שיעור מס' 7 - שימוש בכוח ההרגל

×

בטבע קיים חוק מיוחד נוסף, שבעזרתו נצליח להתקרב זה לזה ולעמוד כנגד האגו שלנו. חוק זה נקרא: "הרגל הופך לטבע שני". אנו רואים את פעולת החוק הזה על עצמנו: אם אני חוזר פעמים רבות על פעולה מסוימת, מפני שאני רוצה להגיע לתוצאה טובה או להימנע מתוצאה לא רצויה, אני מתרגל לפעולה זו והיא הופכת לטבעית עבורי ממש כמו הרצון שלי ליהנות, ואני כבר לא יכול ליהנות בצורה אחרת. הפעולה הזו נקלטת בתוך האדם והופכת להרגל. אבל, זה תלוי עד כמה הסביבה מחייבת אותו, במידה שבה כולם נוהגים כך, בתמיכה שהוא מקבל מכל דבר ודבר שהוא רואה סביבו בחיים.

 

לכן, ברגע שמארגנים חינוך, ובמקביל מארגנים גם סביבה תומכת שמקיפה כל אחד ואחד, אפשר להתקדם למצב שבו האדם מתפעלמהמידה שבה האחרים חושבים על כולם. דרך כלי התקשורת, דרך הסברים שונים, דרך הדעה של כל אחד ואחד ברחוב. ואנחנו משחקים באופן מכוון זה עם זה שאנחנו כביכול טובים, כביכול חושבים על כולם, שאנחנו כמו משפחה אחת, שאני כביכול דואג לאחרים כמו שאני דואג לעצמי. עלינו לשחק במשחק הזה כל הזמן, לנסות לבצע את הפעולות שלנו כאילו שאנחנו כבר מתוקנים.

 

מה זה מקנה לנו? לאט לאט, על ידי תרגול כזה, על ידי דעת הרבים, על ידי השפעת הסביבה, אני מתחיל לחשוב לכיוון הזה. אני מתחיל להתרשם מזה, אני מתחיל לרכוש הרגל פנימי וכבר לא יכול אחרת. למרות שקיבלתי את ההרגל הזה מבחוץ משום שחייבו אותי, ולמרות שלקחתי אותו על עצמי מחוסר ברירה, הוא הופך להיות אצלי כמו הטבע שאיתו נולדתי.

 

לכן, זה הכרחי להשתמש בחוק - "הרגל הופך לטבע שני". ותלוי עד כמה האדם יהיה כל פעם תחת לחץ עצמי וחברתי, כדי לא לשכוח את המשחק וכך להתקדם. אפשר לומר, שאנו משחקים כאן כמו ילדים. גם להם נדמה שהם עושים משהו חשוב, שהם בונים משהו, אבל אנחנו יודעים שזה משחק, שזה לא רציני, ושאין בכך שום דבר ממשי. הילדים טועים, ושוב בונים, ושוב הורסים, ושוב בונים. אבל דווקא מתוך המשחקים הללו, בכל מיני צורות ואופנים שמזמנים להם, הם מתקדמים ונעשים גדולים, חכמים ומבינים. ללא משחקים, הילד היה גדל כחיה קטנה שמתפתחת רק פיזית. ולכן, אנשי מקצוע ופסיכולוגים יושבים במכונים מקצועיים המיועדים לכך, ובונים מערכות מיוחדות למשחקים מסוגים שונים - קוביות, בצק, מכוניות צעצוע, בובות וכן דרך מכשור, מחשב וכדומה. רק כך אנחנו מתקדמים.

 

גם התפתחות גופנית לא יכולה להתרחש ללא משחק – אנחנו קוראים לזה "ספורט". ספורט הוא משחק שבו אנו מרגילים את עצמנו באמצעות תרגילים שונים וחזרות רבות על אותה הפעולה, לעשות כל מיני דברים שאדם רגיל לא יבצע. וניתן לראות שאנו מגיעים לשיאים גדולים ומיוחדים על ידי שימוש בעיקרון ההרגל.
 
אפשר גם לראות שאנשים שחיים יחד, מתרשמים זה מזה, מרגישים ומבינים זה את זה אפילו מבלי לדבר, אלא בדיבור פנימי. וכל זאת מתוך ההרגל וההיכרות. כתוצאה מכך שחיים יחד תחת קורת גג אחת, רואים ומרגישים זה את זה, נכללים זה מזה. כך נבנו בימים עברו עמים וציוויליזציות שלמות, מתוך התכללות שהייתה בין אנשים שונים, זרים, עד שהם קיבלו אופי מסוים של עם.

 

כלומר, החוק "הרגל הופך לטבע שני" מיועד במיוחד עבורנו, כדי שאפילו מצורות לא רצויות ולא טבעיות עבורנו, נוכל לקבל על עצמנו צורות שאנו בוחרים כנגד הטבע שלנו, ונהפוך אותן לצורה חדשה. כך אנחנו יכולים לבנות את עצמנו.

