שיעור מס' 1 - תלות הדדית

×

החזאים צריכים לחשב את האקלים בכל כדור הארץ - מה טיב זרמי המים, מאין הם זורמים ולאן. כלומר, מחברים בין מספר עצום ועשיר של נתונים, ממש לעומק, וכל זאת רק כדי לחשב את הטמפרטורה מחר, את מהירות הרוח או את גובה הגלים. אלה נתונים שחייבים לדעת, כי אנחנו נעים ממקום למקום על פני כדור הארץ, וחשוב לנו לדעת את הנתונים האלה מראש, לצורך מטרות רבות.נדבר מעט על ההדדיות שיש בטבע, בחברה האנושית ובחיים הפרטיים של האדם. נראה עד כמה אנחנו תלויים זה בזה, ועד כמה כל הטבע מתנהג כמנגנון אחד. אנחנו קוראים לזה "ערבות". מה זאת אומרת "ערבות"? - כשאנחנו חוקרים את היקום, אנחנו רואים שכולם, כל המערכות, תלויות זו בזו.

 

הפלנטות מסתובבות סביב השמש, ולרובן יש עוד כוכבי לכת שמסתובבים סביבן. מערכת אדירה, שככל שחוקרים אותה, רואים שחלקיה נמצאים בתנועה הדדית. הם תלויים זה בזה עד כדי כך, שהירח, לדוגמה, שנמצא רחוק מכדור הארץ, משפיע על כל מה שקורה כאן: על הבריאות שלנו, על ההרגשה שלנו, על תנועת המים באוקיינוסים ועל הרבה מאוד שינויים נוספים. השמש ודאי משפיעה עלינו. אנחנו מרגישים כל פיצוץ קטן שמתרחש עליה. יש אומרים שמתרחשות בה תופעות שמסכנות את כדור הארץ, והן עלולות גם לשרוף אותו. כל זה משפיע כמובן על כל המערכות האלקטרוניות שלנו.

 

וכדור הארץ עצמו: אנחנו חיים בעצם על כדור שבוער מבפנים, גועש, והכול נמצא באיזון מאוד מאוד עדין. הביולוגים, הזואולוגים והבוטניקאים אומרים, שכדי לייצר סוג חיים כמו שיש לנו על פני כדור הארץ, היה צורך בתנאים מיוחדים מאוד, שכמעט לא רואים כמותם ביקום; בכל מקרה, עוד לא גילינו אותם, וספק גדול אם הם קיימים בכלל. דרושים אם כן תנאים מיוחדים מאוד, כדי לאפשר קיום חיים. להתפתחות החיים נדרשים הרבה מאוד תנאים שיפעלו יחד בהרמוניה: כוח המשיכה, כמות המים, הלחצים השונים, חום וקור ועוד רבים אחרים. כל אלה יחד יוצרים ודאי נוסחה אדירה, שאם היא מקוימת בדייקנות, אפשר להגיע לתנאים שבהם יכולים להיווצר חיים.

 

אנחנו שומעים בסוף כל מהדורת חדשות תחזית על מזג האוויר: מה צפוי לנו מחר ובימים הקרובים. בדרך כלל עד שבוע ימים מראש, אפשר לחשב מה יהיה מזג האוויר, אבל לא יותר מזה. למה? כי כשמפרטים לנו מה יהיה מזג האוויר מחר או מחרתיים - טמפרטורה, גשם, לחות וכן הלאה, אנחנו מקבלים רק סיכום של הנתונים, כי הנוסחאות שבהן משתמשים מומחי האקלים הן מורכבות ורבות מאוד. אפשר לחשב את התחזית רק בזכות המכשור הרב והמתקדם שקיים, והמחשבים הגדולים שנעזרים בהם.
 

