שיעור מס' 3 - מאין באים הרצונות?

×

מאין באים הרצונות שלנו? מה גורם לנו לרצות כל פעם משהו אחר? האם אנחנו כמו ילדים קטנים? חלק מהרצונות באים מהפיזיולוגיה של הגוף שלנו, שרוצה למלא את עצמו במזון, לנוח ולישון.

 

אנחנו מחלקים את כל הרצונות שלנו לרצונות בסיסיים ולרצונות אנושיים. הרצונות הבסיסיים, שנובעים מהצורך הפיזיולוגי שלנו, הם הרצונות לאוכל, למין ולמשפחה, ואנחנו, כחלק מעולם החי, לא יכולים להתקיים בלעדיהם.

 

יחד עם זאת אנו בני אנוש, ולמרות שחיינו טבעיים, גשמיים, שבזה אנחנו לא כל כך שונים מדרגת החי, אנו גם רוצים משהו ששייך למין האדם. הרצונות האנושיים, שנובעים בעיקר מהשפעת הסביבה, הם הרצונות לכסף, לכבוד, לשליטה, למושכלות (ידע), לתרבות, לחינוך, לדת ועוד הרבה דברים שאנחנו מפתחים מעצמנו, לפי חשיבותם בסביבה שבה אנו חיים, והם בדרך כלל לא פחות חשובים לנו מאוכל, ממין וממשפחה.

 

אנחנו מוכנים להקריב הרבה מהרצון שלנו לאוכל, למין ולמשפחה, כדי שיהיו לנו יותר חינוך, תרבות ומדע. יש אנשים שמוכנים להקריב הרבה מעצמם כדי להשיג כסף, כבוד ושליטה, ולא כל כך חשוב להם אוכל, מין ומשפחה. הם ממלאים את הרצונות האלה רק ברמה ההכרחית. 

×

האם סיימתם לצפות בווידיאו של השיעור?

ענו על השאלות בדף כדי להמשיך אל השלב הבא

נושא ראשי

הרצונות הגופניים והרצונות האנושיים של האדם.

נושאי משנה

1. מקורם של רצונות האדם.
2. לרוב, רצונות אנושיים (כמו כסף, כבוד, שליטה, מושכלות, תרבות, חינוך, דת) חשובים לנו יותר מהרצונות הבסיסיים (אוכל, מין ומשפחה).

מקורות

"לפי התאוריה של מאסלו, מרבית הצרכים שרמתם בסיסית, צריכים להיענות לפני שהפרט ישתוקק בחוזקה לצרכים משניים או ברמה גבוהה יותר".

en.wikipedia.org

אתגרו את עצמכם

1) במבט לאחור, מפרספקטיבה רחבה מספיק של זמן, נראה לנו לפעמים, שלא אנחנו בחרנו את המסלול שבו מתנהלים חיינו. אז מי בוחר את המסלול עבורנו? ואיך כל זה קשור לרצון החדש שמתעורר בנו בכל רגע? צפה בקליפ הבא וכתוב מי לדעתך בוחר עבורנו את המסלול ומה הקשר בין זה לבין הרצון שמתעורר בנו בכל רגע. היעזר בהסבר המובא לקליפ מתוך האתר Illuzia.

×

הליכה

תכנן מסלול

מסלול תוכנן

צא

ימינה

פניית פרסה

ימינה

רוץ

שמאלה

ישר

ישר

מי תכנן את המסלול?

 

×

2) חשוב לרגע כמה רצונות מתעוררים בך במהלך יום אחד - כל כך הרבה רצונות, ובכל זאת אנחנו כמעט ולא מודעים לכך. את הדקות הקרובות נקדיש להיכרות מעט קרובה יותר, עם הדחפים הפנימיים האלה, שנקראים רצונות, שמתעוררים בנו וקובעים לנו את סדר היום.

הטענה המרכזית בשיעור הנוכחי היא, שהרצונות שלנו נחלקים לשני סוגים: רצונות גופניים ורצונות אנושיים. קרא שוב את ההבחנה בין שני סוגי הרצון, לפי הטקסט של השיעור. להלן תמונות, סמן מתחת לכל תמונה את סוג הרצון שמתעורר בך: גופני או אנושי.

3) פרופ' רוט ווינהובן (Rutt Veenhoven) הוא סוציולוג מאוניברסיטת רוטרדם בהולנד. נושא המחקר העיקרי שלו הוא התנאים החברתיים ליצירת אושר אנושי. להלן ציטוט קצר ממאמר אקדמאי שפרופ' ווינהובן פרסם לאחרונה:

"אנשים משווים את עצמם לאחרים, במיוחד ביחס לאנשים מאותה שכבת גיל ואותה שכבה סוציו-אקונומית. ה"השוואה החברתית" הזו בולטת במיוחד בכל מה שקשור לערכים קונקרטיים ומוערכים חברתית, כמו למשל קריירה יוקרתית או איכות חיים ברמה החומרית. ככל שאנשים תופסים את עצמם מוערכים יותר, כך הם מאושרים יותר". 

לאילו רצונות מתייחסים דבריו של פרופ' ווינהובן, לרצונות הגופניים או לרצונות האנושיים? ואולי הם מתייחסים לשניהם? כתוב מה דעתך בעניין, ותן דוגמה מהחיים.

4) מאין לדעתך נובעים הרצונות הפיזיולוגיים (אוכל, מין, מחסה) של האדם?

5) האם קרה לך שוויתרת על רצון לאכול או להיות עם המשפחה כדי לממש רצון אחר? 

אם כן, ספר בקצרה על המקרה. 
אם לא, הסבר. 
אם ציינת בתשובתך "אחר", האם תוכל לפרט?