שיעור מס' 9 - התועלת שבחיבור

×

אנחנו כבר יכולים להתחיל לראות אילו מערכות עלינו לבנות כדי לעשות שינויים קלים בחברה האנושית. עלינו לארגן קבוצות ולהעביר קורסים כמו זה שאתם משתתפים בו עכשיו. ודאי שקודם עלינו להכשיר מחנכים ומורים שיבינו את הדברים האלה, שיקבלו קצת רגש בזה. כי אי אפשר ללמד את הציבור אהבה אם אתה לא מתנהג ככה. אי אפשר להפעיל קבוצת אנשים בכל מיני הפעלות שילמדו התחשבות, שילמדו כמה שיש בזה תועלת, כמה שיש בזה רווח, אם אתה לא פועל מתוך התחשבות. לא רק ברוגע הפנימי, אלא גם באופן כללי, אפילו בחשבון הבנק שלכם, ובכל מקום.

 

גם אנשים שיוצאים למחאות, מעידים שטוב להם להיות יחד. זו הרגשת השייכות לכלל, הם מרגישים אותה כשהם צועקים יחד, אך האם זאת הצורה הנכונה? אולי במקום זאת, אנחנו יכולים לעשות את זה בפסטיבלים, בפיקניקים ענקיים, אנשים נמשכים גם לזה. התרשמנו גם מהאנשים שנמצאים ב"וול סטריט" ובכל מיני מחאות, כולם אומרים אותו דבר, "אנחנו לא מוצאים מקום אחד שבו אנחנו מרגישים שייכות אחד לשני, שיש לנו משהו משותף אלא במחאה, בפעולת נגד". אז למה שלא ניתן לציבור צורת חיים חיובית, שירגישו שהם ממש שותפים, מתחשבים, מתחברים ומרגישים את עצמם כאחד?

 

נקווה שבקורס שלנו, בהפעלות שנעבור יחד, כל אחד ואחד ירגיש עד כמה יש לו רווח. אנחנו הולכים בצורה אגואיסטית לראות עד כמה אנחנו מרוויחים מזה שנהייה קרובים יותר זה לזה, עד כמה העולם שלנו יהיה בטוח ובריא יותר. הילדים שלנו לא יסבלו בבית הספר מבריונים ומסמים, ומכל מיני פחדים כשהם יוצאים לרחוב. נתחשב בכל אחד ואחד כשאנחנו נוהגים בכלי רכב, כדי שלא נהרוג בכל יום עשרות אנשים בכבישים. נפסיק עם החימוש, נתקן את מערך הרפואה, נשנה את היחס לזקנים, לדור הצעיר, לכולם. אנחנו נבנה את החיים שלנו שיהיו כמו חיי משפחה אחת חמה, מעל כל הפערים, מעל כל הבעיות. יחד עם האגו שלנו. לא נהרוס אותו, אלא נעבוד יחד איתו, כמו במשפחה של אנשים מבינים, חכמים, מחונכים, שמבינים שכל אחד הוא אחר, הוא שונה, וצריך להתחשב בו.

 

אהבה זה נקרא שאני אוהב את השני למרות שהוא לא כמו שאני מרגיש אותו, כמו שאני רוצה להרגיש אותו, כמו שאני רוצה לראות אותו. כמו ילד שנולד. אני רואה אצל הילד שלי כל מיני צורות אופי שאני בקושי סובל, אבל אין לי ברירה. אני לא יכול לשבור אותו, אני מקבל אותו, ואני אוהב אותו, אפילו שלעיתים קשה לי עם זה. ואני מבין שאי אפשר אחרת, שאלה החיים. אבל כמה אני מרוויח מזה שלמרות זאת אני מרגיש אהבה אליו?! כך אנחנו בהתחשבותנו בזולת.

 

ואם הילדים יגדלו וירגישו שההורים שלהם שאוהבים אותם, בכל זאת לא אוהבים בהם נטיות או הרגלים מסוימים, אז מתוך האהבה שלהם, הם אולי ישנו את היחס שלהם, ונראה אותם יפים וטובים כמו שאנו רוצים לראותם. והילדים יראו אותנו גם שונים במשהו, שהשתנינו באמצעותם, מפני שאנו רוצים שהם יאהבו אותנו. וכך נגיע לעולם עגול. לכך שכל אחד משלים את השני, מזמין בשני מתוך האהבה כלפיו את השינויים כדי שהוא יאהב אותו, כך נגיע לשלום, לשלמות. אנחנו תקווה שהקורס שלנו יעזור להשגת השלמות הזאת. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

התועלות מהחיבור עם האחרים.