 

אנחנו נולדים רק עם הרצון האגואיסטי ליהנות, שבו לא חשוב לי כלום חוץ מעצמי. כמו תינוק שיוצא מתוך אימו, חושב ומרגיש רק את עצמו. הוא אפילו לא מרגיש את העולם הסובב , אלא רק בשבועות שלאחר הלידה הוא מתחיל לפתוח את עיניו, מתחיל לשמוע, וכך מפעיל את חושיו וקולט. ומה שהוא רוצה מהחיים, מהסביבה וראשית כול מאימו, זה שימלאו את כל צרכיו. כך אנחנו גדלים.

 

עלינו להבין, שאת כל הרצון האגואיסטי שאיתו נולדנו, קיבלנו במכוון, כדי שנבנה מעליו על ידי השימוש בחוק "הרגל הופך לטבע שני", צורה שונה מזו של טבענו המקורי - צורה אלטרואיסטית של נתינה וחיבור. אנחנו הפוכים לכך - כל אחד בודד, כל אחד רוצה להרוויח על חשבון השני, כל אחד לגמרי לא מתחשב באחר, ולכן כולנו נמצאים בהתנגדות ובהתנגשות זה עם זה. הטבע בכוונה יצר בנו צורה כזו, כדי שדווקא מתוך הצורה השלילית הזו, אנחנו נבנה את הצורה החיובית, הטובה, של הקשר בינינו. אנחנו נשתמש בכל הכוחות שנמצאים לרשותנו, ונבנה אותה באופן מודע ובהבנה מלאה.    

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

ההרגל הוא כלי חשוב לשינוי השימוש ברצון לקבל מטובת עצמי לטובת הכלל.

נושאי משנה

1. כאשר הסביבה מחייבת את האדם להרגל מסוים, הוא הופך אצלו לטבע שני.
2. החינוך הוא כלי רב עוצמה להפוך הרגל לטבע שני.
3. באמצעות ההרגל אפשר להפוך צורה לא טבעית לצורה טבעית.
4. נולדנו עם רצון ליהנות רק לעצמנו, כדי שעל גביו נבנה במודע קשר נכון בינינו.
 

מקורות

"אנחנו, מה שאנו עושים שוב ושוב. הצטיינות אם כן, אינה פעולה, אלא הרגל".

uky.edu

"תדירות של התנהגות בעבר משקפת אם כך, את חוזק ההרגל ויש לה השפעה ישירה על הביצוע בעתיד".

psycnet.apa.org

"בכל פעם שאנחנו בוחרים לעשות את מה שנכון, אנחנו מתאמנים. אנחנו מאמנים את השרירים המוסריים שלנו עד לנקודה שבה לעשות את מה שטוב ונכון נהיה הרגלʺ.

trainingabc

אתגרו את עצמכם

1) להלן ציטוט מתוך מאמר של ד"ר ראסל ו. גוך (Russell W. Gough), פרופ' לפילוסופיה מאוניברסיטת פפרדין, קליפורניה:

"אתה באמת צריך להתאמן כדי להיות בעל אופי טוב. אני מוצא את זה מועיל לשאול את עצמי שוב ושוב, האם אני עושה את הדבר הנכון? ואם לא, האם אני יודע מה נכון וטוב? והאם אני בוחר לעשות את הדבר הנכון?
בכל פעם שאנו בוחרים לעשות את הדבר הנכון, אנחנו למעשה מתרגלים, אנחנו מאמנים את השרירים האתיים שלנו עד לנקודה של 'לעשות את הדבר הנכון' וכתוצאה מכך הטוב הופך להרגל".

והנה שני ציטוטים נוספים בנושא ההרגל, הפעם מפי אחד מבכירי הפילוסופים של כל הזמנים, אריסטו:

"אנחנו, זה מה שאנחנו עושים שוב ושוב. הצטיינות אם כך, אינה פעולה אלא הרגל".

"תכונות מוסריות הן תוצאה של הרגל, הן אינן מוטבעות בנו על ידי הטבע וגם לא למרות הטבע, אלא אנחנו צוידנו על ידי הטבע באפשרות להשיג אותן, ואנחנו מפתחים אותן על ידי הרגל".

איזה מבין המשפטים הבאים מתאר את הרגשתך בנוגע לשימוש בעיקרון "הרגל נעשה טבע שני" לצורך תיקון היחסים בינינו?

2) לצ'רלס דוהיג (Charles Duhigg), כתב של ה"ניו יורק טיימס", היה הרגל אחד שלא הצליח להיפטר ממנו: כל יום בין השעות שלוש לשלוש וחצי, היה דוהיג עוזב את שולחן העבודה שלו, עולה לקפיטריה בקומה ה-14 בבניין המשרדים שבו עבד ואוכל עוגיית שוקולד. כשאשתו העירה לו שהוא בעצמו מתחיל לקבל צורה של עוגייה, יצא צ'רלס לחקור מה המנגנון שעומד מאחורי ההרגל הבלתי נשלט. בקליפ שלפניך הממצאים: 

×

איך לשנות הרגלים?

