך לשלוח לנו לינק לשיר אחר, שמתאר את אחד מהרעיונות המרכזיים בשיעור. העתק את הקישור והדבק אותו כאן.