שיעור מס' 3 - כמו תפוח על העץ

×

כאשר אנחנו מסתכלים על הטבע, אנחנו רואים שהוא דואג מאוד לכל פרט ופרט, כדי לפתח אותו נכון.


לנו, כהורים, יש אהבה גדולה לילדינו, אנחנו רוצים לתת להם כל טוב. כל חיינו אנחנו משקיעים בהם, מפתחים עבורם מערכות, כל העולם כולו עובד רק כדי לקדם את הילדים, שיהיו להם חיים טובים יותר. ובכל זאת אנחנו לא מצליחים בכך.


הטבע מספק לנו את כל האמצעים לגדל את ילדינו. הוא מטביע בנו אהבה לילדים. בלי אהבה לא היינו שמים לב אליהם. יש לנו אהבה לילדים שלנו כמו שלחיות יש אהבה לצאצאים שלהן. הטבע שדואג להתפתחות של כל פרט ופרט, מתייחס לכל הפרטים, לכל הבריות, בצורה מאוד מיוחדת. הוא מקדם אותם שיגדלו בצורה בטוחה, יפה וטובה. לכן המערכת הזאת של הטבע מטביעה בהורים אהבה גדולה לילדיהם, אהבה אינסטינקטיבית. אין לנו ברירה, אנחנו חייבים לדאוג לילדינו.


ובכל זאת, אנחנו רואים שהאדם לא מוצלח בהתפתחותו, ואילו פרי העץ למשל, גדל ומתפתח יפה. בשלבי ההתפתחות הראשונים שלו הוא מאוד לא טעים ולא נעים לפי הריח, הטעם והצורה שלו, אבל כשהוא גדל ומבשיל בסופו של דבר, הוא נראה יפה, מריח טוב, טעמו טוב והוא מוכן לאכילה.


אז אולי גם אנחנו דומים לאותו פרי? אולי גם אנחנו עוברים עכשיו צורות התפתחות ועוד לא הגענו לסיום ההתפתחות, לבשלות? אולי במצבנו הנוכחי אנחנו דומים לתפוח ירוק, קשה וחמוץ, שאף אחד לא יודע שיגדל ממנו אחר כך משהו טוב? האם יש בעל ניסיון שיודע מהו סיום ההתפתחות שלנו, כפי שאנו יודעים מהו סיום ההתפתחות של התפוח?


אותו הדבר אנחנו רואים בהתפתחות האדם: כשהוא ילד קטן, הוא טיפשון וחלש ולא יודע כלום. עוברות חמש עשרה ועשרים שנה, הוא גדל, ורק אז הוא כשיר לחיים, ויודע לעשות דברים, ללמוד דברים, ו"להפוך" את העולם. לעומת זאת, אם ניקח חיה כלשהי, שכל ההתפתחות שלה נמשכת כמה שבועות אחרי הלידה, אז היא לא מתקדמת הרבה, היא נשארת חיה, שיודעת רק איך לדאוג לעצמה בצורה אינסטינקטיבית, אבל לא משנה את עצמה ואת העולם.


אם כך, אפשר לסכם שההתפתחות שלנו היא התפתחות הדרגתית, ובשלבי ההתפתחות, כמו הפרי, אנו נימצא בצורות ביניים מקולקלות כביכול, אך לבסוף נגיע למצב השלם, הבשל והרצוי. ניתן לומר גם שככל שההתפתחות שלנו היא דימנית וממושכת יותר ואנו עוברים בהתפתחותנו יותר מצבים, נקבל תוצר סופי משובח יותר, שיוכל להגיע להישגים גדולים יותר.

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

האנושות מתפתחת כמו תפוח, ממצב של בוסר והרגשה רעה, היא תגיע בסוף למצב מתוק ושלם.

נושאי משנה

1. הטבע דואג להתפתחות כל הפרטים שבו על ידי כך שהוא מטביע בהורים אהבה ודאגה רבה לצאצאים שלהם.
2. ככל שבהתחלה הקלקול שלנו גדול יותר, כך נגיע בסוף למצב משובח יותר.

 

מקורות

"סימביוסיס, החיים המשותפים של אורגניזמים שונים, חשוב בהרבה באבולוציה ובתפקוד של אורגניזמים ומערכות אקולוגיות מאשר התחרותיות כמו שתומכיו הראשונים של דארווין הניחו. הסימביוסיס עשוי להיות הכח המניע הראשי באבולוציה של חיים על כדור הארץ".
 
 

cooperationcommons.com

"הענפים השונים של המדע מתאחדים כדי להדגים שהיקום בכללותו יכול להיחשב כתהליך עצום אחד, תהליך של התהוות, של השגת רבדים חדשים של קיום וארגון, שניתן לקרוא להם באופן הנכון בראשית או אבולוציה".

spaceandmotion.com

"כולנו צריכים לקוות שבני האדם – שמכל מיני החיים שהתקיימו אי פעם על פני כדור הארץ, התפתחו לשלב גבוה יחסית של אינטליגנציה ומודעות – יהיו חכמים מספיק כדי להביא את האבולוציה הזו לרמה גבוהה יותר של מוסר עולמי".

thenewamericanempire.com

אתגרו את עצמכם

1)"Baylor College of Medicine", בית ספר לרפואה בארה"ב, ערך ניסוי שבו נתנו לנשים לצפות בתמונות של ילדיהן ושל ילדים אחרים. בחלק מהתמונות הילדים חייכו. בדיקת MRI ובדיקות הדם גילו שכאשר האם צופה בתמונה של הילד שלה מחייך, מופרש אל דמה הורמון הדופמין, הורמון שמופרש בעת הרגשת תענוג. לא נצפתה תגובה דומה לחיוך של ילדים אחרים. הפרשת הדופמין היא שגרמה להרגשת השמחה אצל האם.

כיצד המחקר מחזק את העיקרון שהטבע דואג להתפתחות כל פרט ופרט שבו?
 

2) האם אתה מכיר מחקר נוסף שמדגיש נקודה זו? אם כן, אנא תאר אותו בקצרה והעלה את הקישור אליו (אם בנמצא).

3) יש מקרים שבהם נראה כי ההורים לא נוהגים באהבה כלפי ילדיהם. מה יכולות להיות הסיבות לכך? (ניתן להתבסס על המחקר של בית הספר לרפואה עליו דובר בשאלה 1)

5) כיצד הטבע דואג להתפתחות של כל הפרטים שבו?

6) במה האנושות דומה לתפוח?

7) במה שונה התפתחות האנושות מהתפתחות החיות?

8) אחד המסרים של השיעור הוא שבמצבנו הנוכחי אנחנו דומים לתפוח ירוק, קשה, חמוץ, שאף אחד לא יודע שבהמשך יגדל ממנו משהו טוב. האם אתה מזדהה עם המסר הזה (בחר את התשובה שמתארת בצורה המוצלחת ביותר את הרגשתך)?