סיכום יחידת לימוד מס' 5

קשר של ערבות ותלות הדדית קושר בין כל המערכות בטבע – דומם, צומח, חי ובני האדם. בשנים האחרונות גילינו שאנחנו תלויים זה בזה לא רק ברמה האישית אלא גם ברמה הבינלאומית. זהו תהליך מתמשך שהביא אותנו להרגשה שאנחנו נמצאים על פני כדור ארץ אחד שמשמש כבית לכולנו. הגענו לשלב בהתפתחותנו שבו הערבות ההדדית כבר מחויבת המציאות. הערבות היא רשת קשר שאינה מאפשרת לנו לברוח. לראשונה בהיסטוריה האנושית ההתפתחות שלנו מחייבת קשר של ערבות.

להמשך הקשר האגואיסטי בינינו יהיו השלכות הרות אסון. אנחנו רואים ומרגישים שאסונות טבע ומשברים הפוקדים מדינות בעולם משפיעים על כל שאר העולם, ואין לאן לברוח.

במאה השנים האחרונות יצרנו על פני כדור הארץ רשת קשר עשירה ורבגונית שמחברת את כולנו. חוק הערבות ההדדית פועל על כל אזרחי העולם וקושר ביניהם. זה בא לידי ביטוי ברמת הכלכלה, המסחר, התעשייה, המעורבות של כל מדינה בעניינים של שאר המדינות ועוד. כיום כל מדינה מחשבת את צעדיה בהתאם לשאר המדינות. אלא שרמת התלות ההדדית בכל העולם דורשת כבר קשר יותר פנימי, כמו במשפחה. קשר התלות ההדדית בינינו דורש התחשבות, הסכמה ותמיכה, בדומה לקשר בין בני משפחה. מערכת היחסים המוכרת כבר לא פועלת, והסיבה היא אחת: הגענו לשלב שבו נדרש קשר יותר פנימי.

ביצירת הקשר החדש, הפנימי, בינינו אנחנו לא צריכים להשתנות, אלא רק להתעלות מעל להבדלים לערבות ההדדית. עלינו ללמוד את טכניקת הוויתור מעל להבדלים ולפערים בינינו. גם בין המדינות קיימת מערכת יחסים הדומה לזוגיות שבה צריכים ללמוד לוותר ולהתחשב זה בזה.

עלינו להגיע, על ידי חינוך לערבות, להרגשת קרבה הדדית שתחייב אותנו לשנות את היחס לאחרים.
מדינות העולם מתקיימות במערכת אחת הדומה ללגו, שבה כל תנועה פרטית משפיעה על כולם. החברה האנושית פועלת באופן אינטגרלי בדומה למכונה שאם חלק אחד בה יחסר, היא לא תפעל. מערכת הקשרים העולמית ההדוקה יצרה מצב שבו ניתן לדמות אותנו ל"אדם אחד". ההתפתחות דורשת מאיתנו יחס הדדי נכון, כי בלעדיו חיינו יהיו נוראים. זה דומה לערבות הדדית המתגלה ביחידת קומנדו שבה חיי כל חייל תלויים בחבריו. העולם נמצא בבלבול כי נדרש מאיתנו להיכנס לקשר רגשי נפשי, שאנחנו לא מכירים. באמצעותו נתקן את הכלכלה, המסחר, התעשייה וכל שאר התחומים בחיינו.

עלינו לפתח שיטה פסיכולוגית חדשה לבניית קשרים, מעבר לכל הקשיים וללא דיכוי שלהם, כמו שכתוב "על כל פשעים תכסה אהבה". הסכם כתוב לא יחזיק מעמד בשעת משבר. רק קשר מלב אל לב יעזור. ההצלחה שלנו תלויה רק בקשר הנכון בינינו שנקרא "ערבות הדדית".

מתוך הרגשת הערבות ההדדית נקבע חוקים חדשים, כמו במשפחה. הערבות תספק הרגשת ביטחון בכל מקום בעולם. החינוך לערבות הוא העיקר, הוא יביא בהדרגה לשינוי היחס לאחרים. על ידי ידיעות והפעלות נקבל חינוך אינטגרלי, ונגלה שכולנו חלקים של אדם אחד, "בני אדם". וכשנרגיש את כולם במערכת של ערבות הדדית, נגיע לדרגת חיים חדשה - חיים חוץ גופיים.

אנחנו נמצאים בפִתחו של העולם החדש. אדם שמתקשר עם אחרים מתחיל להרגיש את החיים דרך האחרים. מתוך אהבה לזולת אני מרחיב את החיים שלי, עד כדי כך שאני לא חי בתוכי אלא בהם. כאשר אני נכלל עם כולם במערכת של ערבות הדדית, אני נוגע בנקודה הנצחית שבי.

איך יוצרים שינוי בטבע האדם?

א) האדם צריך לראות ולהרגיש דרך הרבה דוגמאות עד כמה הוא קשור לאחרים.

ב) עלינו לגרום לקבוצות אנשים להתפעל מהערבות ההדדית דרך משחקים, שירים וסרטים.

ג) עלינו להשתמש בכוח הסביבה דרך פרסום הערבות וליצור "הרגל ההופך לטבע שני".

הסביבה חזקה יותר מהטבע הראשון שלי, ויכולה לשכנע אותי לעשות הכול. עלינו לבנות מערכות הסברה, השכלה וחינוך שישפיעו על האדם, על קבוצות, על העם והמדינה ועל כל המדינות יחד, עד שנדע ונרגיש שאנחנו חיים בעולם כמו בבית אחד. 

משימות לסיכום יחידת הלימוד

קרא את סיכום יחידת הלימוד ותמצת אותה בכמה משפטים.

לפי חומר הלימוד של 5 יחידות הלימוד הראשונות, מה ההבדל בין החינוך הגלובלי ומסרים של התנועות הירוקות, לשמירת הסביבה

יש לי נטייה לכעוס ולשפוט אנשים. איך לדעתך עלי להתייחס לתכונות האלה, לפי העקרונות של החינוך הגלובלי?

תן שלוש דוגמאות למערכת הקשר של "ערבות הדדית" שמתגלה היום בעולם; דוגמה אחת במישור של הטבע, דוגמה נוספת במישור של החברה האנושית ודוגמה שלישית מתחום הכלכלה.

היעזר בחומר הנלמד ביחידת לימוד מס' 3, וכתוב מהם "חיים חוץ גופיים", ומהי לפי הבנתך הכוונה ביציאה מעצמי אל האחרים?