דמיין לרגע שיש לך הרגל שאתה ממש רוצה לשנות.
נניח למשל, שאתה עולה לקפטריה כל יום אחר הצהריים ואוכל עוגיות שוקולד צ'יפס. ההרגל זה גורם לך להעלות קצת במשקל. למעשה, ההרגל הזה גורם לך להעלות בדיוק 3.5 קילוגרם, ואשתך החלה להעיר לך כמה הערות מחודדות...
וכשאני אומר 'אתה', אני באמת מתכוון ל-'אני', כי זה הרגל שהיה לי ופשוט לא יכולתי לסלק.

בכדי להבין מדוע ההרגל הזה היה חזק כל כך ומה נחוץ על מנת לשנות אותו, הייתי צריך ללמוד איך הרגלים עובדים.

כל הרגל פועל באותה צורה: בהתחלה ישנו 'אות' - סוג של טריגר שגורם להתנהגות להתרחש באופן אוטומטי. מחקרים מספרים לנו שהטריגר יכול להיות מיקום, השעה ביום, מצב רגשי מסוים, אנשים אחרים או סתם דפוס התנהגות שבצורה עקבית מעורר שגרה מסוימת.

בכדי להבין את הטריגר להשתוקקות שלי, ביליתי כמה ימים במעקב אחרי מתי בדיוק הדחף לאכול עוגייה מתעורר. ומה שראיתי דיי במהרה, היה מעניין: ההשתוקקות לעוגיה תמיד הופיעה בסביבות 15:00-15:30 אחר הצהריים. זה היה האות שלי. זה היה זמן מסוים ביום. החלק הבא בלולאת ההרגל הוא השיגרה, ההתנהגות עצמה.

בשבילי זה היה די קל להבין. כל יום בין 15:00 ל-15:30 הייתי משתוקק לעוגיה. הייתי קם מהכיסא, הייתי ניגש אל המעלית, הייתי לוקח את המעלית לקומה ה -14, הייתי יוצא החוצה, הייתי קונה עוגיה, ואז הייתי אוכל אותה תוך כדי שיחה עם עמיתי לעבודה בקפיטריה.

החלק האחרון של לולאת ההרגל הוא הפרס, ובמובנים מסוימים, הפרס הוא החלק החשוב ביותר, כי זו הסיבה שהרגלים קיימים - כדי שנוכל לקבל את התגמול שאנחנו רוצים. אבל לחשוב מהו הפרס זה מעט מסובך... בכדי להבין מהו הפרס שמניע את הרגל שלי עשיתי ניסוי קטן.

יום אחד, כאשר הדחף לעוגיה הכה בי, במקום ללכת לקפיטריה, יצאתי החוצה והלכתי לטייל בשכונה. אז למחרת, ניגשתי לקפיטריה, אבל במקום לקנות עוגיה, קניתי ממתק ואכלתי אותו ליד שולחן העבודה שלי. ואז, יום לאחר מכן, ניגשתי לקפיטריה שוב, אבל לא קניתי כלום. במקום זאת, רק דיברתי עם חברים במשך כ-10 דקות.

הבנתם את הרעיון. מה שניסיתי לעשות הוא לבדוק השערות שונות בכדי להבין מהו הפרס שאליו השתוקקתי באמת. ומה שהבנתי די מהר, הוא שלא היה לזה שום קשר לעוגיות. זה היה קשור להתרועעות עם אנשים.

כיום מה שקורה הוא שבערך בשעה 15:30 אחר הצהריים אני קם בהיסח דעת, אני מסתכל סביבי במשרד, אני רואה חבר, אני ניגש אליו ואנו נקשקש במשך 10 דקות ואז אני אחזור אל השולחן שלי.
הדחף לאכול עוגיה נעלם לחלוטין, ההתנהגות החדשה הפכה להרגל, ואיבדתי כ-5.5 ק''ג כתוצאה מכך.

מחקרים הראו כי אם אתה יכול לאבחן את ההרגלים שלך, אתה יכול לשנות אותם לפי רצונך. אז מה הם הטריגרים, השיגרות והתגמולים בחיים שלך? איזה הרגל היית רוצה לשנות?

×
איך לדעתך אפשר להשתמש במסקנות של דוהיג, לבניית חברה שתיתן דוגמה טובה של הקשר בינינו.

ציין הרגל אחד שלך, שאתה יכול לשנות את המוטיבציה העומדת מאחוריו, כדי לרתום אותו לבניית סביבה טובה.
 

3) לפי הטקסט של השיעור, מה אפשר לעשות באמצעות כוח ההרגל?

4) לפי הטקסט של השיעור, מדוע נולדנו עם רצון ליהנות רק לעצמנו?