נושאי משנה

  • הרגשת השייכות לכלל דרך קבוצות לימוד, הפעלות, אירועים ועוד.
  • התוצאות: עולם בטוח, בריא, ילדים לא יסבלו מבריונים ומסמים בבית הספר, נתחשב בכל אחד כשאנחנו נוהגים בכלי רכב, נתקן את מערך הרפואה, נשנה את היחס לזקנים ולדור הצעיר, נבנה את החיים שלנו שיהיו חיי משפחה אחת חמה.
  • דוגמה אישית.

מקורות

"המחשבה כל הזמן יוצרת בעיות ואז מנסה לפתור אותן. אך בניסיון זה היא מחריפה אותן כיוון שהיא לא מבחינה בעובדה שהיא יוצרת אותן, וככל שמתרבה המחשבה כך היא יוצרת עוד בעיות".

psychicsahar.com

"כחברה, למדנו טוב יותר כיצד ללמוד – אני קורא לכך למידה חברתית; זוהי הדינמיקה של השינוי המסוגלת להוביל אותנו לסוג חדש של חברה אשר לא תשמיד את עצמה מתוך ההתרחבות שלה עצמה. לכן אנו מוכרחים לחלוק קודם חזון משותף לחברה חדשה לפני שאנו ממשים אותו".

journals.isss.org

"על פי מודל מחשב חדש, מוחם של בני אדם וקופים גדול יחסית כי הם התפתחו להיות יצורים חברתיים. עוד עולה מהמודל כי עצם שיתוף הפעולה, מספיק כדי לגרום למוח להתפתח להיות מורכב יותר".

news.sciencemag.org

אתגרו את עצמכם

1)  את המשימות של השיעור הנוכחי נתחיל עם אינפוזיה קצרה ואפקטיבית של שמחה, חיות ותקווה

   "יום אחד נהיה כולנו יחד,

   לעולם לא לבד

   לב אחד,

   מחשבה אחת".

אנחנו מזמינים אותך להישען לאחור ולתת לבוב סינקלר, לעשות לך עיסוי ללב. ל"מיטיבי לכת" מומלץ להגביר את הווליום ולרקוד. 

2) ד"ר מייקל אליס (Dr. Michael Ellis), מומחה לחקר העתיד מארה"ב, וד"ר פאבל קזיינוב (Dr. Pavel Kasyanov), כלכלן רוסי, פרסמו עצומה, החתומה על ידי עשרות מדענים מרחבי העולם, בנושא המשבר העולמי ופתרונו. בין היתר, כתובים בעצומה הדברים הבאים: 

"חינוך, ידע וחוכמה הם כלים רבי עוצמה להישרדות האנושות. ככל שנקדיש יותר מחשבה להישרדות שלנו, כך נמצא יותר פתרונות. דיאלוג פתוח הוא מפתח להצלחתנו, משום שהוא פונה אל השונות, אל הבדלי התרבות ואל הגבולות המפרידים בינינו, ויוצר שיתופי פעולה.

למרות שאמצעי התקשורות מעדיפים את הסנסציה שבהרס, בניצול, בתאוות הבצע ובמיניות מוחצנת, יש דרך שבה אמצעי התקשורת יכולים דווקא לרומם ערכים כמו תרבות אקולוגית ושלום עולמי".

אילו היית צריך לנהל דיאלוג פתוח בנושא מיסוי בין נציגי הממשלה, בעלי ההון ונציגי הציבור, לפי איזה עיקרון מהעקרונות הבאים היית בוחר לנהל את הדיאלוג?

נמק מדוע בחרת דווקא בעיקרון זה, מה היתרונות שבו: 

4) אם אנחנו רוצים להגיע למציאות של אהבה ונתינה בין כולנו, מה הטעם במתן תועלות אגואיסטיות כלפי מציאות שצריכה להיות הפוכה לזה? 

5) "הקליפ הבא מוקדש לחיי ה'משוגעים' שבינינו, החריגים, המורדים, עושי הצרות, אלו שרואים את הדברים בצורה שונה..." 

במה שונה הגישה לשינוי העולם כמו שהיא מוצגת בקליפ, מהגישה לשינוי העולם כפי שהיא מוצגת בערכת החינוך האינטגרלי?