החזאים צריכים לחשב את האקלים בכל כדור הארץ - מה טיב זרמי המים, מאין הם זורמים ולאן. כלומר, מחברים בין מספר עצום ועשיר של נתונים, ממש לעומק, וכל זאת רק כדי לחשב את הטמפרטורה מחר, את מהירות הרוח או את גובה הגלים. אלה נתונים שחייבים לדעת, כי אנחנו נעים ממקום למקום על פני כדור הארץ, וחשוב לנו לדעת את הנתונים האלה מראש, לצורך מטרות רבות.

 

ראינו דוגמה לקשר החזק שקיים בין דומם, שמשפיע על הצומח, שמשפיע על החי, שמשפיע על האדם ולהיפך - איך משפיע גם האדם על כל הגורמים הללו. החיים שלנו תלויים בדומם, כיוון שאנחנו חיים על התוצרת של האדמה ועל מה שיש בתוכה. אנחנו תלויים גם בצומח, כי זוהי החקלאות שלנו, ואנחנו תלויים גם ב"חי", כי אנחנו יצורים חיים הזקוקים למזון שבלעדיו לא נהיה מסוגלים להתקיים. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

חיי האדם תלויים בדומם, בצומח ובחי.

נושאי משנה

1.הטבע מתנהג כמנגנון אחד, בו קיימת תלות הדדית בין כל המערכות שבו.
2. התלות בינינו נקראת "ערבות".

 

מקורות

"אכן, הנסיון לחיות לפי הרעיון שהכל מופרד הוא מה שהוביל לרצף ההולך וגדל של משברים חמורים ביותר העומדים בפנינו כיום".

izquotes.com

"תאורית גאיה שמה דגש רב על מה שנראה כבעיה העתידית העיקרית של כדור הארץ - איכות הסביבה והתפקיד של האנושות בקביעת גורלו של כדור הארץ".

encyclopedia.com

"בשעה שהמערכת הטבעית מתקרבת לקריסה, היא רגישה ומגיבה לגורמים קטנים המעוררים שינוי".

jfs.tku.edu.tw

"הפיזיקה הקוואנטית מגלה אחדות בסיסית ביקום. היא מראה לנו שאנחנו לא יכולים לפרק את העולם לחלקים קטנים ועצמאיים. ככול שאנו חודרים יותר אל החומר, הטבע לא מראה לנו שום "אבני בניין" יסודיים, אלא הוא נראה כרשת מורכבת של יחסים בין חלקים שונים של השלם".

goodreads.com

אתגרו את עצמכם

1) הקטע הבא לקוח מתוך הסרט "Living Systems" – מערכות חיים. צפה בקטע וכתוב מהו הרעיון המרכזי שעובר בו, לדעתך.

×

מערכות החיים

"אני חושבת שכל עוד אתה ממשיך להסתכל על דברים דרך העדשות הפטריארכאליות, הקארטסיאניות, הישנות האלו, אתה לא תראה את העולם כפי שהוא באמת. אתה, אנחנו, כולנו, אנחנו צריכים ראיה חדשה של העולם ואנחנו צריכים מדע מקיף יותר, כוללני יותר, שיתמוך בנו.

ישנה תיאוריה חדשה שעולה כעת, ששמה את כל המושגים האקולוגיים שדיברנו עליהם בתוך מסגרת מדעית, קוהרנטית, אחת. אנחנו קוראים לזה: "תאורית המערכות": תורה של מערכות חיות".

- "מערכות חיות?"

- "כל היצורים החיים, כמו גם מערכות חברתיות ומערכות אקולוגיות.

תראה, התיאוריה הזאת תעזור לנו לקבל תפיסה מוצקה הרבה יותר על המדעים העוסקים בחיים".

- "האם כל אלה הם רעיונות שלך, או האם אנשים אחרים משתתפים בזה? אני מתכוון, האם זה כבר מיושם בתחום מדעי כלשהו?"

