שיעור מס' 6 - מה שמעבר להכרחי

×

ככל שאנחנו מתפתחים אנחנו רואים, שעיקר התפתחות האדם היא לא מתוך עצמו, אלא הכול תלוי בחברה. האדם מפתח את החברה, ועל ידי החברה מתפתחים החיים הפרטיים שלו.

 

אפשר לומר שאני תלוי היום באלפי אנשים בכל העולם, אין מדינה שלא משתתפת באספקת הצרכים שלי, החל מאספקת מזון, דרך לבוש, חומרי בנייה, הסקה, קירור וכל מה שיש לי. אם לא בצורה ישירה, אז דרך מדינות נוספות, כשמדינה אחת מספקת את חומרי הגלם ואחרת את המכונות והשלישית את הידע שבעזרתו אנחנו מייצרים את המוצרים והשירותים. ממחקרים עולה כי העולם כולו קשור בקשרים של תלות הדדית.

 

ככל שהעולם נכנס יותר ויותר להתמקצעות כזאת, שבה לכל אחד יש את המומחיות שלו, אך יחד עם זאת העבודה שלו מחוברת בהרמוניה עם יתר בני האדם, אז אנחנו יכולים לספק לעצמינו אלפי מוצרים נוספים, מעבר למעט לחם, יין ובשר, שהאדם היה מספק לעצמו בעבר. עם ההתפתחות יכולנו להגדיל את ייצור המזון, הביגוד וצרכינו הבסיסיים. ולאחר מכן התפתחנו כך שהתחלנו לייצר את כל השפע המוכר לנו כיום. ובהתאם לכך התפתחו מומחים בכלכלה, בחקלאות, במכונאות, והתפתחו התרבות, הספרות והמוזיקה.

 

אנחנו רואים שסביב האדם יש תעשיות שלמות לפיתוח מוצרים, שהם מעבר למה שהכרחי לקיום חייו, אך יחד עם זאת הוא גם לא יכול לחיות בלעדיהם, כגון: ספורט ותיירות. מוזיקאי שמופיע בפני אלף איש יכול להרוויח בשעה אחת שכר שנתי של פועל, אף שהאחרון משקיע מאמץ רב כדי להתפרנס. כלומר, אנחנו מעריכים מאוד דברים שאינם הכרחיים לנו. והם כבר הפכו להיות שייכים לתבנית קיומו של האדם, לגופו ממש.

 

אם נעשה חשבון מה אנחנו עושים בימינו לצורך "אוכל נפש" (הצרכים ההכרחיים לקיומנו) לעומת כלל הייצור שלנו, נראה ש-90 אחוז מהדברים שאנחנו מייצרים – אין בהם צורך קיומי. אבל אנחנו כביכול צריכים אותם, כי בלעדיהם אנחנו מרגישים שחיינו ריקים, שגם הם שייכים לדרגת האדם. ודאי שבלית ברירה אדם יכול להתקיים גם במערה, אבל ההתפתחות מחייבת אותו לרצות מעבר לכך.

 

זאת אומרת, הגענו למצב שאם אדם מתנתק מהחברה, הוא ימצא את עצמו חי חיי צער. אולי הוא יוכל לספק לעצמו את הדברים ההכרחיים לקיומו, כדי לא לגווע ברעב, אך בשביל כל היתר הוא צריך להיכנס לקשר, להיות בחברה. הוא צריך להשתתף בייצור של הדברים שהחברה זקוקה להם, ויקבל מהחברה את כל צרכיו. לכן התלות והקשר שלנו לחברה הם הכרחיים.
 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

ככל שהחברה האנושית נעשית גלובלית ומקושרת יותר, האדם יכול לספק לעצמו הרבה מעבר לצרכיו ההכרחיים.

נושאי משנה

1. התפתחות האדם תלויה בחברה.
2. בימינו כל אדם בעולם תלוי באין-ספור אנשים אחרים ברחבי העולם.
3. הצרכים שאינם הכרחיים לקיום האדם הפכו גם הם עם השנים לצורך הכרחי לכאורה.
4. מרבית התוצרים של החברה האנושית הם דברים שאין לנו צורך בהם לקיומנו.
5. התפתחות האדם מחייבת את התפתחות התוצרים שאינם הכרחיים לקיומנו.
 

מקורות

"פרדיגמת הצרכים הבסיסיים תוכל לשמש ככלי לאנליזה, לבחינה יותר מדוקדקת של היחסים בין החברה, הכלכלה, ההתנהגויות הפוליטיות והמוסדיות שלנו ושל השלכותיהם על קיומינו".

complexsystems.org

"המהפכה הטכנולוגית מחליפה במהירות בני אדם במכונות, בכל סקטור ובכל תעשיה בכלכלה העולמית הגלובלית".

converge.org

"מובן מאליו שאנו הפכנו לבעלי מומחיות צרה יותר במקצועותינו, העניין הוא שאנו הולכים ו"מתמקצעים" גם בפעולותינו בחיינו היום יומיים".

longnow.org

אתגרו את עצמכם

1) "מחוברים" הוא ספר על מערכות קשר בין בני אדם. הספר יצא לאור בשנת 2009, ומיד הפך לרב מכר וזכה לביקורות טובות. על חשיבותו של הספר אפשר ללמוד מהעובדה שאחד ממחבריו, פרופ' ניקולס א. קריסטאקיס, נבחר להופיע ברשימת 100 האנשים המשפיעים לשנת 2009 של המגזין "טיים".