- "האם אני תמהונית? זה בסדר סנטור, זהו מדע אמיתי. והרבה מדענים, כולל כמה זוכי פרס נובל עבדו על הרעיונות האלה: פריגושין, בייטסון, מטורנה - רק כדי להזכיר כמה שמות. כן, זהו מדע, אבל מסוג חדש. במקום להתרכז באבני הבניין הבסיסיות, השקפת המערכות מתרכזת בעקרונות של ארגון; במקום לחתוך דברים לחתיכות, היא מסתכלת על מערכת החיים ככלל אחד."

- "איך את יכולה לחשוב בצורה מועילה על דברים בדרך ההוליסטית הזאת? זה מה שאני לא רואה. את יכולה להרהר בהם, את יכולה להסתכל עליהם, כפי שתומס אומר, אבל אם את רוצה לעשות משהו, אם את רוצה להגיע למשהו ספציפי, אז לפי הגדרה, האם אינך צריכה לפרק דברים? איך את יכולה לדבר בצורה מועילה על עץ מבלי לדבר על השורשים שלו, או העלים שלו או הקליפה שלו?"

- "ובכן הייתי יכולה, אפילו בלי לנקוב בשמות החלקים שהזכרת. קארטסיאן (דוגל בתורת דקארט) היה מהסתכל על עץ ומבחינה רעיונית מפרק אותו לחתיכות, אבל כך הוא לעולם לא יבין את טבעו של העץ.

הוגה מערכות יסתכל על עץ ויראה את החילוף העונתי בין עץ ואדמה, אדמה ושמיים. הוא יראה את המחזור השנתי שהוא באמת נשימה אחת גדולה שהאדמה לוקחת דרך היערות שלה, שמספקים לנו חמצן; נשימת החיים, שמקשרת את האדמה עם השמיים ואותנו עם היקום.

הוגה מערכת יסתכל על העץ ויראה את חיי העץ רק ביחס לחיים של היער כולו; הוא יראה עץ כבית גידול של ציפורים, בית לחרקים.

אבל אם אתה מסתכל על עץ ומנסה להבין אותו כמשהו נפרד, אתה תתמה ממיליוני הפירות שהוא מייצר בתקופת חייו, מכיוון שרק עץ אחד או שניים יצמחו מהפירות האלה; אך אם אתה מסתכל על העץ ורואה אותו כחבר במערכת חיים גדולה יותר, שפע הפירות הזה יהיה הגיוני, מכיוון שמאות על מאות של בעלי חיים וציפורים ישרדו בגללם.

תלות הדדית. וגם העץ לא יכול לשרוד בפני עצמו: בשביל לשאוב מים מהקרקע הוא זקוק לפטריה שגדלה בקצה של כל שורש. והפטריה זקוקה לשורש כדי לשרוד והשורש זקוק לפטריה. אם אחד מת  -  השני מת.

וישנן מיליוני מערכות יחסים כאלו בעולם שלנו, בהן אחד תלוי בשני בשביל לחיות. תיאורית המערכות מזהה את רשת הקשרים כמהותם של כל היצורים החיים. רק הבלתי מיודעים היו קוראים לרעיון כזה נאיבי או רומנטי, מכיוון שהתלות הזאת שכולנו חולקים היא עובדה מדעית".

- "רשת של קשרים?"

- "כן, אבל הפעם זו רשת החיים עצמם."

×

האם תוכל להרחיב על כך? 

2) גם הפיזיקאי האוסטרי ד"ר פריז'וף קפרה (Dr. Fritjof Capra) מדגיש ברעיונותיו עד כמה אנחנו תלויים זה בזה ועד כמה הטבע כולו מתנהג כמו גוף אחד. להלן קטע קצר מתוך דבריו בספרו המבטא רעיון זה:
"ככל שאנו חוקרים יותר את העולם, אנו מגיעים להבנה שהנטייה לשייך, להשיג קשרים, לחיות אחד בתוך השני ולשתף פעולה הוא מאפיין הכרחי של יצורים חיים. כמו שאמר לואיס תומאס (Lewis Thomas), שהיה רופא, משורר, בלשן, מחנך, יועץ מדיניות וחוקר: 'אין לנו יצורים בודדים. כל יצור, במובן מסוים, קשור ותלוי בשאר היצורים'".

האם אתה מסכים עם הרעיון של הפיזיקאי ד"ר פריז'וף קפרה?

אם כן, כתוב במילים שלך עם מה אתה מזדהה והרחב מעט, אם תוכל.

אם אתה לא מסכים עם דבריו של קפרה, מתנגד להם או לא רואה בהם שום היגיון, כתוב מדוע אתה מתנגד ונמק את עמדתך.

3) בקטע הלימוד האחרון הופיעו מספר דוגמאות שממחישות את התלות ההדדית בין הפרטים בטבע: התלות בין כוכבי הלכת, התנאים המיוחדים שיש על פני כדור הארץ כדי לקיים חיים, חישובי מזג האוויר שתלויים בנתונים רבים ועוד.
האם תוכל לתת דוגמאות נוספות שממחישות את התלות הקיימת בטבע?

אם יש באפשרותך להוסיף קליפ מעניין בנושא, מחקר או דוגמה מהחיים שלך – זה יהיה נהדר!

לפי הטקסט של השיעור, מה המיוחד בתנאי החיים על פני כדור הארץ?

4) חשבת פעם כמה צירופי מקרים היו צריכים להתרחש במהלך הבריאה, כדי לאפשר את תנאי החיים המאוד מסוימים שבהם אנחנו חיים? כמה פעמים במהלך האבולוציה של הבריאה היו יכולים להתגלות תנאים מעט שונים, וכתוצאה מכך להביא להתפתחות תנאים שאינם מאפשרים חיים על פני כדור הארץ?
על שאלות מהסוג הזה מנסה לענות "העיקרון האנתרופי". לפי העיקרון האנתרופי אנחנו חיים ביקום המתוכנן להפליא לפרטי פרטים, במטרה לאפשר חיים על פני כדור הארץ.

הנה הסבר קצר על העיקרון. צפה בו לפני שתענה על השאלה הבאה.

×

מהו העיקרון האָנתרופי?

בשנים האחרונות הייתה התעניינות רבה לגבי מה שלעיתים נקרא "העיקרון האָנתרופי", או במילים אחרות: שיש משהו בעולם שעושה אותו ידידותי לחיים. יש משהו בעולם שכמעט גורם לנו להרגיש שהיקום ידע מראש שאנו עומדים להגיע. שמשתנים קבועים יסודיים בטבע מכווננים בצורה כל כך מדוייקת, שלמעשה, אנחנו תוצאה בלתי נמנעת.

לתפישתי, זה נוגע למושג של סדר. שבאיזושהי דרך הדברים אורגנו לצורה, שזו הסיבה שאנו נמצאים כאן היום. ואנו לא רק מדברים על תוצאות. אנו מדברים פה על מכאניקה. אנו מדברים פה על הדרך בה תהליכים טבעיים מכוונים, כנראה בגלל תנאים ראשוניים מסויימים, ומשמעותיים ביותר, של היקום. ואני לא מדבר פה רק על הערך המדוייק של המשתנה הקוסמולוגי הקבוע. אנחנו מדברים גם, לדוגמא, על הכימיה אורגנית של הפחמן, דברים כאלה, שמאפשרים לנו להבין איך אנו מתהווים כיצורים ביולוגיים. אם הדברים היו שונים אפילו במעט במישור הפיזיקלי, הכימי או הביולוגי - לא היינו מקיימים את השיחה הזו עכשיו.

×
חשוב להבהיר: העיקרון האנתרופי אינו נחשב לתיאוריה מדעית מבוססת, הוא רק רעיון שמנחה מדענים בפיתוח תיאוריות מדעיות. אי אפשר להפריך או לאשש אותו – הוא רק רעיון, והשימוש בו בפיתוח תיאוריות הוא עניין של טעם אישי.

במה תלויים חיי האדם על האדמה?