הספר מבוסס על המחקר החברתי המקיף ביותר שנעשה אי פעם בהיסטוריה ומציג עובדות רבות, פוקחות עיניים ומעוררות מחשבה על מערכת הקשרים שלנו – בני האדם. הנה ריאיון קצר עם מחברי הספר. מה משותף בין הדברים שאומרים מחברי הספר לבין החומר שלמדנו בשיעור זה ובשיעורים קודמים?
 

×

ראיון עם מחברי "מחוברים" – על השפעת הסביבה על האדם

שלום קוראים, אנו ניקולס כריסטאקיס וג'יימס פאולר, אנחנו המחברים של "מחוברים – הכוח המפתיע של רשתות חברתיות ואיך שהן מעצבות את חיינו".

אחד הדברים המרכזיים שספרנו מנסה להראות זה שהרבה מהדברים שבני אדם חושבים שהם מאד אישיים, כמו: טעם בביגוד, או למי יצביעו, גודל גופם או אפילו הרגשות שלהם  -  אנשים עלולים לחשוב שאושרם תלוי בהחלטות ובפעולות שעשו  -  אנו יכולים להראות שכל ההחלטות הנ"ל אינן תלויות רק בהחלטות ופעולות של אינדיבידואל, אלא בהחלטות ופעולות של קבוצות גדולות של אנשים. שמה שאני מרגיש ורוצה תלוי במה שכל אלו שמסביבי מרגישים ורוצים, ובכל מה שאלו אשר סביבם מרגישים ורוצים.

אנו מדברים על כלכלה - עברנו זמנים קשים בשנה האחרונה, וחלקית בגלל שמה שקורה בתחום הכלכלה מתפשט בין אדם לאדם ובין חברה לחברה דרך המערכת הפיננסית.

אנו מדברים על פוליטיקה - על העובדה שפוליטיקאים טמועים ברשת בה הם משפיעים אחד על השני. אפילו לאזרחים פשוטים יש השפעה גדולה יותר מאשר נדמה להם, משום שהתנהגותם משפיעה על עשרות, ולפעמים על מאות אנשים אחרים אותם הם מעולם לא פגשו.

מה שאנו באמת מנסים לעשות בספר הזה, הוא להביא את המדע לחיי היום יום, על מנת לעזור לאנשים להבין בדיוק מה הם יכולים ללמוד מתוך המדע העצמתי והחדש של הרשתות החברתיות. לדוגמה, במחקר גילינו שאם החבר של החבר של החבר שלך נהיה שמן יתר על המידה, זה מעלה את הסיכוי שגם אתה תשמין. ואם החבר של החבר של החבר שלך הפסיק לעשן, אז תהיה לזה השפעה גם עליך, אם תפסיק לעשן או לא.

בזמנים הקדומים לקיומנו, אם רצית לצוד מסטודון (בעל חיים פרהיסטורי) היית מעדיף להיות פרט A, שכל החברים שלו מכירים זה את זה וכך יכולים לצאת לציד יחד ביתר הצלחה. מצד שני, אם אתה מנסה למצוא מסטודון לצוד - במקרה של פרט A, שכל חבריו מכירים זה את זה ולכן לכולם אותו המידע, אז או שהם יודעים איפה ישנו מסטודון או שלא. אבל עבור פרט B ישנה סבירות גבוהה יותר שלאחד מחבריו תהיה גישה למידע מפרט אחר, הרחוק יותר ברשת, לגבי מיקומו האפשרי של המסטודון.

בספר מוסבר איך אנשים יכולים לקחת שליטה על החיים שלהם, ולראות ולמקם את עצמם לראשונה בתוך רשת של קשרים חברתיים אשר מתפרשת הרבה מעבר לאנשים אותם הם רואים מידי יום.

×

2) לפי הטקסט של השיעור, מוצרי הצריכה שאנו קונים, המיוצרים בכל רחבי העולם, הם דוגמה ל...

3) לפי הטקסט של השיעור, מה השתנה בעולם במהלך ההיסטוריה?

4) אילו רגשות מעוררת בך המחשבה שכל בני האדם בעולם מקושרים זה לזה בתלות הדדית? האם היא מעוררת בך רגשות חיוביים או שליליים, ומדוע?

5) מה מוסיף השיעור הנוכחי על השיעור הקודם?